Iti lipseste libidoul? Anumite afectiuni pot fi vinovate. Daca nu sunt tratate si diagnosticate, acestea pot duce la scaderea libidoului, disfunctie erectila, lubrifiere vaginala insuficienta si chiar incapacitatea de a atinge orgasmul.
A fi diagnosticat cu o boala cronica poate face ca toate activitatile tale zilnice, chiar si sexul cu partenerul tau, sa se simta coplesitoare, dificile si dureroase din cauza modificarilor in organism sau a efectelor secundare ale medicamentelor.
Dar este totusi foarte posibil sa traiesti o viata implinita, intima atunci cand traiesti cu o boala cronica. Daca atat tu, cat si partenerul tau sunteti dispusi sa fiti creativi si atenti la intimitatea fizica, acest aspect important al vietii poate continua, indiferent de diagnosticul medicului dumneavoastra.
Diabet
Nivelul ridicat de zahar din sange poate deteriora vasele de sange deoarece, cu un nivel ridicat de glucoza in sange, favorizeaza intarirea si ingustarea vaselor de sange care alimenteaza tesutul erectil al penisului. Barbatii cu neuropatie diabetica (o complicatie a diabetului care se manifesta ca leziuni ale nervilor) pot experimenta ejaculare retrograda (sperma fiind fortata in vezica in loc de uretra).
La femei, diabetul poate duce la intarirea vaselor de sange vaginale, uscaciunea vaginala, scaderea libidoului, contactul fizic dureros sau incapacitatea de a obtine o erectie. Daca ati fost diagnosticat cu diabet, primul pas in tratarea problemei dumneavoastra este controlul nivelului de zahar din sange. In acelasi timp, pentru o viata sexuala implinita, este esential sa nu bei alcool inainte de intimitate, deoarece poate provoca o scadere rapida a zaharului din sange.
Boli de inima
Ca si diabetul, bolile de inima pot cauza probleme in viata ta intima 1. Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arteriala, pot afecta vasele de sange care furnizeaza sange in multe parti ale corpului, inclusiv in zona genitala. Fluxul insuficient de sange catre penis sau vagin poate afecta capacitatea unei persoane de a fi excitata sexual si de a face sex. Femeile cu hipertensiune arteriala pot prezenta scaderea libidoului.
Pentru barbatii care au fost diagnosticati cu boli de inima sau cu infarct, acestia pot relua activitatea sexuala, dar numai daca iau in considerare sfaturile pe care le primesc, urmeaza un plan de tratament si evita sa faca sex fara cardiolog, spun expertii.Terapia medicamentoasa este combinata cu tratamentul disfunctiei erectile.
Cancer
Este normal ca persoanele diagnosticate cu cancer sa simta soc, furie, anxietate sau depresie. Uneori, aceste sentimente pot face un pacient sa-si piarda interesul pentru o viata sexuala implinita. In plus, unele efecte secundare ale tratamentului ii pot face sa se simta mai putin atractivi, sa nu aiba energie sau dorinta de a face sex.
Aceste sentimente sunt naturale si, de obicei, dispar dupa terminarea tratamentului sau dupa ce simptomele sunt controlate. Unele efecte secundare ale tratamentului pentru cancer, cum ar fi caderea parului si cresterea in greutate, sunt de obicei temporare. Daca ati fost diagnosticat cu aceasta tulburare si simtiti nevoia sa discutati cu cineva despre sentimentele si temerile dvs., consultati un psiho-oncolog. Daca aveti dureri, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru durere cu 30 pana la 60 de minute inainte de sex.
Boli pulmonare
Cand sunteti diagnosticat cu o boala pulmonara, unele dintre simptomele pe care le puteti experimenta sunt tusea si respiratia suieratoare. Toate acestea pot ingreuna activitatea sexuala. Este normal sa va faceti griji ca nu puteti respira in timpul sexului, dar exista lucruri pe care le puteti face pentru a va alina temerile. De exemplu, evitati sa faceti sex dupa o masa copioasa sau dupa ce ati consumat alcool, deoarece acestea pot ingreuna respiratia. Cand va simtiti fara respiratie, faceti pauze dese si respirati adanc. Schimbati pozitia daca este necesar.
Artrita
Daca ati fost diagnosticat cu artrita, este firesc sa simti nevoia de a evita intimitatea in timp ce ai de-a face cu durere si oboseala. Puteti avea in continuare o viata sexuala activa daca tineti cont de cateva sfaturi.
- Afla ce pozitii sexuale functioneaza pentru tine.
- Rezerva-ti intimitatea fizica doar in momentele din zi cand te simti cel mai bine.
- Inainte de sex, faceti o baie calda sau inmuiati pentru a calma articulatiile rigide.
- Daca simtiti ca este necesar, luati medicamente pentru durere cu cel putin 30 de minute inainte de sex.
Te-ar mai putea interesa si
Vizualizari: 886