Apple Vision Pro: Iată tot ce trebuie să știți

Pe data de 5 iunie 2023, în cadrul conferinței sale anuale WWDC 2023 , Apple a scos la iveală Vision Pro , ochelarii săi de realitate augmentată (AR), despre care se zvonește de mult. Vision Pro este unul dintre cele mai ambițioase produse Apple până în prezent – un an de fabricație și plin de tehnologie care ar putea garanta prețul vertiginos.

Dar anunțul de astăzi a fost mult mai mult decât hardware. Alături de Vision Pro, Apple a lansat un sistem de operare complet nou, visionOS și o mulțime de aplicații care vor fi disponibile pe sistemul de operare – și, prin extensie, Vision Pro – la lansare.

Este mult de urmărit – motiv pentru care am creat un ghid la îndemână, condensat, pentru tot ce a anunțat Apple în jurul Vision Pro și visionOS.

Vision Pro are un design asemănător cu ochelarii de schi

Primul lucru pe care îl veți observa la Vision Pro este carcasa, care evocă o pereche de ochelari de schi de ultimă generație. Un panou frontal colorat și continuu se înfășoară în jurul ochilor purtătorului, acționând ca o lentilă și ascunzând un ventilator care trage aer prin căști pentru a răci electronicele din interior.

În partea din spate a Vision Pro, există o bandă care poate fi ajustată cu ușurință și un cadran pentru reglarea etanșeității setului cu cască. Zeiss a lucrat în parteneriat cu Apple pentru a crea lentile magnetice pentru purtătorii de rețetă.

Spre deosebire de unele căști AR de pe piață, acumulatorul Vision Pro nu este încorporat în dispozitivul în sine. Un fir care merge din spate se conectează la un pachet de baterii, care asigură până la două ore de utilizare. Sau purtătorii Vision Pro se pot conecta la perete pentru o experiență extinsă.

Se presupune că afișajele consumă cea mai mare parte a puterii. Vision Pro are două (plus un panou extern), câte unul pentru fiecare ochi, cu 23 de milioane de pixeli în ambele. Un obiectiv 3D personalizat asigură că interfața de utilizare rămâne întotdeauna la vedere, în timp ce funcții precum HDR și „culoare largă” oferă o imagine aparent superioară.

Camerele IR din interiorul Vision Pro vă urmăresc ochii, în timp ce camerele orientate în jos din exteriorul șasiului urmăresc mâinile. Un al treilea set de senzori – senzori lidar – detectează obiectele din jurul Vision Pro în timp real, urmărindu-le pozițiile.

Toți senzorii Vision Pro – 23 în total, inclusiv o duzină de camere, cinci senzori și șase microfoane – se alimentează în R1 , un nou cip originar de Apple, conceput pentru a „elimina întârzierea” și a transmite imagini pe afișajul căștilor „de opt ori mai rapid”. decât a clipi din ochi” (conform Apple PR). 

R1 activează, de asemenea, EyeSight , o caracteristică a Vision Pro care proiectează un flux live a ochilor purtătorului pe afișajul extern menționat mai sus. Are efectul de a face căștile să arate transparent – cel puțin în videoclipurile preînregistrate. Juriul știe cât de bine funcționează în practică, desigur.

visionOS

Software-ul care alimentează Vision Pro este visionOS, pe care Apple îl descrie drept „primul sistem de operare conceput pentru calculul spațial” – „computarea spațială” fiind expresia preferată de Apple pentru experiențele AR și realitate virtuală. La nivel de arhitectură, visionOS împărtășește blocuri de bază în comun cu MacOS și iOS,  dar adaugă un „subsistem în timp real” pentru procesarea imaginilor interactive pe Vision Pro.

Interfața tridimensională a visionOS eliberează aplicațiile de limitele unui afișaj tradițional, astfel încât acestea să poată apărea una lângă alta la diferite scări. Interfața de utilizare răspunde dinamic la lumina naturală, aruncând umbre pentru a ajuta la comunicarea dimensiunii și distanței.

La lansare, visionOS va prezenta aplicații – inclusiv aplicații Unity, care rulează nativ pe Vision Pro – de la Adobe (în special Lightroom), Microsoft (Office) și alți dezvoltatori importanți. Există un software medical pentru a vizualiza randările anatomiei și o aplicație de inginerie pentru vizualizarea fenomenelor fizice, cum ar fi fluxul de aer, deasupra obiectelor din lumea reală.

Veți obține acele aplicații și multe altele dintr-un magazin de aplicații nou-nouț, care se lansează simultan cu Vision Pro. Dincolo de aplicații, peste 100 de titluri Apple Arcade vor fi disponibile pentru a fi jucate pe VisionOS în „prima zi”, spune Apple.

Cel puțin o bază iOS va face saltul la visionOS: FaceTime. Pe Vision Pro, FaceTime va funcționa prin crearea unui avatar 3D al feței tale reunite din scanări. Teams, Webex și Zoom vor accepta și avatare 3D.

De unde și cum să cumpărați Apple Vision Pro

Vision Pro nu va fi disponibil pentru o perioadă – nu până la „începutul anului viitor”, spune Apple – și nu va fi ieftin. Cu un preț de aproximativ 16.000 RON, Vision Pro este semnificativ mai scump decât sugerau chiar și cele mai pesimiste zvonuri.

În plus, clienții care își rezervă o întâlnire într-un magazin Apple vor primi o demonstrație și o șansă de a-și personaliza potrivirea înainte de a cumpăra Vision Pro. Având în vedere prețul, aș spune că tratamentul covorului roșu este justificat.

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *