Influencer Marketing a devenit foarte popular pentru companii pentru a dezvolta campanii si strategii de marketing, dar de ce? Ce avantaje aduce brandului aceasta metoda de marketing? Continuati lectura!
Ce este Influencer Marketing?
Numim influenti acei oameni care au multa carisma, au o voce persuasiva, autenticitate si au o multime de urmaritori pe toate retelele lor de socializare. Unii sunt chiar capabili sa stranga milioane de urmaritori pe retelele sociale precum Instagram, care interactioneaza zilnic cu ei.
Astfel, un influencer poate fi definit ca un lider de opinie care a reusit sa castige un nivel ridicat de incredere din partea utilizatorilor pe o tema (fie ea moda, sport, jocuri video etc.).
Acest lucru ii face pe influenti ambasadori perfecti pentru marci, deoarece acestia actioneaza ca un alt mediu sau canal pentru a-si promova produsele sau serviciile si pentru a le impartasi tuturor adeptilor lor. Trebuie doar sa critice pur si simplu, sa-si exprime opiniile sau sa foloseasca produsul, iar vanzarile vor creste rapid, iar produsul sau serviciul se va situa cu succes in fruntea pietei.
Prin urmare, marcile isi propun sa valorifice aceste influente sociale pentru a castiga atentia utilizatorilor si pentru a creste implicarea cu produsele lor. Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, este necesar sa se elaboreze in prealabil o strategie de marketing influencer.
Avantajele Influencer Marketing
Potrivit unui studiu din 2019 al agentiei de marketing de continut Linquia, 66% dintre agentii de marketing chestionati au desfasurat trei sau mai multe campanii in ultimul an, iar 42% au acum o strategie de influenta in curs de desfasurare. Dar de ce aleg companiile influencer marketing?
Pentru ca la nivel de brand si vanzari, acestea ofera vizibilitate, credibilitate si cresc foarte mult vanzarile serviciilor si produselor pe care le recomanda. Mai mult, un alt avantaj pe care il aduc marcilor este ca pot atinge obiective mai hotarate datorita increderii lor in influenceri. Astfel, campaniile cu influenceri pot fi mai eficiente si pot ajuta la cresterea reputatiei si statutului unui brand.
Un alt avantaj al campaniilor de influenta este ca cresc conversiile si ne ajuta sa generam trafic de calitate pe site-ul nostru. Acest lucru este important pentru ca uneori conexiunile de calitate cu publicul sunt mai importante decat numarul de utilizatori pe care ii putem avea.
Cum sa dezvolt o strategie de marketing pentru influenceri?
Daca dorim sa colaboram cu influenti si sa derulam o campanie de marketing cu acestia, este important sa urmam sau sa luam in considerare urmatorii pasi:
Identificati cei mai relevanti influenti pentru produsul sau serviciul dvs
Este foarte important sa stabilim care influencer se aliniaza cel mai bine cu marca noastra si cu valorile companiei, deoarece influentatorul va fi responsabil pentru diseminarea acestora catre public. Influencerii care nu ne impartasesc viziunea, misiunea si valorile nu vor putea comunica publicului mesajul potrivit.
Ce fel de parteneriat speram sa stabilim?
Exista mai multe modalitati de a ajunge la influenti, de exemplu, ii putem contacta direct sau prin intermediul organizatiilor pentru care lucreaza. Dar, inainte de a ne contacta, trebuie sa fim clari ce vrem sa faca influencerii nostri si cum vrem sa faca acest lucru. Asa ca este important sa fim clari cu privire la strategia pe care o vom urma, astfel incat atunci cand ajungem la influenti, sa putem explica clar ce ne dorim, cum ne dorim si ce cerinte trebuie sa indeplineasca.
Definiti niste KPI-uri
Este important sa definiti acesti KPI (Indicatori de Performanta a Procesului) pentru a urmari corect rezultatele actiunilor efectuate. Pentru aceasta recomandam:
- Utilizati Google Analytics pentru a masura clicurile pe adrese URL.
- Masurati acoperirea si impactul unui hashtag folosit pentru o campanie, precum si masurati timpul de distributie al acestuia, comentariile, mentiunile pe care le primeste… Exista instrumente precum Pirendo care pot masura acest impact.
- Conversii, adica achizitii si inscrieri.
- Numarul de linkuri autorizate, cum ar fi cele care apar in mass-media.
Cum sa gasesti influencerul potrivit?
Doar pentru ca influencerii au urmaritori uriase nu inseamna ca vreunul dintre ei este demn de noi. Dupa cum am mentionat mai devreme, este important ca influencerul sa impartaseasca aceleasi valori ca marca sau compania pentru a obtine rezultatele dorite.
Prin urmare, trebuie sa luam in considerare urmatoarele inainte de a contacta potentiali influenti pentru campaniile noastre.
- Relevanta, adica calitatea continutului pe care il postati si relevanta acestuia pentru alti influenceri.
- Acoperire, numarul de utilizatori pe care ii putem afecta si care vor adauga valoare campaniei noastre.
- Empatia, capacitatea de a genera implicare cu utilizatorii influencerului intr-un mod relevant.
Oprirea sa ne gandim si sa analizam punctele de mai sus ne va impiedica sa facem greseala de a alege influenceri doar din cauza numarului de urmaritori pe care ii au. Acesta este motivul pentru care cercetarea asupra audientei este atat de importanta, uneori este mai benefic sa avem un micro-influencer cu o urmarire mai mica, dar dintr-o tinta care ne intereseaza in comparatie cu un influencer cu milioane de urmaritori dar neadaptat la imaginea noastra tinta.
In cele din urma, odata ce influencerul a fost contactat si a stabilit o relatie cu el, trebuie sa:
- Construiti relatii cu influenti.
- Creati valoare pentru ambele parti.
- Definiti aspectul, senzatia si tonul colaborarii, astfel incat sa se potriveasca cu marca noastra.
- rezultatele masuratorilor.