Adevarul despre detoxifiere – curele cu sucuri

Autor: Rebegea Ana-Maria, Consilier Detox

Descriere: Mama a trei copii, a ales sa adopte un stil de viata si o nutritie sanatoasa. Are o comunitate numeroasa pe retelele sociale unde oferta sfaturi si recomandari gratuite.
Ana Maria poate fi gasita si pe Facebook aici.

Detoxifierea este o tendinta despre care multi oameni au auzit, asa ca astazi va vom explica de ce, de fapt, organismul nu are nevoie de detoxifiere externa.

Multi oameni considera ca un program de detoxifiere ii poate ajuta sa-si recapete sanatatea, mai ales dupa o perioada de supraalimentare. Din pacate, adesea ne amagim pentru ca multe mituri despre detoxifiere au fost considerate adevarate. Cel mai raspandit mit este ca organismul nostru are nevoie de ajutor extern pentru a scapa de toxinele acumulate.

In primul rand, trebuie sa intelegem ce este o toxina, mai ales ca este un termen foarte comun, dar rar definit. Toxinele sunt substante din alimentele pe care le consumam, din mediul inconjurator, din aer si din apa care provoaca de fapt boli.

Nu este de mirare, asadar, ca ideea de a primi ajutor din exterior pentru a elimina toxinele din organism a devenit atat de populara in randul publicului. De fapt, adevarul este ca organismul unei persoane sanatoase este capabil sa faca fata singur cu toxinele si cu procesul de eliminare/curatare a acestora.

Ce organe sunt implicate in procesul fiziologic de detoxifiere?

In procesul fiziologic normal de detoxifiere care are loc in fiecare zi, rinichii, ficatul si intestinul sunt adevaratele vedete. Rinichii sunt organe vitale care colecteaza deseuri – cu alte cuvinte, rinichii sunt responsabili pentru eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism sub forma de urina. Ficatul ajuta la eliminarea deseurilor de care organismul nu mai are nevoie.
 
In ceea ce priveste sistemul digestiv, intestinul subtire descompune alimentele si apoi ajuta sangele sa absoarba nutrientii rezultati. Intestinul gros proceseaza apoi deseurile ramase si ajuta la transformarea lor in scaun. Cu toate acestea, anumiti factori, cum ar fi consumul excesiv de alcool, afecteaza in cele din urma capacitatea organismului de a indeplini aceste functii.
 
Citeste si despre — Cum elimini toxinele din organism
 

Cum se detoxifica organismul?

In timp ce rinichii sunt cu adevarat importanti pentru ca actioneaza ca un mecanism de filtrare a sangelui nostru, eliminand deseurile de care nu mai avem nevoie si excesul de apa din corpul nostru, atunci cand vine vorba de detoxifiere, treaba ficatului este foarte importanta.
 
Pe langa filtrarea sangelui pentru a elimina toxinele, ficatul nostru utilizeaza un proces in doua etape pentru a descompune substantele chimice si toxinele. In prima etapa, toxinele sunt neutralizate si descompuse in fragmente din ce in ce mai mici, apoi in a doua etapa se combina cu alte molecule pentru a forma o noua molecula, netoxica, care poate fi excretata in bila (biliara), lichid urinar sau fecale.
 
Insa pentru ca ficatul sa-si faca corect activitatea de detoxifiere, organismul nostru trebuie sa aiba nutrientii necesari. Daca nu primeste nutrientii corespunzatori, procesul in doua etape nu va functiona corect, ceea ce permite acumularea de substante toxice in organism.
 

Ce este „cura de detoxifiere”?

O detoxifiere se refera in general la o abordare pe termen scurt care urmeaza cateva reguli (cum ar fi sucul) si se concentreaza pe eliminarea toxinelor din organism intr-o perioada scurta de timp. Curele de sucuri, de exemplu, sunt pe baza de lichid si combina mai multe bauturi (suc de lamaie, sirop de artar, chili si apa etc.) pe care oamenii trebuie sa le bea pe o perioada de 10 zile, care nu ar consuma alimente solide in acel timp.
 
Alte tratamente de detoxifiere permit aportul anumitor grupe de alimente, in timp ce alte asa-numitele tratamente de detoxifiere se bazeaza pe o combinatie de ierburi, ceaiuri si suplimente „minune” care promit sa elibereze organismul de toxine.
 
Te-ai intrebat vreodata de ce nu functioneaza curatarea cu sucuri? Desi tot ceea ce promit aceste tratamente suna incredibil (va vor ajuta sa slabiti intr-o saptamana, va vor oferi mai multa energie, va vor imbunatati concentrarea si mai mult), nu exista nimic substantial. Dovezile stiintifice sustin aceste afirmatii.
 
De fapt, expertii spun ca nu este nevoie de aceste asa-numite tratamente de detoxifiere. Atata timp cat esti o persoana sanatoasa, atat ficatul cat si rinichii sunt organe eficiente pentru eliminarea toxinelor de la sine, fara nicio interventie externa.
 
De asemenea, din moment ce bei doar cativa litri de lichide si sucuri si nu mananci nimic substantial in timpul acestei detoxifieri, vei simti tot timpul foame. Corpul tau are nevoie de hrana pentru a supravietui, iar cand nu te saturati, va puteti simti slabit, ametit, greata sau dezorientat.
 
De asemenea, se pot dezvolta deficiente de vitamine si minerale daca urmati o dieta restrictiva, cum ar fi o dieta cu apa si sucuri. Dietele de detoxifiere sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu diabet, deoarece pot provoca hipoglicemie.
 

drmax.ro/

Alternative sanatoase la curelele de detoxifiere

In loc sa urmezi o dieta de detoxifiere stricta (o saptamana sau 10 zile) in care bei doar sucuri, urmeaza o dieta zilnica cat mai curata, adica consumand alimente intregi cu cat mai putina procesare: legume proaspete sau aburite sau la gratar, fructe crude, cereale integrale, proteine ​​din carne slaba (pui si peste) si grasimi sanatoase precum uleiul de masline.
 
Daca ati fost diagnosticat cu diabet, hipercolesterolemie sau dislipidemie si/sau hipertensiune arteriala, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va fi sugerat pe ce tipuri de alimente ar trebui sa se bazeze dieta dumneavoastra.
 
Este foarte important sa nu va bazati dieta de slabire pe un tratament de detoxifiere! Multe produse care promit o detoxifiere a ficatului sunt comercializate si ca produse de slabit. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice clinice care sa sustina eficacitatea acestora. Amintiti-va, ficatul este principalul sistem de filtrare al corpului nostru, responsabil pentru transformarea toxinelor in deseuri, curatarea sangelui si metabolizarea nutrientilor si a medicamentelor.
 
Daca faci o curatare cu suc cateva zile la rand, s-ar putea sa slabesti, apoi odata ce vei reincepe sa mananci normal, te vei ingrasa, eventual si mai mult.
 
Cea mai eficienta modalitate de a sprijini procesul fiziologic natural de detoxifiere este adoptarea unui stil de viata echilibrat: consumati alimente bogate in nutrienti, inclusiv grasimi de inalta calitate si surse bune de fibre, precum si alimente probiotice (varza murata, iaurt, chefir), sa nu fumezi, fara exces in consumul de alcool si exercitii fizice moderate.
 

Te-ar mai putea interesa si

2 thoughts on “Adevarul despre detoxifiere – curele cu sucuri

  1. Pingback: Mituri despre alimentele congelate — Bilanțul.ro

  2. Pingback: Alimente bogate in proteine - Importanta consumarii — Bilanțul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *