Care este diferenta dintre TV QLED si OLED

Atat OLED, cat si QLED au o prezenta puternica pe piata de televizoare de top. OLED, in ciuda procesului sau de productie costisitor si problematic, creste rapid in preferintele consumatorilor datorita sprijinului unor producatori importanti precum LG sau Sony. Pe de alta parte, QLED a aparut in 2017, initial ca un fel de rebranding al tehnologiei SUHD dezvoltata de Samsung si se gaseste acum pe majoritatea televizoarelor vandute de gigantul sud-coreean.

Ce este QLED?

QLED inseamna Quantum Light Emitting Diode. In limbaj non-geek, asta inseamna ca un televizor QLED este acelasi cu un televizor LED obisnuit, cu exceptia faptului ca foloseste nanoparticule minuscule numite puncte cuantice pentru a-si supraincarca luminozitatea si culoarea. Tehnologia a fost introdusa in 2013, dar la scurt timp dupa aceea, televizoarele Samsung QLED au intrat in vanzare, iar producatorul a format parteneriate de licentiere cu alti producatori, motiv pentru care veti gasi si alte marci de televizoare QLED.
 
Oricat de cool sunt punctele cuantice, televizoarele QLED produc mai mult sau mai putin aceeasi lumina ca televizoarele LED obisnuite: folosind o lumina de fundal formata din sute (sau, in unele cazuri, mii) de LED-uri care stau deasupra unui panou de control LCD traditional din spate. . Aceste LED-uri dau televizoarelor LED (si QLED-urilor) numele lor.
 
Panourile LCD – in esenta milioane de obloane minuscule care se deschid si se inchid prea repede pentru a fi vazute – impreuna cu filtrele de culoare, creeaza ceea ce vezi, lasand doar cantitatea potrivita de lumina si culoare sa scape si sa atinga ochii tai Imagine. Este un sistem inteligent care combina o iluminare de fundal cu LED-uri cu diminuare si utilizarea jaluzelelor pentru a bloca lumina ramasa pentru a produce negru precis pe ecran.
 

evomag.ro%20

Ce este OLED?

OLED se refera la dioda emitatoare de lumina organica. Este putin surprinzator ca partea „dioda emitatoare de lumina” a numelui nu are nimic de-a face cu iluminarea de fundal cu LED, asa cum este si cu televizoarele QLED si LED. In schimb, se refera la faptul ca fiecare pixel dintr-un televizor OLED este, de asemenea, o lumina LED minuscul – dar este atat de subtire incat poate produce lumina si culoare intr-un singur element. Cu alte cuvinte, televizoarele OLED nu au nevoie de lumina de fundal, deoarece fiecare pixel produce propria lumina. Daca vrei sa-ti impresionezi prietenii, poti folosi termenul din industrie pentru aceste tipuri de monitoare: „emitter” sau „auto-emitter”.
 
Exista mai multe avantaje ale acestui design, dar cei mai multi ar fi de acord ca atunci cand vine vorba de televizoarele OLED, cel mai mare avantaj il reprezinta nivelurile de negru care pot fi atinse. Spre deosebire de televizoarele QLED sau LED care trebuie sa reduca lumina de fundal si sa blocheze scenele intunecate, televizoarele OLED pur si simplu opresc pixelii. Cand pixelul este oprit, nu straluceste si nu emite culoare, facandu-l la fel de intunecat ca atunci cand televizorul in sine este oprit. De asemenea, este mult mai usor sa faci un ecran OLED flexibil fara o lumina de fundal separata.
 
In prezent, o singura companie produce panouri TV OLED si le vinde companiei sora, care le foloseste pentru a face televizoare. Acelasi producator vinde panouri OLED si altor companii, motiv pentru care vezi mai multe marci de televizoare OLED. Desi panourile in sine sunt practic aceleasi, procesarea imaginii pe care o fac unii producatori este proprietara, asa ca veti vedea in continuare diferente semnificative de calitate a imaginii de la un televizor OLED la altul.
 

flip.ro

Ce producatori accepta OLED sau QLED?

Batalia dintre OLED si QLED este atat o poveste de brand, cat si o poveste de concurenta acerba in Coreea. Toate ecranele OLED din orice televizor OLED sunt realizate de LG, iar toate ecranele QLED din televizoarele QLED sunt realizate de Samsung.
 
Majoritatea producatorilor poarta tricoul echipei OLED, care este vazuta ca o tehnologie superioara din punct de vedere al calitatii imaginii, si este sustinut de LG, Sony, Panasonic, Philips sau Bang & Olufsen. Dar, in ciuda atat de multi producatori mari care se aliniaza in spatele lor, tehnologia OLED este inca scumpa. LG nu poate produce ecrane OLED la viteza si volumul necesare pentru a reduce costurile de productie, asa ca televizoarele OLED par sa fie inca la varful de varf al pietei.
 
Samsung a incetat sa mai produca ecrane OLED in 2014 din cauza costului ridicat si a eficientei scazute si a inceput sa vorbeasca despre QLED in 2017. De atunci, el a cautat aliati si a format cu succes o alianta QLED cu doi mari producatori chinezi, Hisense si TCL.
 

Deci OLED sau QLED?

Daca banii nu sunt un obiect si vrei cea mai buna calitate a imaginii, cumpara un televizor OLED. Dar trebuie sa stiti ca diferenta de calitate este foarte mica in comparatie cu televizoarele QLED. In curand s-ar putea sa nu mai existe deloc.
 
In viitorul apropiat, televizoarele QLED pot renunta la iluminarea din spate a pixelilor pentru iluminare si comenzi separate. Se zvoneste ca Samsung va lansa ceea ce numeste „adevarat QLED” candva in 2022 sau mai tarziu. Si acest „adevarat QLED” nu numai ca ar elimina majoritatea dezavantajelor tehnice in comparatie cu OLED, dar ar pastra avantajul unei luminozitati mai mari.
 

cel.ro%20

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *