De la primele noastre lectii de Geografia Romaniei, cunoastem vastele resurse turistice din frumoasa noastra patrie. Nu fara mandrie patriotica in inimile noastre duioase, aflam ca avem destui munti, plaje, istorie si traditii pentru a umple biblioteci intregi, ape termale, castele si forturi de renume international, flora luxurianta, fauna si ceea ce contine…
Ni s-a mai spus ca, asa cum a indicat subiectul, vocea lui era serioasa si lenea a facut ca tot continutul acestui turneu sa fie distrus. Prea tanar pentru a urca in primul tren pentru a ne convinge ca acuratetea a ceea ce spun profesorii nostri nu este capacitatea noastra reala, dar, pe masura ce anii trec si imbatranim, incepem sa bifam din ce in ce mai multe dintre aceste locuri.
1. Viscri, jud. Brasov
Ai putea merge la Viscri de un milion de ori in viata ta si tot nu va inceta sa te surprinda. Tot nu-ti vei exprima surprinderea, de cate ori ai merge acolo, tot nu-ti vei crede ca intr-un loc dens populat se poate gasi atata liniste (doar vreo 500 de oameni, asa e). Ajungi la Viscri dupa vreo 20 de minute de mers cu masina pe un drum neasfaltat, timp in care nu-ti poti lua ochii de la geam si sa-l omori, aruncand-o pe display-ul telefonului. Nici o sansa! Daca privesti apusul de soare aici, vei vedea cateva turme de vaci venind incet acasa, dar oprindu-se la fantana sat pentru a-si potoli setea.
N-o sa crezi ca nu e povestea lui Creanga, e vacanta ta. Te vei trezi cu mana involuntar catre localnicii care stau pe bancile din fata casei, care te privesc curiosi si saluta. Am fi foarte surprinsi daca ati evita sa schimbati doua cuvinte cu ei. N-ai fi surprins ca printul Charles s-a indragostit de aceasta asezare saseasca, de unde si-a cumparat o proprietate si nu se poate opri din complimentele acestui sat ardelean.
Dar cum isi mentine acest loc medieval bine conservat autenticitatea pura in ciuda unei perioade atat de brutale? Printr-un asa-numit „contract social”, fiecare localnic s-a angajat sa pastreze identitatea satului si sa nu faca nicio modificare in mediu, locuinte sau drumuri fara aprobarea generala.
Nu face greseala ca, daca ajungi la Viscri, petreci doar o ora-doua ascultandu-i linistea si incalcandu-te. Nici sa nu te gandesti la asta! Stati acolo cateva nopti, dormiti in casa unui localnic, gustati mancaruri traditionale si discutati cu localnicii. Acestea sunt experiente pe care le vei aprecia.
2. Cascada Cailor, Muntii Rodnei
La doar o aruncatura de bat de statiunea Bolsa (in timp ce citesti asta, cu siguranta iti vor veni in minte momente in care Rodner din apropiere si efortul tau copilaresc incercand sa-si aminteasca inaltimea), zapada si ploaie Luptandu-se pentru a colecta apele unui circ ghetar, se duc. cu totii sa sara peste podul de cai. Ce poate face apa in vartejul sau? A reusit sa creeze cea mai mare cascada din Romania, iar de la 90 de metri mai jos, ti se pare ca s-a deschis cerul, de unde paraul de argint se revarsa peste pamantul neinarmat.
Zgomotul apei care cade de pe trepte aduce liniste creierului. Ca si cum aceste ganduri nu s-ar mai auzi pentru ca nu le-ai mai putea conecta si doar apa si-ar gasi drum prin panza de paianjen a mintii.
Esti dornic sa te teleportati acolo? Ei bine, chiar daca esti deja urcat in masina si gata sa mergi in statiunea Borsa, poti lua telecabina de acolo, sau, daca bocancii promit sa mai urce un munte, atunci haina de ploaie nu te lasa niciodata jos, indrazneste sa mergi o ora si jumatate si sa te ridice la aproximativ 200 de metri inaltime. Stii cum ar fi sa ajungi acolo? Parca iti vor canta melodii populare romanesti in urechi si muntii romanesti, pe care numai ei stiu sa faca, iti vor inrobiza simturile.
3. Monumentul Victimelor Comunismului si Rezistentei, Sighetul Marmatiei
Da, stim ca Sighetul Marmasii este asa cum numim omul care a pus harta pe cuie, dar oricat de nesfarsit ar parea drumul pana acolo, fiecare minut si fiecare litru de gaz consumat merita. De la intrare iti dai seama ca merita din plin, cuvintele Bibliei („vei cunoaste adevarul, iar adevarul te va elibera”) te vor lovi in fata si iti vor strange stomacul.O poveste in fata ta, despre Tu stii foarte putine. In cea mai mare parte a existentei sale, cladirea a servit drept inchisoare si a fost construita de Austro-Ungaria in 1897.
In perioada comunista, multi detinuti politici si-au incheiat viata aici. Sau cel putin sfarsitul sanatatii mintale. Conditiile de detentie sunt ingrozitoare, iar umilinta traita de cei mai putin norocosi este dincolo de cuvinte. Din cei 200 de prizonieri politici (jurnalisti, preoti, preoti, soldati etc.) adusi aici in 1950, 53 au murit si au fost inmormantati in locuri necunoscute.
Dupa ani de restaurare pentru a transforma cladirea in ceea ce este astazi, muzeul este recunoscut drept unul dintre principalii pastratori ai istoriei europene (o istorie care trebuia sa fie stearsa definitiv), la acelasi nivel cu Memorialul Auschwitz. Fiecare celula a fostei inchisori a fost transformata intr-o incapere in care se aflau instrumente de tortura folosite in perioada comunista, obiecte specifice acelei perioade, imagini ale victimelor, declaratii, obiecte apartinand acestora, atingand in prezent 5.000 de ore de inregistrari si 35.000 de pagini.
4. Lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos, judetul Harghita
Nu spunem doar ca odata ce ai ajuns aici, te poti scalda in singurul lac vulcanic din Europa Centrala, la aproape 1.000 de metri deasupra nivelului marii, pentru ca daca stii despre ce vorbim, vei echivala cu calatoria catre Sekleran. cand spunem Cand calatorim peste granita, suntem de acord cu noi.
Mediteaza langa apa, citeste o carte, fa un picnic, sau inevitabil discuta „cat de frumoasa este tara noastra”, dar ajungi cat mai curand pe malul lacului Sf. Ana. Veti gasi o organizare impecabila, o natura bine conservata, un lac pe care il puteti traversa cu barca sau inot, iar la doar cativa kilometri distanta, Tinovul Mohos va asteapta sa explorati in total 6 RON. Ce inseamna asta? ! Desigur, acest lucru nu suna familiar, deoarece ne aflam in Seckleran si s-ar putea sa nu reusiti nici macar sa vedeti meniul restaurantului in intregime.
Iti putem traduce (Tinovul Mohos inseamna „lacul de muschi”), dar trebuie sa te ocupi de carnatii din meniu. Poate ca numele acestei mlastini nu suna ca lacul Sf. Ana, dar sunt atat de strans legate, incat niciunul nu este inferior celuilalt. Ambii s-au nascut in doua cratere care apartin aceluiasi masiv (Ciomatu Mare), dar in timp ce lacul arata tentant si te invita sa mergi cu barca si alte nebunii, Tinovul Mohos si intreaga sa vegetatie unica nu pot lipsi de ghid de vizita.
5. Manastirea Voronet, Gura Humorului, judetul Suceava
Indiferent in ce parte a tarii locuiesti (nimeni nu spune ca tara noastra este mica), Bucovinei ii datorezi o vizita cel putin o data la cativa ani. Ii datorezi ceea ce iti datorezi atunci cand descriu personajele ca fiind „pure, deschise”.
Daca nu ne permitem sa ne retragem acolo din cand in cand, cititi-i povestile biblice, care sunt prezentate cu arta de-a lungul a jumatate de mileniu. Da, s-ar putea sa nu fie la fel de bogat ca marile biserici catolice din Occident, dar indiscutabil concureaza cu ele. Manastirea Voronet este vesnic imbracata cu o mistica misterioasa care face acest azur atat de durabil, te invita sa te rogi, sa taci si sa te intorci la tine, cel din tine; indiferent cat de aspru ti-ai judeca credinta, sau cat de departe ai sunt din asta in viata ta de zi cu zi, te vei descoperi ca faci exact ceea ce trebuie.
Acordati-va un moment sa opriti telefonul si sa mergeti pe aleile curtii manastirii, admirandu-i picturile si ascultand rugaciunile maicilor, pentru ca mostenirea lui Stefan cel Mare de acum 500 de ani nu poate fi vazuta in graba, printre randurile de mesaje.
6. Delta Dunarii
Indiferent daca ati sosit sau nu in delta, pelicanii isi traiesc viata fara griji, iar nuferii plutesc cu mandrie pe intinderea vasta de apa cu siguranta va vor rasfata imaginatia. In imbratisarea Dunarii, mersul ore in sir in leaganul valurilor oceanului este doar o picatura de apa in nisipul desertului pentru sufletul unui oras, dar sufletul orasului este adesea lipsit de spirit de orasul sufocant Si epuizat. Daca credeti ca traseul de 5 ore pe acest Grand River Canal este prea mult, va garantam ca pana la sfarsit veti dori vacanta sa se incheie. Nu fi surprins daca te intrebi cum se potrivesc un univers salbatic si o cladire de birouri.
Crezi ca dupa o ora de yoga si meditatie budista, tensiunea ta se va elibera si te vei simti mai spiritual? Te provocam apoi sa ne spui ce simte sufletul tau dupa o excursie cu barca in inima Deltei Dunarii. Iar daca te intorci de pe Plimbarea Lacului delectandu-te cu mancaruri unice bucatariei lipovineze, sau daca iti iese sub nas niste peste proaspat cules de la Dunare si gatit pe pat de legume, nu rezista. Modul in care lipovenii gatesc este la fel de unic si autentic ca locul lor de nastere.
7. Transfagarasan
Curbele impresionante ale Transfagaraseanului sunt ideale pentru orice sofer, acest drum sinuos departe de granita cu Romania. Poate pentru ca a infruntat muntii Fagarasului si a unit Muntenia cu Transilvania. Este un drum salbatic, desi cucerit de oameni, dealurile abrupte se imbina armonios cu drumul, iar vaile ofera un peisaj care ramane in suflet. Dealurile sunt la vale, dar te poti opri linistit pe marginea drumului pentru a aprecia plinul. si aer dulce de munte.
8. Sighisoara, judetul Mures
Evul Mediu poate fi acuzat pentru multe lucruri, numite chiar „Evul Intunecat”, dar stim ca am lasat destule comori in urma. Sighisoara este una dintre ele, deoarece nu degeaba aceasta cetate medievala inconjurata de turnuri este numita „Perla Transilvaniei”.
Situat pe malul Tarnavei Mari, astazi mai are doar 9 din cele 14 turnuri artizanale, dar nu ne-ar face griji ca acest lucru ne-ar lasa fara suficiente atractii istorice care sa ne umple sederea. Daca nu ai fost la Sighisoara, prima ta impresie este ca esti transportat intr-o poveste medievala si in orice moment un cavaler calare in armura de otel iti poate croi drum. Acest sentiment va castiga din ce in ce mai multa putere pe masura ce veti cauta sa vizitati Clopotnita, considerata o atractie turistica majora, care include Sala Armelor si Camera Torturii.
Veti afla ca acesta este unul dintre acele orase de acum sute de ani in care femeile erau arse pe rug pentru vrajitorie, talharii li s-au taiat mainile, iar barbatii rai erau batjocoriti de banditi in piata centrala. In jurul balustradei din varful clopotnitei sunt marcate distanta exacta pana la cea mai mare capitala din lume si directia acesteia. Dar cui ii pasa ce se intampla in alta parte? Priviti in sus si veti vedea grupuri de case colorate si pitoresti umbrite de acoperisuri cu tigla rosie.
9. Cascada Bigar, judetul Kalash-Severin
La sfarsitul celei de-a sasea zile, dupa ce a creat lumea, inainte de a se bucura de o odihna binemeritata, Creatorul si-a amintit micuta sa punga de minuni. A luat-o cu grija de pe un raft prafuit, a scos o mana si a aruncat cu grija continutul din loc in loc, imprastiindu-l pe tot pamantul. Una dintre ele se intampla sa fie la doar o aruncatura de bat de drumul paralel 45, in judetul Kalash-Severin, si se numeste Cascada Bigar.
Exista zvonuri ca in milioane de ani, in jurul anului 2013, cascada va ajunge pe primul loc international printre unele cascade unice din lume, dar acesta este doar un zvon. Altii spun ca albastrul izvorului face sa simta ca cerul cade, iar apa arata ca un val de mireasa peste stancile acoperite cu muschi. Dar nu poti lua nimic de bun fara sa-l vezi cu ochii tai.
10. Orasul Sibiu
De cand a fost proclamata capitala a Europei, poate nu se ajunge la nasul turistilor cu unu si doi, dar cei care au fost acolo stiu ca exista motive pentru ambele (si titlul care i-a fost dat, precum si ridicarea nasului). ). Totul pare minimal si auster, dar in acelasi timp plin de finete, cu frumoasele sale strazi pietruite care evoca cu incapatanare stapanirea habsburgica, exista ceva in aerul Siberiei care pastreaza o istorie tulbure care, in ciuda seninatatii sale, pare Cel mai mic stranut poate starni. o furtuna.
11. Cimitirul de vasel din Sapanta, Maramures
Cand ai iesit ultima data din cimitir zambind? (…fara a numara anomaliile neurologice care te pun la egalitate cu un ucigas in serie.) Daca vizitarea unui cimitir nu te pune niciodata intr-o dispozitie buna, merita sa mergi pana la granita de nord a Ucrainei, pana la cea care invata sa ignori moartea , cu bucurie tipic rosu uita-te la ea.
Acest loc este o adevarata expresie a artei, in contrast cu peisajul sumbru la care te-ai astepta cand intri intr-un cimitir. Este impodobita cu cruci morminte pictate in culori vesele, care contin scene ilustrative din viata defunctului.
Mortii sunt satirizati in functie de meseria lor (padurar, fermier, cizmar etc.), de activitatea in care s-au angajat de cele mai multe ori (framantarea painii, tesut) sau in functie de locul mortii. Sub fiecare sculptura, veti gasi un epitaf inteligent (si ironic), cateva randuri despre moartea celor care s-au odihnit acolo si ilustratii hilare ale viciilor lor de-a lungul vietii.
12. Complexul Harmonie, Predeal, jud. Brasov
Daca ti-ai dorit o casa in copac ca cea din filmele americane in copilarie si nu ai avut una, acum este momentul sa te rasfeti cu o casa mare in copac (daca stii ce vreau sa spun). din lemn vechi, acoperit de o perdea de frunze si inconjurat de ramuri inconjuratoare.
La interior: cadru romantic decorat cu semineu, jacuzzi sau cada, rupt din stilul de viata aristocratic al secolului al XVIII-lea, privelisti neobstructionate la munte, lumanari imprastiate, atat de idilic…daca Eminescu este prea modern Chiar daca e doar pentru o noapte, in compania lui blond. muza, poate scrie astfel de poezii din condeiul lui.
13. Judetul Alba, Rosia Montana
Cum? ce ai spus? Sustineti, chiar cu gandul, protestele din 2013, dar nu ati vizitat Rosia Montana? Atunci a descoperit ca salvarea Rosiei Montane nu s-a oprit cu inscrierea ei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si cu incetarea exploatarii aurului.
Drept urmare, zona se afla in prezent in recesiune, iar locuitorii se lupta sa dezvolte alte industrii locale pentru a-si asigura mijloacele de trai. Ca sa nu mai vorbim de impartirea comunitatii locale in urma evenimentelor din 2013.
Desi tinerii ambitiosi lucreaza pentru a scoate Rosia Montana din impasul economic actual, cresterea turismului local este de asteptat sa fie cea mai eficienta alternativa la dezvoltarea unei mine de aur. Sa nu credeti ca dupa o vacanta acolo vor beneficia doar localnicii; desi va trebui sa lasati aurul pe loc, dupa ce veti vizita superbele galerii romane dezgropate cu dalta si maini libere, veti fi in spirit si mai abundent. , dupa ce poti pleca intr-o drumetie in Piatra Corbului sau Piatra Despicata, sau doar sa locuiesti cateva zile cu localnicii.
14. Judetul Cluj, Salina Turda
Turda Salina se afla la 30 de kilometri de Cluj, la sute de metri sub pamant, in ochii turistilor ca o lume subterana, la doar 10 grade Celsius rece, unde natura si omul lucreaza cot la cot, muncesc din greu, pentru a va pune la dispozitie un orasel Sare.
Acest zacamant natural, care a fost exploatat inca din epoca romana, este astazi nu doar o oaza de wellness termal, ci si un mini centru de agrement usor si elegant, cu terenuri de sport, amfiteatru, loc de joaca pentru copii, muzee, lacuri naturale pentru plimbari cu barca si alte persoane. Rasfatati-va vacanta cu o rasfat frivol a simturilor. Recent, salina si-a deschis propria unitate de cazare cu centru SPA.
15. Cazanele Dunarii – Dubova, jud. Mehedinti
E dimineata si te trezesti. Primul gand la inceput este ca, dupa calatoria lunga si obositoare care te-a adus aici noaptea trecuta, la intrarea in Dunare, vrei sa fii rasplatit; vrei ca Dunarea sa te rasplateasca pentru ca ai venit aici sa o vezi cel mai glorios. Locatia unul dintre eforturi.
Te ridici, ochii somnorosi deschid fereastra, mergi la balcon si timpul se opreste. Soarele diminetii iese la vedere, apa iese la vedere, iar muntii de pe tarm dinaintea noastra par sa se plece cu umilinta, evitand raul prea mandru. Esti cu adevarat aici: pe malul Dunarii, cu privirea spre tara Serbiei, inconjurat de o asemenea liniste, de parca ai fi la inceputul lumii. In Defileul Dunarii, totul este liric si magnific, poetic si glorios; nimic mai spectaculos decat statuia lui Decebal nu este decat repezirile Dunarii, care, fara teama, impinge muntii pe drumul sau spre locul in care i-a dat soarta: marea.
Asa descriem primele minute dupa ce am vazut aceasta ipostaza a Dunarii. Daca vrei sa-ti satisfaci mai mult poftele sufletului, tot ce trebuie sa faci este sa ceri ajutor in calatoria de aproape 2 ore cu barca.
16. Alba Iulia, Cetatea Carolina
Daca fiecare lespede a Transilvaniei emana istorie, cetatea Alba Carolina este capitolul dedicat stapanirii habsburgice a tarii noastre. Bunavointa autoritatilor implicate in restaurarea acestei bijuterii arhitecturale a transformat-o intr-o masinarie in timp real.
Daca directorul general al UNESCO, ambasadorul britanic si alte figuri importante au fost impresionati de acest celebru castel inainte de a fi reconstruit, cu siguranta nu esti in zadar. Cand vorbim de recuperare, ne referim la sume cu multe zerouri si putem garanta ca nu se iroseste niciun ban.
17. Castelul Peles, judetul Prahova
Stim ca nu ne vei ierta daca ignoram emblema familiei regale romanesti si stim ca trebuie sa fi vizitat-o intr-o excursie de curs sau intr-un grup organizat in timpul facultatii. Dar daca au trecut cel putin 3 ani de cand l-ai vazut ultima data, trebuie sa-ti improspatezi memoria, mai ales ca il poti vizita de 50 de ori si totusi sa fii impresionat de luxul fiecareia dintre cele 160 de camere.
Ghidat de cel mai migalos maiestrie artistica, se tine cont de absolut fiecare detaliu, de la fiecare colt al mobilierului pana la firele aurii din tesatura si nu poti sa nu fii uimit. In fata unor asemenea comori regale, cuvintele sunt de prisos.
18. Calea Victoriei, Bucuresti
Ni s-a cerut sa includem pe lista locuri care apartineau capitalei si ce poate fi mai potrivit decat drumul principal din vremurile sale de glorie, drumul principal, Bulevardul Contrast, fostul pod Mogoshoya (pe vechiul sau nume)? ! Este greu sa ignori sentimentul care te testeaza in timp ce mergi pe aceasta cale castigatoare; anatomia lui are ceva care sa te provoace, sa-ti castige respectul si sa te faca fericit in acelasi timp.
Calea Victoriei pare sa le aiba pe toate: istoria si cultura sunt cuprinse in foarte putine cladiri de arhitectura provocatoare – Muzeul de Istorie, sediul CEC, Cercul Militar National, Atena Romana, Palatul Cantacuzino (pentru a numi cateva) – – lux magazine de marca, arta contemporana in galerii si expozitii frecvente, moda inclusa (consultati restaurantele la moda si tinerii frumosi care se plimba tot timpul prin vechiul bulevard), piste de biciclete (care sunt rare), viata de noapte, gradini de vara, teatre, cinematografe, restaurante, hoteluri de lux, parcuri… Te mai intrebi de ce am ales Calea Victoriei?
19. Mocanisa din Valea Vaserului, judetul Maramures
De luni pana sambata, din mai pana in octombrie, locomotivele Mocanisa au parcurs aceiasi 21,6 kilometri intre Viseu si Paltin de 84 de ani, transportand cherestea si incantand turistii. Ultima locomotiva cu abur din lume decoleaza la ora 9 dimineata, te duce prin Campia Muriciei, unde natura abia este atinsa de oameni si te duce inapoi la ora 3 dimineata dupa cina. Daca vrei sa te bucuri pe deplin de drum, ai nevoie de compania potrivita, cum ar fi cea a Cartii Sufletelor.
20. Podul lui Dumnezeu, judetul Mehedinti
Nuante de verde – lac, verde arpagic, verde smarald, verde electric, verde masline, verde kaki – forme sculptate calcar imbracate in panza alba cusuta cu fir rosu si traditii legendare. Legende transmise din generatie in generatie, povesti care adauga mai mult farmec acestui loc. In Ponoare, exista singurul pod din lume care poate fi traversat, desi nasul unei persoane este mai departe decat un drum asfaltat.
La o aruncatura de bat si veti vedea Lacul Zaton (sau Lacul Diavolului). De ce dracu? Pentru ca se spune ca aici nu a fost niciodata peste, dar aici s-au inecat oameni. De ce se numeste „Podul lui Dumnezeu”? Pentru ca desi au fost mai multe accidente, toti au scapat.
Legenda spune ca Dumnezeu l-a invins pe diavolul aici si l-a alungat din pestera in care locuia si si-a lipit unghiile de stanca care ii poarta acum numele. Urmele sunt inca vizibile si oamenii le numesc creioane.