Indiferent de sezon sau de conditiile drumului, alegerea anvelopelor potrivite pentru masina ta este foarte importanta. Exista multe modele de anvelope pe piata astazi din care sa alegeti, dar pentru a va mentine masina sa functioneze in cele mai bune conditii, asigurati-va ca urmati instructiunile din manualul tehnic al masinii.
Cu toate acestea, chiar daca setul de anvelope ales trebuie sa respecte instructiunile producatorului, exista o serie de criterii care trebuie luate in considerare atunci cand alegeti anvelopele pentru masina dvs. In cele ce urmeaza, vom descrie tipurile de anvelope, vom explica ce inseamna marcajele specifice de pe acestea si va vom oferi sfaturi pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere.
Principalele aspecte de luat in considerare la alegerea anvelopelor
Deoarece fiecare tip de anvelopa este construit pentru un anumit scop, este necesar sa se ia in considerare o gama larga de factori inainte de a alege produsul ideal. Aceste standarde includ:
Conditiile meteo
Pe masura ce vine iarna si temperaturile scad, este important sa alegeti un set de anvelope de iarna care sa va ofere o aderenta mai buna si o manevrare mai usoara a masinii. De asemenea, este important sa alegeti un set de anvelope de vara dupa ce s-a terminat iarna, deoarece acestea va vor oferi mai multa siguranta la caldura si au o speranta de viata mai mare decat anvelopele de iarna, care au tendinta de a arde atunci cand temperatura depaseste 30 de grade Celsius Excesiv. inflatia.
Stilul tau de condus
Un alt factor important pe care ar trebui sa il iei in considerare inainte de a alege un set de anvelope este stilul tau de condus. Daca esti un sofer sportiv si iti place sa testezi in mod constant limitele masinii tale, ar trebui sa optezi pentru un set de anvelope cu aderenta mai buna in viraje, care, desi la un pret mai mare, iti vor oferi o experienta superioara de condus. Pe de alta parte, daca aveti tendinta de a conduce in oras si preferati o calatorie mai lina cand iesiti din oras, nu ar trebui sa investiti mult in anvelope si sa obtineti anvelope cu specificatii standard.
Tipul de masina
Desi puteti alege dintre multe tipuri de anvelope, este important sa va asigurati ca acestea se potrivesc cu cele specificate de producator in manualul tehnic. Desi in unele cazuri un set de anvelope specificat de producator s-ar putea sa se potriveasca perfect masinii tale si sa-ti ofere o experienta de condus placuta, este important sa le eviti deoarece iti vor aduce neplaceri.
Buget
Cand anvelopele tale vechi se uzeaza si trebuie inlocuite, unul dintre factorii pe care ii cauti atunci cand cauti anvelope noi poate fi bugetul. Daca in prezent nu puteti alege un set de anvelope de inalta performanta, puteti trece la un set cu un indice de viteza mai mic. Cu toate acestea, asigurati-va ca anvelopele pe care le alegeti au suficienta aderenta pentru a nu va pune in pericol siguranta.
Tipuri de anvelope – sfaturi cum sa le alegi
Pentru a va bucura de cea mai buna experienta de condus, de economie maxima de combustibil si de a conduce in cele mai bune conditii, este necesar sa alegeti un set de anvelope potrivite sezonului. Deci, aveti trei optiuni:
Anvelope de iarna
In ciuda denumirii, acest tip de anvelopa nu este folosit neaparat cand vine iarna, ci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau este posibila ninsoare. Iti ofera o aderenta buna atunci cand drumul este umed sau alunecos si garanteaza o tractiune excelenta atunci cand drumul este acoperit cu zapada. Aceste anvelope sunt realizate din materiale speciale care isi pastreaza proprietatile chiar si la temperaturi mult sub 0 grade pentru a asigura distante de franare cat mai scurte si pentru a preveni alunecarea rotilor.
Anvelope de vara
Folositi aceste anvelope cand temperatura inregistrata este peste 7 grade Celsius. Sunt potrivite pentru suprafete umede si uscate, sunt mai economice decat anvelopele de iarna si produc mult mai putin zgomot. In plus, anvelopele de vara isi vor mentine performantele atunci cand temperaturile depasesc 30 de grade, asigurand distante de franare reduse, tractiune mai buna si aderenta excelenta. Cu toate acestea, utilizarea lor iarna nu este recomandata, deoarece vremea rece le poate face mai rigide, ceea ce le poate reduce foarte mult aderenta.
Anvelope all-season
Conceput ca o combinatie de anvelope de iarna si de vara, aceste anvelope pot fi folosite in ambele sezoane, oferind rezultate bune, dar nu excelente, indiferent de conditiile de drum sau vreme. Cu toate acestea, anvelopele all season nu vor performa niciodata la fel de bine ca anvelopele specifice sezonului, iar daca sunteti un pasionat de conducere sportiva sau locuiti intr-o zona cu veri toride si ierni aspre, este recomandat sa cumparati un set de anvelope pentru anumite anotimpuri.
Lucruri de luat in considerare atunci cand cumparati un set de anvelope
Chiar daca vrei sa alegi un set de anvelope specifice unui sezon, sunt multi alti factori de care trebuie sa tii cont pentru ca tu sa faci alegerea corecta. In continuare, va propunem standarde care sa va ghideze:
Marimea
Daca doriti sa va echipati masina cu roti mai mari si trebuie sa instalati anvelope, trebuie sa stiti ca, desi arata mai bine, anvelopele supradimensionate sunt mai grele si afecteaza manevrarea si consumul de combustibil. In general, pentru o masina de dimensiuni medii, un set de anvelope care se potrivesc cu jante de 15″ x 6.0 va oferi cei mai buni timpi de accelerare, cele mai scazute niveluri de zgomot si cel mai bun consum.
Indicele de sarcina
Pe langa aderenta si economia de combustibil, anvelopele trebuie sa poata sustine si greutatea masinii si a pasagerilor. Daca alegeti un produs cu un indice de incarcare scazut, acesta va afecta performanta masinii, virajele vor fi mai complicate, iar stabilitatea va fi serios afectata. Prin urmare, atunci cand cautati un nou set de anvelope, este necesar sa va asigurati ca anvelopele au un indice de incarcare suficient de mare pentru a va satisface nevoile.
Presiunea maxima admisa
Desi nu este neaparat un criteriu de selectie a anvelopei, este important sa cunoasteti presiunea maxima admisa pentru orice anvelopa, astfel incat aceasta sa nu fie depasita la umflarea rotii.
Indicatori de uzura
Fiecare anvelopa are un indicator de uzura specific pe care trebuie sa il verificati frecvent pentru a cunoaste starea anvelopei. Astfel, puteti observa daca trebuie inlocuite sau daca partea din fata se uzeaza mai mult decat cea din spate, ceea ce ar putea fi necesar sa fie inlocuit.
Alte lucruri de verificat atunci cand cumparati un set de anvelope
Pe langa aceste aspecte importante, ar trebui sa urmati si alte criterii atunci cand alegeti un set de anvelope:
- Alegeti anvelopele in functie de stilul dvs. de condus;
- Asigurati-va ca alegeti anvelopele potrivite pentru masina dvs.;
- Daca doriti sa reduceti consumul de combustibil, alegeti anvelope cu rezistenta scazuta la rulare;
- Daca doriti o experienta de condus confortabila, cautati un set de anvelope care sa ofere zgomot redus in toate modurile de functionare;
- Pentru a nu fi nevoit sa inlocuiti complet anvelopele in caz de deteriorare, puteti cauta modele care pot fi reparate;
- Asigurati-va ca toate anvelopele pe care le alegeti au aceeasi dimensiune, astfel incat masina sa aiba stabilitate maxima pe sosea si unele anvelope sa nu se uzeze.
Marcajele de pe anvelope
Pe fiecare anvelopa, indiferent de firma care a produs-o, este gravata anumite marcaje specifice care sunt necesare pentru a sti exact ce este. In general, fiecare anvelopa aprobata pentru utilizare in UE trebuie sa aiba urmatoarele marcaje:
Marimea
Fiecare anvelopa este imprimata cu informatii precum latimea, inaltimea, radial sau diametrul interior. Cand analizati o anvelopa, pe suprafata acesteia veti putea vedea valori de tip 225/40R18, unde: 225 este latimea in mm, 40 este inaltimea in procente din latime, R este diametrul si 18 este diametrul sau interior, in inci.
M+S
Inscriptia M+S (Noroi si zapada) confirma ca anvelopa a fost testata cu succes in conditii de zapada sau carosabil noroios si, prin urmare, este potrivita pentru utilizare in aceste conditii. Cu toate acestea, anvelopele de iarna omologate au si o inscriptie in forma de fulg de zapada.
Tubeless si Tubetype
Aceasta inscriptie arata daca anvelopa este fara camera sau fara camera.
XL
Cunoscuta si sub numele de eXtra Load, inscriptia indica faptul ca aceasta anvelopa are o rezistenta mai mare decat anvelopele normale, iar peretii laterali sunt intariti.
Ce este economia de combustibil a anvelopelor
Conform reglementarilor europene, fiecare anvelopa care urmeaza sa fie comercializata trebuie sa aiba o metrica care sa demonstreze gradul de rezistenta la rulare, respectiv economia de combustibil realizabila. Eticheta energetica este reprezentata de o scara colorata, marcata de la A la G, asemanatoare cu scara care arata ratingul energetic al aparatelor electrocasnice. In timp ce anvelopele din segmentul A au cel mai mic consum de energie, anvelopele din segmentul G au cea mai mica economie, dar sunt mai putin costisitoare sau mai performante cand vine vorba de conducere sportiva, ceea ce le face favorizate de unii.
Ce este eticheta energetica a anvelopelor
Din 2012, fiecare producator de anvelope a fost obligat sa puna o eticheta energetica pe fiecare anvelopa vanduta. Pe langa eficienta consumului de combustibil pe care le-am discutat mai devreme, pe eticheta energetica a anvelopei sunt enumerate alte doua elemente:
Clasa de aderenta la teren umed
La fel ca si ratingul de rezistenta la rulare, orice anvelopa trebuie sa ofere si un rating de aderenta pe teren umed. Aceasta reprezinta distanta de franare pe care o poate atinge un vehicul care ruleaza cu acest tip de anvelopa. Clasificarea este de la A la F, unde A este cea mai scurta distanta de franare si F este cea mai lunga.
Cantitatea de zgomot extern in timpul rularii
Acest criteriu arata nivelul de zgomot produs de anvelopele in miscare. Este reprezentat de anvelope, difuzoare si trei randuri de numere in partea dreapta. Numarul de linii negre care apar pe eticheta indica cat de mult zgomot face anvelopa in miscare, daca o linie reprezinta cel mai scazut nivel de zgomot, iar trei linii indica ca este foarte zgomotos in miscare, dar nu incalca norma impusa.
Sfaturi suplimentare cu privire la anvelope
- Verificati regulat presiunea, cel putin o data la doua saptamani, si numai cand anvelopele sunt reci;
- Dezumflati anvelopele doar cand sunt reci;
- Verificati specificatiile producatorului masinii pentru presiunile indicate pentru diferitele pozitii ale anvelopelor si stilul dvs. de condus;
- Folositi capace de valva etanse;
- Pentru a uza anvelopele, cel mai bine este sa conduceti primii 300 de kilometri cu viteza moderata. In special pentru anvelopele cu rating H/V/W/Y/Z, reduce viteza in primii 100 de kilometri;
- Evitati lovirea bordurilor, frecarea bordurilor, gropilor si a altor tipuri de obstacole sau denivelari bruste;
- Verificati regulat echilibrul si geometria rotilor pentru a evita uzura neuniforma a anvelopelor;
- Evitati riscul de uzura mare a anvelopelor verificand adancimea benzii de rulare;
- Retineti ca adancimea minima legala a canelurii este de 1,6 mm. Cu toate acestea, va recomandam sa incepeti cu o adancime de 2 mm vara sau 2,5 mm iarna. Nu folositi in niciun caz anvelope dupa ce acestea au depasit limita de uzura marcata pe fiecare anvelopa;
- Pentru uzura uniforma a anvelopelor, este mai bine sa le rotiti intre ele decat peste ele;
- Daca observati uzura neregulata a uneia dintre anvelopele dvs., trebuie sa gasiti si sa eliminati cauza uzurii inainte de a inlocui anvelopa;
- Daca inlocuiti doar doua anvelope, instalati anvelopele noi pe puntea din spate, indiferent daca masina este cu tractiune fata sau cu tractiune spate;
- Cand utilizati anvelope temporare (de urgenta), va rugam sa tineti cont de conditiile de utilizare mentionate in manualul vehiculului. Puteti folosi aceasta anvelopa pana la primul service, cand trebuie sa o inlocuiti cu o anvelopa obisnuita. Viteza maxima pe care o puteti calatori cu aceasta anvelopa este de 80 km/h;
- Cand schimbati anvelopele de vara cu anvelopele de iarna, trebuie sa inlocuiti toate cele 4 anvelope;
- Durata medie de viata a unei anvelope este de 5 ani. Semnele de imbatranire sunt crapaturi in peretele lateral sau deformarea carcasei;
- Evitati supraincarcarea! Luati in considerare nivelul de incarcare a anvelopei;
- Asigurati-va ca aveti cea mai buna presiune in anvelope;
- Nu conduceti mai repede decat permite viteza nominala a anvelopei;
- Nu instalati anvelope de alta dimensiune decat cea mentionata in autocolantul auto. Consultati un expert pentru astfel de modificari;
- Nu folositi camere de aer la anvelope de tip tubeless;
- Nu folositi hidrocarburi pentru a curata flancurile anvelopelor;
- Evitati folosirea lanturilor de zapada pe drumurile fara zapada;
Atunci cand alegeti un nou set de anvelope pentru masina dvs., este important sa cunoasteti si sa intelegeti toate detaliile. Va rugam sa verificati din nou toate informatiile furnizate de producator inainte de a cumpara, deoarece acesta este singurul mod in care va puteti bucura de o experienta placuta de condus si puteti creste siguranta in timpul conducerii.