Beneficiile mierii de Manuka

Desi in compozitia sa predomina zaharul (fructoza si glucoza), mierea contine si alte substante si compusi care ii confera proprietati benefice pentru mentinerea unui organism puternic si sanatos, motiv pentru care a fost folosita din cele mai vechi timpuri Cauza multor boli, desi proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii nu au fost dovedite stiintific pana de curand.

Dar nu toate mierea sunt la fel de eficiente in combaterea infectiilor bacteriene. Calitatea mierii depinde de mai multi factori, inclusiv de tipul de floare din care a fost obtinuta mierea sau de modul in care a fost recoltata, asa ca diferenta dintre puterile curative ale celor doua mieri poate fi uriasa. Studii recente au aratat ca mierea de Manuka are calitati impresionante si proprietati antimicrobiene si anticancerigene unice datorita flavonoidelor pe care le contine.

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este extrasa din florile arbustului Manuka (Leptospermum scoparium), care este originar din Noua Zeelanda si are o istorie indelungata de a trata o varietate de afectiuni, de la probleme ale pielii pana la afectiuni ale gatului sau stomacului. Desi prezenta peroxidului de hidrogen in mierea de Manuka (precum si in alte tipuri de miere) era candva considerata responsabila pentru proprietatile sale vindecatoare, un alt element o deosebeste de mierea obisnuita.
 

manukashop.ro

Ce nutrienti contine mierea de Manuka si care sunt beneficiile acesteia pentru organism?

Unul dintre ingredientele care confera mierii de Manuka proprietatile sale vindecatoare este peroxidul de hidrogen, care este adesea responsabil pentru proprietatile antibiotice ale mierii. Un alt compus gasit si in mai multe miere, dar in cantitati mai mari in mierea de Manuka, este o enzima numita metilglioxal (MG), care are proprietati antibacteriene. Acesta este obtinut dintr-un alt compus care se gaseste in concentratii mari in nectarul florilor de Manuka.
 
Ceea ce deosebeste mierea de manuka terapeutica de alte tipuri de miere este factorul unic UMF, care indica concentratia de metilglioxal (MG) si alti compusi activi, despre care se crede ca variaza din cauza diferitilor factori de mediu, cum ar fi cultivarea Tufisul de sol pentru Manuka. De aceea, puteti gasi miere de manuka pe piata fara proprietati vindecatoare.
 
In functie de concentratia de substante active din miere, aceasta este marcata cu o valoare UMF (Unique Manuka Factor), care indica gradul de eficacitate in tratarea anumitor boli. Pentru a avea proprietatile necesare utilizarii terapeutice, mierea trebuie sa aiba o valoare UMF de cel putin 10, caz in care se numeste Miere de Manuka Activa sau Miere UMF de Manuka. Mierea de Manuka este de asemenea etichetata in functie de continutul de metilglioxal pentru a indica gradul de efect antibacterian, caz in care cuvantul MGO va aparea pe eticheta impreuna cu o valoare de la 100 la 550.
 

Cum se foloseste mierea de Manuka?

Testele de laborator in utilizarea mierii de Manuka pentru tratarea bacteriilor rezistente la medicamente care afecteaza ranile si sistemul respirator (de exemplu, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus – Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes, cunoscut si sub numele de Grupa A) au fost obtinute rezultate promitatoare in Streptococcus). Pana acum, nu exista dovezi ca microbii dezvolta rezistenta la mierea UMF in acelasi mod ca medicamentul.
 
Mierea de Manuka este folosita sub forma de produs medical brevetat, dezinfectat prin stergere, pentru tratarea arsurilor grave si a ranilor infectate. Mierea vanduta pentru uz casnic nu este potrivita pentru tratarea ranilor si arsurilor. Acestea trebuie evaluate si tratate de un specialist.
 
Pentru uz casnic, mierea de Manuka poate fi aplicata pe piele pentru a trata afectiuni minore comune, cum ar fi arsuri sau rani superficiale, eczeme, acnee sau infectii fungice, sau poate fi consumata pentru ameliorarea simptomelor tulburarilor minore ale gatului.
 
Cercetari recente au aratat ca mierea de manuka, utilizata intr-o maniera controlata in concentratii si doze specifice, are potentialul de a trata sinuzita si bolile gingiilor precum gingivita sau placa bacteriana.
 
Alte afectiuni despre care se crede ca pot fi tratate cu miere de manuka includ refluxul gastroesofagian, diareea, greata sau arsurile la stomac, dar nu exista dovezi stiintifice pentru eficacitatea acesteia atunci cand vine in contact cu sucurile gastrice.
 

Cand pot adauga miere de Manuka in dieta organismului meu?

Toate tipurile de miere pot contine endospori din flori, care pot duce la botulism, o boala rara, dar grava, care poate duce la paralizie si chiar moarte. Chiar si mierea pasteurizata poate contine acesti spori, motiv pentru care copiii sub 1 (2 dupa unii experti) nu ar trebui sa consume miere sau produse din miere.
 

Ce trebuie sa stii despre mierea de Manuka

In prezent, mierea de Manuka vine in multe forme diferite. Pe langa faptul ca este un ingredient adaugat in creme si ierburi, puteti gasi miere de manuka si in mastile de fata si in unele produse de ingrijire a pielii. Este folosit medicinal si combinat cu alte plante medicinale si alte ierburi pentru a promova vindecarea.
 

manukashop.ro

Cum sa obtineti miere de Manuka

Produsa in Noua Zeelanda de albinele care polenizeaza tufisul Manuka, mierea de Manuka este una dintre cele mai unice si benefice forme de miere din lume. Produsul este bogat in aroma si are multe beneficii pentru sanatate.
 

Beneficiile mierii de Manuka

Pe scurt, unele dintre beneficiile mierii de Manuka sunt urmatoarele:
 
  • Ajuta in conditiile de exces de bacterii in intestinul subtire, acidul gastric si boala de reflux gastroesofagian;
  • Mentine pielea sanatoasa, are proprietati antibacteriene si proprietati care ajuta la vindecarea tesuturilor;
  • Trateaza arsurile, ranile si ulcerele de pe piele – Cercetarile au aratat ca mierea de Manuka poate preveni infectia la soareci cu ulcere datorita continutului sau bogat de antioxidanti si proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii;
  • Previne gingivita – Mai multe studii descriu modul in care mierea de Manuka poate ajuta la tratarea si prevenirea gingivitei si a bolii parodontale. Calciul, zincul si fosforul din mierea de Manuka sunt nutrienti importanti pentru tratamentul bolilor dentare. Cu toate acestea, beneficiile mierii de Manuka nu se opresc aici.

Contraindicatii pentru miere de Manuka

In general, mierea de Manuka poate fi consumata in siguranta pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unii pacienti ar trebui sa-si consulte medicul inainte de a utiliza mierea de Manuka. Acesti pacienti includ:
 
  • Diabetici – Nu uita ca toate tipurile de miere sunt bogate in zaharuri naturale, asa ca consumul de miere de Manuka poate afecta nivelul zaharului din sange.
  • Persoanele alergice la miere sau albine – Persoanele alergice la alte tipuri de miere sau intepaturi de albine pot prezenta o reactie alergica dupa ingerarea sau aplicarea mierii de Manuka in organism.
  • Bebelusi si sugari – Academia Americana de Pediatrie nu recomanda administrarea de miere sugarilor cu varsta sub 1 an din cauza riscului de botulism.
 

Sfaturi pentru consumatori

Va intrebati cum sa gestionati mierea de Manuka? Pentru a obtine cele mai multe beneficii pentru sanatatea pielii, sistemul imunitar si multe altele, ar trebui sa utilizati aproximativ una pana la doua linguri de miere de manuka pe zi. Cel mai simplu mod de a-l gestiona este sa-l mananci drept, dar daca ti se pare prea dulce, poti adauga miere de Manuka la ceaiul tau preferat din plante, o amesteci cu o strop de iaurt simplu sau o poti intinde pe o felie de paine prajita.
 
Daca vrei sa ii sporesti efectele benefice, sau daca vrei sa scapi de o durere in gat, adauga o lingurita de scortisoara. Studiile au aratat ca scortisoara si mierea de manuka au proprietati antibacteriene foarte puternice si pot ajuta la restabilirea sanatatii gatului cat mai repede posibil.
 

Cu ce difera mierea de Manuka fata de alte tipuri de miere

Ceea ce diferentiaza mierea de Manuka este profilul sau nutritional extraordinar. Mierea obisnuita este cunoscuta pentru valoarea sa nutritiva si pentru faptul ca ajuta sistemul imunitar. In general, insa, mierea de Manuka se deosebeste de alte tipuri de miere pentru ca este bogata in: aminoacizi, vitamine B (ex. B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic), calciu, cupru, Fier, magneziu, mangan, fosfor , potasiu si zinc.
 
Expertii spun ca mierea de Manuka, de exemplu, are substante nutritive de aproape patru ori mai mari decat o varietate de miere extrasa din florile comune. Acesta este ceea ce expertii numesc Factorul Unic Manuka (UMF).

manukashop.ro

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *