Cortizon sau cortizol? Sigur, ai intalnit termenii cortizon si cortizol, dar te-ai intrebat vreodata care este diferenta? Cortizolul este principalul hormon al glandei suprarenale, iar cortizonul este, de asemenea, un hormon secretat de glanda, care este sintetizat si utilizat pentru a trata o varietate de boli, inclusiv insuficienta suprarenala, reumatism, astm, infectie etc.
Hidrocortizonul (o substanta care se gaseste sub o serie de nume de marca) este numele dat hormonului cortizol atunci cand este disponibil sub forma farmaceutica. Cortizonul/hidrocortizonul este un medicament cu utilizari multiple si este disponibil intr-o varietate de forme si concentratii, in functie de starea pacientului.
Ce este cortizonul
Cortizonul este un hormon natural produs de glandele suprarenale. Asigura buna functionare a organismului in conditii de stres fizic sau psihic. Cortizonul, un hormon steroid, este unul dintre principalii hormoni pe care glandele suprarenale ii secreta ca raspuns la stres. In ceea ce priveste structura chimica, cortizonul este un corticosteroid care este inrudit (adica, foarte aproape) de cortizol. Cortizonul este utilizat pentru a trata o varietate de afectiuni si poate fi administrat intravenos, oral, intraarticular (injectat intr-o articulatie) sau transdermic.
Acest medicament suprima sistemul imunitar, reducand astfel inflamatia, durerea si edemul (umflarea) in zona ranita. Corticosteroizii sunt o clasa de medicamente legate de cortizonul steroid.
Astfel de medicamente reduc eficient si puternic inflamatia. Sunt folosite pentru a reduce inflamatia cauzata de o varietate de boli. Cortizonul este un corticosteroid, iar termenul „cortizon” este folosit interschimbabil cu „corticosteroid” in unele cazuri.
Tipuri de cortizon
Hidrocortizonul sau cortizonul este folosit pentru a trata multe probleme de sanatate. Acest medicament este disponibil sub diferite forme, inclusiv unguent sau crema pentru corp si scalp, sub forma de injectie (infuzie de cortizon) si sub forma de tablete. Tipul de cortizon pe care il utilizati depinde de starea dumneavoastra medicala.
Cortizon natural
Utilizati corticosteroizi (cortizonul este un corticosteroid/medicament) deoarece amelioreaza zonele inflamate ale corpului. Aceste medicamente amelioreaza edemul (umflarea), roseata, mancarimea si reactiile alergice.
Corpul tau produce in mod natural anumiti hormoni asemanatoare cortizonului, care sunt necesari pentru a-ti mentine sanatatea la cea mai buna stare. Cu toate acestea, daca corpul dumneavoastra nu produce suficient cortizon (un hormon natural produs de glandele suprarenale), medicul dumneavoastra va poate prescrie acest medicament pentru a va ajuta si a echilibra lucrurile.
Cortizon sintetic
Acest hormon poate fi preparat sintetic, adica in laborator, si folosit pentru a trata multe boli. Medicii prescriu medicamente precum cortizonul (deseori denumit pur si simplu steroizi) pentru a trata o varietate de boli sau afectiuni inflamatorii, de la astm la artrita sau osteoartrita (un tip de artrita). Cortizonul este o versiune sintetica a cortizolului, un steroid/hormon produs de glandele suprarenale. Nivelurile ridicate de cortizol suprima inflamatia si raspunsurile alergice ale sistemului imunitar.
Medicamentele din clasa careia ii apartine cortizonul imita sau imita si efectele cortizolului, dar tind sa fie mai puternice. Cortizonul si cortizolul sunt tipuri de glucocorticoizi cunoscuti in mod obisnuit ca medicamente si corticosteroizi. Termenul „corticosteroid” este uneori folosit interschimbabil cu termenii „cortizon” si „cortizol”. In acelasi timp, corticosteroizii suprima sistemul imunitar, ceea ce ajuta la controlul unei afectiuni sau boli in care sistemul imunitar al pacientului ataca in mod gresit propriile tesuturi.
Derivati de cortizon
Exista o serie de corticosteroizi (glucocorticoizi si mineralocorticoizi) sau derivati ai cortizolului (hidrocortizon), care sunt prezenti in mai multe medicamente si sunt disponibili sub diferite denumiri.
Medicamente pe baza de cortizon
Medicamente precum cortizonul sau hidrocortizonul sunt folosite pentru a trata multe afectiuni. Cortizonul poate fi aplicat pe piele sub forma de unguent, crema, solutie (forma lichida), spray sau lotiune si este disponibil si sub forma de tablete. Cortizonul sau corticosteroizii sunt medicamente utilizate pentru a trata artrita reumatoida, lupusul, astmul, alergiile si multe alte afectiuni.
De asemenea, trateaza boala Addison, o afectiune in care glandele suprarenale nu reusesc sa produca nici cea mai mica cantitate de corticosteroizi de care are nevoie organismul. Puteti lua corticosteroizi in urmatoarele forme:
Pastile cu cortizon
Cortizonul poate fi administrat pe cale orala (oral). Tabletele, capsulele si siropurile ajuta la tratarea inflamatiei si a durerii asociate cu anumite boli cronice, cum ar fi artrita reumatoida si lupusul.
Crema cu cortizon
Cortizonul si clasa de medicamente careia ii apartine pot fi aplicate si local. Cremele si unguentele cu cortizon pot ajuta la vindecarea multor afectiuni ale pielii.
Spray nazal cu cortizon
Cortizonul poate fi administrat prin inhalare sau spray nazal. Aceste forme ajuta la controlul inflamatiei asociate cu astmul si alergiile nazale.
Injectie cu cortizon
Cortizonul poate fi administrat si prin injectie. Aceasta forma injectabila este utilizata in mod obisnuit pentru a trata semnele si simptomele muschilor si articulatiilor, cum ar fi durerea si inflamatia tendinitei.
Cum functioneaza cortizonul in organism
Cortizolul este un hormon steroid din clasa glucocorticoizilor. Cand este utilizat ca medicament, se numeste hidrocortizon. Hidrocortizonul este un corticosteroid sau „steroid” pe scurt. Reduce durerea, mancarimea si umflarea (edemul) prin reducerea amplorii raspunsului imun al organismului.
Hidrocortizonul (denumirea folosita pentru hormonul cortizol atunci cand este administrat ca medicament) poate fi folosit si ca terapie de substitutie hormonala pentru persoanele a caror productie de cortizol, hormonul natural de „stres” este insuficienta. In corpul uman, cortizonul are efecte complexe.
Rezistenta organismului la stres fizic si psihic
Dupa cum spun expertii, cortizonul este un hormon steroid, unul dintre principalii hormoni pe care glandele suprarenale ii secreta ca raspuns la stres. Este un hormon natural produs de glandele suprarenale si de asemenea asigura buna functionare a organismului in conditii de stres fizic sau psihic. Prin urmare, contribuie la buna rezistenta a organismului la stresul fizic si psihic.
Reduce inflamatia din organism
In unele cazuri, inflamatia articulara izolata si durerea cauzata de bursita, osteoartrita (numita si osteoartrita), guta si alte artrite pot fi tratate cu injectii cu cortizon. Injectiile permit ca acest medicament puternic sa fie administrat direct in zona inflamata, iar in acest fel, cortizonul poate reduce inflamatia in zona tratata.
Ajuta la bolile articulare
Injectiile cu cortizon sunt de fapt injectii cu corticosteroizi sintetici, hormoni pe care organismul ii produce in mod natural in glandele suprarenale si sunt importanti in multe proceduri. Injectiile cu cortizon ajuta la ameliorarea inflamatiei. In plus fata de ameliorarea durerii pentru osteoartrita (osteoartrita), injectia de cortizon este utilizata in mod obisnuit pentru tratarea tendinitei, a cotului de tenis si a sindromului de tunel carpian.
Cand medicul dumneavoastra injecteaza medicamentul intr-o articulatie sau articulatie inflamata, cortizonul reduce inflamatia in si in jurul articulatiei, ceea ce poate ameliora in mod semnificativ durerea cauzata de osteoartrita si alte tulburari articulare.
Riscuri datorate lipsei secretiei de cortizon in organism
Cand esti stresat, glandele suprarenale, care stau deasupra rinichilor tai, produc un hormon numit cortizol. Cortizolul ajuta organismul sa faca fata eficient stresului. Joaca un rol in sanatatea oaselor, raspunsul sistemului imunitar si metabolismul alimentelor consumate. Corpul tau echilibreaza in mod normal cantitatea de cortizol pe care o produce. O criza Addison este o afectiune medicala grava cauzata de incapacitatea organismului de a produce cantitati adecvate de cortizol.
Aceasta criza este cunoscuta si sub numele de criza suprarenala acuta. Persoanele cu boala Addison sau cu glandele suprarenale lezate (care nu mai functioneaza corect) nu pot produce suficient cortizol.
Simptomele unei crize includ:
- slabiciune foarte mare;
- confuzie;
- ameteala;
- greata sau dureri abdominale;
- varsaturi;
- febra;
- durere brusca in partea inferioara a spatelui sau a picioarelor;
- pierderea poftei de mancare;
- tensiune arteriala foarte scazuta;
- frisoane;
- eczema;
- transpiratie;
- ritm cardiac crescut;
- pierderea constientei.
Efectele produselor cu cortizon
Un corticosteroid, un tip de cortizon, este un puternic medicament antiinflamator. Medicamentele pe baza de cortizon au multe efecte benefice in unele cazuri.
Beneficiile produselor pe baza de cortizon
In ceea ce priveste beneficiile medicamentelor pe baza de cortizon, medicii spun ca acestea sunt multiple.
Boala articulara cu infiltrare de cortizon
In unele cazuri, daca pacientul are afectiuni articulare, medicii pot recomanda infiltratii (adica injectii) cu cortizon, care se fac direct in articulatia afectata. Atunci cand sunt administrate de un specialist, injectiile cu cortizon pot reduce semnificativ durerea cauzata de inflamatie. Infiltratele de cortizon sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata osteoartrita, articulatiile afectate de osteoartrita.
Injectia foloseste un medicament de calitate steroizi pentru a reduce inflamatia in articulatiile pacientului, reducand astfel durerea pacientului. Cele mai frecvente zone in care se fac injectii cu cortizon sunt: genunchi, umeri, incheieturi, picioare. Acest medicament este utilizat pentru a trata tulburarile articulare, cum ar fi artrita, inclusiv osteoartrita (numita si osteoartrita).
Cortizon si boli respiratorii
Cortizonul este, de asemenea, utilizat pentru a trata afectiunile respiratorii, inclusiv alergiile, cum ar fi alergiile sezoniere sau astmul. Cortizonul ajuta la reducerea inflamatiei in organism prin blocarea eliberarii de molecule care provoaca inflamatie in alergii sau astm. Acest lucru impiedica organismul sa produca un raspuns imunitar. In functie de nevoile pacientului, medicii pot prescrie un tratament care include medicamente precum spray-urile nazale cu steroizi pe baza de cortizon.
In alte cazuri, tratamentul astmului, de exemplu, poate include corticosteroizi inhalatori (cortizon), care sunt adesea considerati tratamente de prima linie pentru astm. Cortizonul este utilizat pentru alergii si boli respiratorii: astm bronsic (convulsii severe), BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), rinita alergica, dermatita atopica, polipi nazali, sarcoidoza, anumite tipuri de pneumonie, boli pulmonare sexuale interstitiale.
Cortizon si tulburari ale sistemului nervos
Cortizonul este utilizat in unele cazuri pentru a trata tulburarile neurologice. Steroizii (termenul folosit in mod obisnuit pentru a descrie corticosteroizi) sunt utilizati ca medicamente pentru a trata o varietate de tulburari neurologice, inclusiv: boala inflamatorie a nervilor periferici, miastenia gravis, vasculita, arterita temporala, anumite tipuri de dureri de cap (tip cluster) ), recidiva de multiple scleroza etc.
Cortizon si boli de piele
Crema sau unguentul cu cortizon este utilizat pentru a trata o varietate de afectiuni ale pielii (muscaturi de insecte, eczeme, dermatite, alergii, eruptii cutanate, mancarimi genitale feminine, mancarimi anale). Hidrocortizonul reduce edemul, mancarimea si roseata care apar in aceste tipuri de afectiuni ale pielii. In acest caz, medicul dumneavoastra va va recomanda utilizarea/aplicarea acestor medicamente, precum creme si unguente cu cortizon, numai pe piele.
Cortizon si boli gastrointestinale cronice
In ceea ce priveste tulburarile gastrointestinale, cortizonul este utilizat in unele cazuri pentru a trata colita ulceroasa, boala Crohn si hepatita autoimuna.
Cortizon si boli reumatice
In plus, cortizonul este un medicament corticosteroid utilizat in tratamentul bolilor reumatice si imune: poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, polimialgia reumatica, polimiozita etc.
Efecte secundare cortizonului
Cortizonul apartine unei clase de medicamente numite glucocorticoizi. O clasa de medicamente este un grup de medicamente care functioneaza intr-un mod similar. Aceste medicamente, din care cortizonul face parte, sunt adesea folosite pentru a trata conditii similare.
Cortizonul este un medicament steroid care ajuta la reducerea inflamatiei si a edemului in organism. Din pacate, acest medicament are si efecte secundare, mai ales daca este utilizat pe termen lung. Exista multe efecte secundare potentiale ale cortizonului oral sau altor forme, cum ar fi:
Deterioreaza echilibrul hormonal din organism
Dezechilibrele hormonale pot aparea la pacientii care iau cortizon pentru o perioada lunga de timp.
Sindromul Cushing
In cazul sindromului Cushing, pe langa simptome precum pielea subtire care se vaneaza usor, vergeturile si pe coapse, exista si simptome precum acumularea de grasime faciala.
La unii pacienti, efectul secundar a fost hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala).
Susceptibilitate crescuta la infectii
In unele cazuri, riscul de infectie este mai mare, in special varicela, zona zoster si rujeola.
Glicemie crescuta
Au fost de asemenea observate cresterea zaharului din sange si chiar atacuri de diabet.
Eisc crescut de osteoporoza
Utilizarea pe termen lung a cortizonului are, de asemenea, efectul de slabire a rezistentei osoase (cresterea riscului de osteoporoza la unii pacienti).
Niveluri crescute de colesterol
Exista multe efecte secundare potentiale ale consumului de cortizon, inclusiv cresterea nivelului de colesterol.
Necroza tisulara la locul injectarii
In cazul injectiilor cu cortizon, pot exista efecte secundare pe termen scurt, cum ar fi atrofia si depigmentarea pielii la locul injectarii, sensibilitate la locul infiltratiei, infectie articulara sau sangerare locala. Vase de sange in piele sau muschi. In cazurile mai severe, un efect este necroza sau moartea tesutului osos din apropierea locului de injectare (osteonecroza).
Subtierea pielii
In cazul corticosteroizilor topici, efectul secundar este subtierea pielii; acest efect face pielea afectata mai susceptibila la anumite leziuni, de exemplu, si va puteti invinovati cu usurinta.
Probleme nervoase
In unele cazuri, efectele secundare ale medicamentelor cortizonice sunt legate de probleme neurologice. Pacientii pot avea probleme precum dificultati sau tulburari de somn.
Retentie de apa in tesuturi
In unele cazuri, persoanele care iau acest medicament retin mai multa apa in tesuturi (are loc retentia de apa sau umflarea anumitor tesuturi).
Probleme digestive
In unele cazuri, problemele digestive sunt un efect secundar al tratamentului cu cortizon. Pacientii pot avea stomac deranjat, o schimbare a culorii scaunului (melena), ulcer peptic (cu simptome cum ar fi durerea abdominala superioara, melena), pancreatita (inflamatia pancreasului) si simptome precum durerea abdominala superioara, greata si varsaturi. .
Deoarece acest medicament ii afecteaza pe fiecare in mod diferit, nu garantam ca acest articol contine toate reactiile adverse posibile. Discutati intotdeauna posibilele reactii adverse cu un medic care va cunoaste istoricul medical.
Remedii naturiste cu efecte asemanatoare cortizonului
Daca vrei sa incerci remedii naturale pentru inflamatie, tine minte ca unele plante functioneaza precum cortizonul. Unele pot fi folosite intern, altele pot fi folosite extern, aplicate local. Nu uita insa sa ceri sfatul unui specialist in fitoterapie, deoarece plantele pot provoca si efecte secundare neplacute.
Plante de uz intern
Pentru uz intern, puteti incerca anumite plante cu proprietati antiinflamatorii, sau bineinteles, la recomandarea unui specialist si urmati sfaturile acestuia.
Ghimbirul este una dintre aceste plante. Se stie ca este un medicament antiinflamator foarte puternic, benefic in special pentru tulburarile gastro-intestinale.
De asemenea, puteti incerca remedii bazate pe tamaie indiana. Boswellia poate fi folosita sub forma de crema, rasina sau tableta pentru a trata astmul si osteoartrita, mai ales ca actioneaza ca un antiinflamator si un sedativ puternic.
Curcumina este un alt remediu pe care il poti incerca. Turmericul este un condiment popular care are multe beneficii pentru sanatate datorita substantei sale active, curcumina. Are proprietati antiinflamatorii puternice si este un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi. Curcumina combate inflamatia cronica si este disponibila atat sub forma de capsule, cat si in produse care pot fi aplicate local pe piele, rani si multe altele.
Gheara diavolului este o alta planta care vine sub forma de supliment nutritiv. In unele parti ale lumii, radacina uscata a plantei este folosita ca remediu pentru inflamatie si ameliorarea durerii in organism. Un studiu publicat in 2002 a aratat ca planta a fost eficienta la pacientii care se plangeau de dureri de sold sau genunchi (cu artropatie de genunchi si osteoartrita de sold) si dureri de spate. Radacina uscata este grozava pentru ceai, iar capsulele si tabletele pe baza de gheare a diavolului pot fi gasite atat in farmacii, cat si in plafare.
Plante de uz extern
Hidrocortizonul topic/topic (cortizonul) este utilizat pentru ameliorarea inflamatiei si a altor simptome asociate cu afectiunile pielii. Anumite creme pe baza de plante va pot oferi beneficii similare cu cortizonul, dar retineti ca ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a inlocui hidrocortizonul cu remediile pe baza de plante.
- Musetel – Crema topica de musetel ajuta la reducerea inflamatiei si la suprimarea unui raspuns imunitar hiperactiv. Studiile arata ca cremele de musetel sunt aproape la fel de eficiente ca cremele cu hidrocortizon 0,25% si ca aceste creme pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea arsurilor si mancarimii asociate cu dermatita si alte afectiuni ale pielii.
- Lemnul dulce – Poate ameliora durerea si mancarimea asociate cu inflamatiile pielii, cum ar fi dermatita, eczema si psoriazisul. Asemenea musetelului, lemnul dulce are proprietati antiinflamatoare si imunomodulatoare, asemanatoare cremelor cu hidrocortizon.
- Hamamelisul poate avea proprietati astringente si antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea multora dintre aceleasi afectiuni care folosesc produse cu hidrocortizon pentru tratarea pielii. Aceasta planta este utila pentru tratarea eczemei, dar trebuie sa solicitati mai intai sfatul medicului dumneavoastra.
- Galbenele – Crema de galbenele poate ameliora inflamatia si va poate controla sistemul imunitar, la fel ca unguentele si cremele cu hidrocortizon. Un studiu sugereaza ca crema topica de galbenele poate ajuta la reducerea riscului de dermatita severa la pacientii cu cancer de san din cauza radioterapiei.