Cum alegi centrala termica

Termenul centrala termica are un sens destul de larg si se refera la o gama destul de larga de produse. Centralele termice sunt dispozitive care asigura apa calda si confort termic dintr-o singura sursa in mai multe puncte de consum. Exista centrale termice condo/rezidentiale, de bloc sau comunitate/oras.

Pentru cazanele de apartament, exista mai multe modele, care difera prin tipul de combustibil utilizat, modul de functionare, eficienta energetica, puterea de incalzire. Un anumit model trebuie selectat in functie de cerintele de energie termica (punctul de consum de apa calda si volumul spatiului de incalzit), cel mai convenabil combustibil, costul de achizitie si costul de operare. La instalarea unei centrale termice trebuie respectate anumite reguli, mai ales cand vine vorba de centralele pe gaz.

Cum alegem cel mai bun echipament de incalzire?

Astazi va propunem sa publicam un ghid care sa ne ajute sa cumparam centrala potrivita pentru locatia in care o vom instala. Atunci cand alegem o unitate care sa genereze caldura printr-un mediu termic fluid (apa, abur, aer cald, antigel), trebuie sa luam in considerare mai multi factori. Ceea ce conteaza cel mai mult este energia termica, tipul de combustibil folosit sau metoda de evacuare a gazelor de ardere. Stim ca centralele termice sunt echipate cu una sau mai multe centrale termice care ard combustibil in cuptoarele lor. Cand decidem sa alegem o noua centrala electrica, este important sa intelegem dimensiunea spatiului pe care il va deservi.
 

Cum functioneaza o centrala termica

Caldura pe care o obtinem de la centralele termice este generata prin agentul termic pe care functioneaza. Este conectat la diverse echipamente termice instalate in cladire. Dupa ce fluidul elibereaza caldura de la aceste dispozitive, acesta revine in circuit pentru a restabili traseul pregatit pentru caldura.
 

Instalarea echipamentelor de incalzire – ceea ce trebuie sa stiti

Dupa ce ne-am hotarat sa instalam o centrala termica trebuie sa stim care sunt actele necesare si pasii pe care trebuie sa-i urmam. In primul rand, vom obtine aprobarea proiectului de la distribuitorul de gaze. Vom contacta apoi o firma de licentiere care se va ocupa de urmatorii pasi, aceeasi companie care va fi responsabila si de proiectarea si executia consumului de gaz. Odata ce accentul pe documentatie si aprobari este ridicat, vom trece la instalarea fabricii. Acest proces este realizat de o firma autorizata ISCIR.
 

Revizie Centrale Termoelectrice

Revizuirile tehnice periodice ale centralelor termice sunt o masura preventiva de siguranta. Tocmai pentru a preveni eventualele situatii neplacute, acest proces reprezinta obligatia legala a proprietarului. Inspectiile tehnice ale echipamentelor de incalzire sunt efectuate in mod regulat, dar daca sunt necesare inspectii suplimentare, acestea pot fi efectuate si la cererea expresa a proprietarului.
 

Tipuri de centrale termice

Exista mai multe tipuri de centrale termice, fiecare cu propriile avantaje. Centralele termice vor fi selectate pe baza mai multor criterii tehnice determinate de nevoile energetice ale casei. Luam in calcul marimea si volumul spatiului de deservit, numarul consumatorilor de apa calda menajera, numarul camerelor si gradul de segregare a locuintei.
 

evomag.ro

Tipul centralei termice depinde de agentul termic utilizat

Atunci cand alegem un echipament de incalzire, trebuie mai intai sa luam in considerare agentul de incalzire cu care lucreaza. Prin urmare, putem alege dintre gaze, combustibili solizi (lemn, peleti sau carbune), GPL, instalatii electrice. De asemenea, vom decide daca folosim un sistem cu sau fara gazeificare.
 

Centrala termica pe gaz

Gazul natural are avantajul de a fi unul dintre cei mai ieftini combustibili conventionali. Asadar, daca urmeaza sa instalam incalzire intr-o cladire care este racordata la gaz, o optiune viabila este sa achizitionam incalzire pe gaz montata pe perete. Acesta poate fi clasic sau condensat. Acesta din urma are randamente extrem de mari. Acest lucru se datoreaza modului in care functioneaza. Eficienta unei centrale clasice este de 92-94%, ceea ce este mai scazut in comparatie cu o centrala in condensare, care atinge un randament de 107-109% datorita componentelor speciale care permit recuperarea caldurii din apa de condensare. . Prin urmare, diferenta de pret dintre o centrala termica clasica si o centrala in condensare va fi amortizata intr-o perioada scurta de timp.
 
O centrala termica pe gaz ne ofera avantajul confortului de functionare deoarece necesita intretinere si curatare minima, spre deosebire de unitatile care functioneaza cu alti combustibili.
 

Centrale termice care utilizeaza combustibili solizi – lemn, peleti sau carbune

Daca decideti sa instalati incalzire cu combustibil solid, este in principal pentru ca doriti sa fiti independent de compania de furnizare a gazului. Combustibilii solizi sunt usor de aprovizionat si accesibili. Din punct de vedere ecologic, acest tip de produs s-a dovedit a fi fezabil.
 
Pentru o functionare eficienta, acest tip de centrala termica depinde foarte mult de calitatea combustibilului. Utilizarea lemnului de calitate scazuta, cum ar fi lemnul verde, va duce la o scadere a randamentului chiar si la jumatate. Achizitionarea lemnului uscat are avantajul in plus de a prelungi durata de viata a centralelor termice indiferent de depunerile lasate de combustibilii nepotriviti.
 
O alta conditie pentru o eficienta ridicata este conectarea corecta a echipamentului de incalzire si instalarea unui cos de fum adecvat. Cerintele pentru cosul de fum sunt ventilatie adecvata si siguranta in functionare. Ventilatia insuficienta afecteaza direct procesul de ardere a echipamentelor de incalzire si afecteaza direct eficienta acestuia.
 

Centrala termica de gazeificare

Gazeificarea este procesul prin care lemnul folosit drept combustibil elibereaza gaze volatile atunci cand este incalzit la temperaturi peste 100-110 grade Celsius. Aceste gaze sunt aspirate de ventilatoare si incalzite la 500-700 de grade Celsius, dupa care sunt amestecate cu jeturi de aer preincalzit, tot la temperaturi ridicate, pana la o temperatura finala de pana la 1200 de grade Celsius. Comparativ cu o centrala electrica clasica, temperatura ajunge la 500-600 de grade Celsius. Datorita temperaturii ridicate obtinem ardere calitativa, ceea ce presupune o energie mai mare.
 

Centrala termica de bloc

Pentru incalzirea tuturor apartamentelor din cladire se foloseste un bloc de incalzire. Plus ca, in functie de marimea sa, ar putea deservi chiar si cateva blocuri in zona. Principalul avantaj este ca, avand in vedere ca un numar mare de apartamente utilizeaza aceeasi infrastructura de incalzire, costurile asociate sunt mai mici decat in ​​cazul incalzirii apartamentelor. Agentul de incalzire utilizat este impartit la numarul total de apartamente pentru a egaliza costul. Un alt avantaj al folosirii incalzirii in bloc este ca, datorita retelei de conducte, apa trebuie sa fie la o temperatura ridicata pentru a nu ingheta in zilele reci, ceea ce inseamna ca casa ta va fi foarte calda si confortabila in timpul sezonului rece. nivelurile scazute de intretinere si posibilele defectiuni fac ca costurile sa fie impartite intre utilizatori.
 

Centrala termica regionala

In tara mea, sistemul de incalzire centrala furnizat de centralele de termoficare a fost in mare parte deconectat. Avand in vedere ca aparitia incalzirii apartamentelor a oferit utilizatorului posibilitatea de a alege modul in care isi cheltuie banii, acest lucru este normal, ceea ce implica implicit banii pe care ii plateste pentru incalzire. Mai nou, autoritatile incearca sa-i convinga pe romani ca incalzirea centrala in apartamente este daunatoare, ineficienta sau periculoasa pentru a restabili incalzirea locala. Totusi, acest lucru ar insemna multe investitii, iar un astfel de proiect este putin probabil sa fie implementat in viitorul apropiat.
 

Tipul centralei termice pe gaz depinde de tehnologia utilizata

Avantajul centralelor pe gaz este ca ne pot aduce oricand caldura de care avem nevoie, dar cel mai important, temperatura poate fi reglata cu precizie in lunile mai reci. Dar care este cea mai ieftina centrala si care este cel mai eficient tip, in functie de tehnologia pe care o folosesc? Avem centrale termice fara condensare, centrale conventionale pe gaz si centrale termice in condensare, care par sa fi cucerit piata cu avantajele pe care le aduc.
 

Centrala termica fara condensare

Instalatiile traditionale de gaze sunt ventilate natural si fortate. Cele cu ventilatie naturala sunt mai ieftine dar necesita un cos de fum, ceea ce complica instalarea initiala si limiteaza optiunile privind amplasarea instalatiei. In acelasi timp, aceste modele sunt printre cele mai poluante si sunt tinta directa a legislatiei europene de mediu. In cazul acestor modele, camera de ardere este deschisa, adica focul este alimentat de oxigen din incapere, iar acestea necesita o foarte buna ventilatie.
 
In schimb, modelul de centrala termica cu tiraj fortat nu necesita cos de fum. Ele sunt mai putin poluante si pot avea o eficienta de peste 90%, ceea ce este foarte apropiat de cel realizat in centralele electrice care utilizeaza tehnologia de condensare. Centralele cu tiraj fortat au o camera de ardere inchisa, separata de locul unde sunt instalate, iar aerul necesar arderii este obtinut din exterior.
 

Centrala termica prin condensare

Este bine cunoscut faptul ca centralele obisnuite pe gaz emit gaz metan printr-un cos, iar gazul metan este descompus in dioxid de carbon si vapori de apa prin ardere. Totusi, in acest capitol, vom evidentia caracteristicile suplimentare pe care le aduce incalzirea centrala. Instalatiile de condensare folosesc sisteme de racire pentru a recupera energia reziduala si a o transfera intr-o masa de apa incalzita, ceea ce le permite sa reduca consumul de combustibil si sa reduca poluarea. De fapt, o directiva a UE interzice fabricarea si importul de centrale electrice simple pe gaz, dar permite vanzarea modelelor aflate deja in stoc, iar utilizatorii se vor limita in curand la modele de centrale electrice in condensatie.
 
Deoarece temperatura recuperata este mult mai mica decat cea produsa prin arderea directa a gazului, instalatia de condensare va functiona si ea putin mai rece. Poate beneficia cu adevarat de avantajele economiei de combustibil, pana la 35%. Este recomandat sa alegeti un sistem de incalzire prin pardoseala cu suprafata mare sau un calorifer.
 

case-smart.ro

Cum sa alegi echipamentul de incalzire potrivit

Pentru a face alegerea corecta in cazul unei centrale electrice, trebuie sa tinem cont de multi factori. Numarul de camere si numarul de utilizatori, cererea de apa calda, toate acestea ne vor da o idee despre puterea necesara cazanului pe care il vom cumpara. Termoelectricitatea nu este singurul factor. Alegerile noastre sunt influentate si de tipul de combustibil folosit. In functie de alegerea regiunii, vom alege gaz metan, GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemn, peleti, carbune) sau energie electrica. In functie de locatie, alegem si modul in care sunt evacuate gazele de ardere, fie ventilatie naturala, fie fortata. De remarcat ca in apartamentele de bloc trebuie utilizat un sistem de incalzire cu aer fortat.
 
Selectarea centralei termice pe baza combustibilului adecvat
Alegerea echipamentului de incalzire potrivit depinde in mare masura de locatia cladirii pe care o va deservi. In unele cazuri, cele mai utilizate centrale de gaze nu vor fi operationale din cauza lipsei de retea in regiune. Apoi alegem sa folosim lemn, GPL sau echipamente electrice. Cu toate acestea, chiar si in aceste cazuri trebuie sa calculam costul instalarii si costul obtinerii efective a combustibilului. Trebuie stiut ca folosirea lemnului sau a carbunelui drept combustibil este cea mai ieftina, urmata de gazul natural. O varianta mai scumpa este electricitatea.
 
Determinati nevoile de caldura si alegeti echipamentul de incalzire potrivit
Exista mai multe companii specializate pe piata care te pot ajuta sa alegi puterea echipamentului tau de incalzire pentru a functiona eficient in orice conditii. Cu toate acestea, este bine de stiut ca alegerea este influentata de factori simpli, precum dimensiunea locuintei sau cat de bine este izolata. Daca decideti sa cumparati o unitate de incalzire, retineti ca pentru a incalzi 1 metru cub de aer, aveti nevoie de intre 40 de wati (pentru o cladire bine izolata), 50 de wati (pentru o cladire izolata normala) si 60 de wati (pentru o cladire izolata normala). cladiri izolate). Cladiri prost izolate. Calculul necesarului de incalzire depinde si de temperatura optima pe care o doriti, de numarul de persoane deservite sau de orientarea cladirii si de locatia intr-o anumita zona climatica.
 

Selectarea centralelor termice pe baza emisiilor de gaze

Evacuarea gazului este asistata de un ventilator, dar trebuie stiut ca este de doua tipuri: ventilatie normala sau ventilatie fortata. Daca va ganditi sa cumparati o unitate de incalzire pentru apartament, veti alege o unitate de incalzire cu aer fortat, care elimina necesitatea unui cos de fum pentru a indeparta gazele care arde.
 

Centrala termica cu tiraj normal

In prezent, alegerea unei centrale termice cu ventilatie naturala pentru un apartament nu mai este o solutie viabila. Acest lucru se datoreaza faptului ca camera de ardere este deschisa, iar daca cosul de fum este blocat, monoxidul de carbon se poate acumula in camera. Acest model este recomandat pentru instalare in holuri, case scari, bucatarii sau pivnite.
 
In cazul acestor termocentrale cu ventilatie normala, gazele de ardere sunt emise in mod natural prin cos fara ajutorul unui ventilator, asemanator unei sobe. Reprezinta echipamente termice extrem de eficiente pentru utilizare in case sau spatii comerciale mari.
 

Centrala termica cu tiraj fortat

Daca iti doresti incalzirea apartamentului, solutia pe care o vei lua in considerare este ventilatia fortata. Acesta are o conducta concentrica tub-in-tub prin care aerul necesar arderii combustibilului este preluat din afara incaperii. Pentru a prelua eficient aerul din camera de ardere, centrala este complet etansata. Aceste centrale termice cu ventilatie fortata pot fi instalate in incaperi mici inchise, precum balcoane sau dulapuri. In comparatie cu centralele termice cu ardere naturala, centralele cu tiraj fortat sunt mai scumpe, dar merita investitia.
 

Costurile de achizitie si exploatare ale centralelor termice

Costul instalarii unei centrale termice depinde in principal de tipul acesteia. Pretul de cumparare al unui apartament este afectat de puterea acestora. Ele incep de la aproximativ 2000 de lei, dar daca vorbim de prima instalare, se poate ajunge pana la aproximativ 8000 de lei, intrucat este necesar sa parcurga mai multe etape (aviz, racordare, montaj). Aceste costuri vor fi mai mari daca alegeti sa instalati o centrala pe lemne, dar investitia va fi amortizata in urmatorii cativa ani din cauza preturilor scazute la combustibil.
 
Panouri de control si informatii de diagnosticare pentru centrale termice
Majoritatea centralelor termice moderne sunt echipate cu sisteme de control si diagnosticare. Alegerea unui model care ofera un afisaj LCD pentru a afisa informatii importante despre presiune si temperatura va afecta cu siguranta modul in care interactionati cu produsul. Este capabil sa ofere meniuri simple sau sa ofere avertismente sonore si vizuale de defectiuni. In prezenta unor informatii complexe de diagnosticare, utilizatorii pot remedia rapid orice neconformitati. Pentru un plus de confort, va recomandam sa va asigurati ca centrala ofera functii avansate, cum ar fi senzori de temperatura, control si supraveghere de la distanta (fara fir) si programare.
 

Elemente de siguranta pentru centrale termice

Cea mai importanta masura luata de producatorii de centrale termice este siguranta in exploatare. In acest scop, au fost introduse o serie de elemente pentru functionarea in siguranta din toate unghiurile: protectie impotriva infometarii de aer – asigurata de electrozi de ionizare, protectie impotriva infometarii cu apa a echipamentului – prin intermediul senzorilor de presiune, presostatelor de minima sau sondelor de temperatura, siguranta. a aerului evacuat – in ventilatoare si presiunea aerului Protectie impotriva inghetului cu ajutorul unui comutator.
 

Preveniti deficitul de gaz

Centralele termice care utilizeaza gaz necesita masuri suplimentare de siguranta pentru a asigura linistea mintii utilizatorilor. Produsului nu poate lipsi lipsa protectiei impotriva gazelor furnizata de electrodul de ionizare. Cele mai recente centrale electrice se opresc automat atunci cand sunt detectate conditii anormale grave, iar din moment ce alimentarea cu energie este intrerupta, acest lucru determina si o mai mare siguranta, intrucat posibilele surse de aprindere din apropierea sursei de gaz sunt oprite.
 
Preocuparea pentru siguranta utilizatorilor este din ce in ce mai importanta, mai ales cand analizam cele mai noi modele de centrale termice pe gaz. Multe dintre aceste modele au diverse sisteme de siguranta. In cele din urma, unitatea de control poate afisa un cod pentru o problema specifica pentru a preveni eventualele accidente.
 

Protectie impotriva inghetului

Prima masura de siguranta pe care trebuie sa o luati in considerare se refera la amplasarea centralei termice de apartament. Trebuie instalat intr-o incapere cu temperatura intre 5 si 35 de grade. Camera in care este instalata centrala trebuie sa evite temperaturile apropiate de 0 grade Celsius, mai ales daca este conectata la un cazan de apa separat, dar chiar si fara boiler, apa din cazan este expusa riscului de inghet. Din acest motiv, majoritatea centralelor electrice sunt echipate cu protectie la inghet pentru a evita eventualele probleme in functionare.
 

Siguranta evacuarii gazelor

Cu ajutorul ventilatoarelor si a presostatelor de aer, siguranta aerului evacuat este un alt factor de siguranta extrem de important. El are grija ca oxizii de azot produsi de ardere sa nu se raspandeasca in spatiul de locuit, punand in pericol viata utilizatorilor.
 

Preveniti lipsa de apa in instalatie

 Majoritatea centralelor electrice au implementat acest element de siguranta. Cum functioneaza? Cand presiunea apei scade, unitatea centrala nu mai functioneaza si emite diverse semnale (in functie de model). Aceasta diagnoza va va ajuta sa corectati singur defectiunea si odata ce lipsa de apa din instalatie este inlocuita, veti putea folosi din nou centrala in conditii normale.
 
incalzirea locuintei cu centrale termice

 

Servicii si garantii oferite de producatorii de centrale termice

Inainte de punerea in functiune a centralei, va rugam sa va asigurati ca aceste operatiuni au fost efectuate de personal autorizat, in caz contrar exista riscul de a anula garantia.
 
Dupa ce unitatea centrala a fost instalata, solicitati reprezentantului companiei de specialitate toate detaliile privind functionarea si eventualele anomalii. Puteti invata ce sa faceti cand presiunea apei scade, ce inseamna oprirea gazului, ce inseamna infundarea unui filtru si ce inseamna evacuarea reziduurilor intr-o instalatie de condensare. Firma care acorda garantia va reveni periodic pentru a face modificari si are dreptul de a presta servicii de intretinere atata timp cat instalatia este in garantie.
 
Revizuirea centralei termice permite remedierea oricaror abateri de la starea normala de functionare a centralei termice. Anumite elemente, cum ar fi starea de uzura a componentelor, vor fi identificate si reparate, curatate sau inlocuite inainte ca functionarea normala sa fie afectata. Dupa o inspectie, stabiliti daca exista depuneri de calcar care ar putea afecta functionarea plantei. Aceste depuneri pot fi indepartate prin curatarea chimica a cazanelor si echipamentelor.
 
Garantia producatorului este de obicei de 5 ani, chiar daca durata medie de viata a unei centrale termice este de 8 ani. Centralele termice instalate de personal autorizat si cu toate cele mai recente revizii ofera confort chiar si pentru perioade mai lungi de timp. Garantia producatorului acopera defectele de fabricatie ale centralei electrice si ale componentelor acesteia. Aceasta inseamna ca poate fi reparat sau inlocuit fara costuri suplimentare.
 

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *