Sa te decizi intre blonda, bruneta, satena si roscata poate fi destul de dificil fara a lua in considerare sutele de variatii dintre aceste culori sau modul in care o anumita culoare a parului se potriveste cu pielea ta. Fie ca este prima data cand va vopsiti parul, fie ca ati incercat mai multe (zeci) de nuante pana acum si nu ati fost multumit, ghidul de mai jos va va ajuta sa alegeti cea mai buna vopsea de par si va va oferi un indiciu despre ce nuanta sa doriti.
Cum alegi culoarea parului?
In teorie, puteti alege orice culoare de vopsea de par. Cu toate acestea, daca o faci, s-ar putea sa-ti inchizi fata sau sa-ti faci pielea sa para prea tanara/batrana (este important cum se potriveste parul pe fata). Mai jos puteti vedea cele mai importante criterii pentru alegerea unei vopsele de par.
Dupa culoarea ochilor
Atunci cand alegeti o culoare de par in functie de culoarea ochilor, cel mai important lucru este ca culoarea sa accentueze umbra irisului. Deci, pentru ochii albastri, puteti alege un auriu putin mai inchis, un bej roz sau un auriu cu tonuri rosiatice. Tinerii pot opta si pentru variante de rosu intens sau chiar visiniu. Evitati maronii, aurii deschisi (in special aurii) si rosii deschise.
Pe de alta parte, daca ochii tai sunt verzi, vei avea maro ciocolata, rosu auriu si rosu cupru. Cel mai bine este sa evitati maro inchis, blondul platinat si nuantele rosiatice.
Ochii caprui va ofera probabil cea mai mare libertate cand vine vorba de culoarea parului. Pentru ochi de aceasta culoare, o varianta de la blond miere pana la maro miere, rosu deschis sau chiar o nuanta blond inchis va functiona pentru tine. Evita culorile extreme si nu vei avea probleme sa iti evidentiezi ochii.
Dupa lungimea parului
Lungimea parului joaca un rol important in culoare. De exemplu, parul scurt arata cel mai bine in cafenii calde (ciocolata sau alune), in timp ce parul lung si drept va accentua mai bine reflexia unei anumite nuante.
In functie de varsta
Nu iti spunem ce culoare sa alegi, dar e bine de stiut ca in 20-30 de ani poti incerca aproape orice culoare si rareori dai gres.
Cu toate acestea, odata ce ai trecut de 40 de ani, este indicat sa optezi pentru culori mai calde, deoarece acestea iti revitalizeaza trasaturile fetei si evita culorile stralucitoare care pot da semne de oboseala si riduri. In acest caz, culorile precum gri sau blond deschis functioneaza cel mai bine, iar parul gri va fi mai putin vizibil.
Dupa nuanta pielii
Atunci cand alegeti o culoare de par, nuanta pielii si subtonurile sunt probabil cele mai importante lucruri.
Pentru a determina tonul pielii, puteti utiliza un test al vaselor de sange. Uita-te la venele vizibile de pe incheietura mainii. Daca sunt aproape de albastru, inseamna ca nuantele pielii tale sunt reci. Pe de alta parte, daca au o nuanta verde, nuantele pielii tale sunt calde.
Daca intampinati probleme in a determina daca vasele de sange sunt aproape de albastru sau aproape de verde, aveti de-a face cu tonuri neutre. Oamenii cu tonuri neutre sunt cei mai norocosi, deoarece lucreaza cu aproape orice culoare de par.
Exista si alte moduri de a va determina nuanta pielii. Daca ai pistrui si pielea iti arde repede, sau ai pielea maslinie, esti unul dintre acei oameni cu tonuri reci.
Pe de alta parte, pielea cu tonuri calde se bronzeaza usor si capata o nuanta aurie. In plus, un alt test care poate rezolva puzzle-ul este sa alegi patru materiale, unul albastru, unul verde, unul galben si unul rosu, si sa mergi intr-o camera bine luminata in fata unei oglinzi. Daca verdele si albastrul sunt bune pentru tine, inseamna ca pielea ta este mai rece. In caz contrar, pielea ta va parea mai calda.
Persoanele cu pielea rece ar trebui sa aleaga culori care le „calzesc”, cum ar fi reflexele maro inchis, blond gri, caramel, chihlimbar, maro, rosu, negru si albastru. Daca aveti pielea rece, evitati blondele, galbenele rosiatice sau maro deschis.
Dar daca ai pielea calda, poti alege dintr-o gama mai larga de nuante, de la blond capsuni si blond miere, pana la ciocolata deschisa, maro deschis si maro inchis. Cel mai bine este sa evitati parul blond platinat, brunet cu reflexe albastre si gri (acestea va pot imbatrani pielea).
Indiferent care dintre culorile de mai sus este preferata, este important sa retineti ca secretul este sa creati un echilibru intre parul si nuanta pielii. Asadar, daca ai pielea cu tonuri reci, cel mai bine este sa alegi o vopsea de par cu nuante calde, iar daca pielea ta este calda, alege o nuanta rece sau neutra.
Cum sa ai grija de parul vopsit?
- Daca vrei ca noua ta culoare de par sa fie la fel de vibranta ca in primele zile dupa vopsire si sa reduca degradarea care poate aparea dupa 1-2 luni, ar trebui sa te pregatesti din timp. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa va vopsiti parul cat mai usor posibil:
- Alege produsele de ingrijire potrivite – parul proaspat vopsit este fragil si predispus la „vopsire” (culoarea va incepe sa se estompeze dupa fiecare spalare). De aceea este important sa alegeti un sampon si un balsam concepute pentru vopsirea parului. Alegeti sampoane fara sulfati, deoarece nu au niciun efect asupra productiei de sebum si ulei natural si sunt mult mai putin modificatoare pentru culoarea parului.
- Reduceti numarul de spalari – culoarea incepe sa „sangereze” din par, asa ca sunt recomandate mai putine spalari. Daca obisnuiai sa te speli de 3-4 ori pe saptamana, cel mai bine este sa reduci numarul de spalari la 2-3 ori.
- Clatiti parul cu apa calda – Clatirea parului cu apa fierbinte deschide cuticula parului, ceea ce reduce hidratarea naturala si face parul mai predispus la degenerare. O solutie posibila este sa alegeti apa calda in loc de apa fierbinte la clatire.
- Alegeti un balsam fara clatire – acestea contin silicon pentru protectie suplimentara. Folosind un balsam fara clatire, iti vei proteja parul proaspat vopsit de efectele nocive ale prafului si luminii solare si vei minimiza daunele daca folosesti un uscator de par sau produse de coafat.
- Hidrateaza-ti parul cu un balsam din comert sau de casa – reducerea hidratarii naturale este efectul parului vopsit. Pentru a depasi acest dezavantaj, cel mai bine este sa folositi un tratament cu ingrediente naturale precum avocado, miere, lapte de cocos sau aloe vera. Se amesteca jumatate de avocado prajit cu o banana mica si o lingura de ulei de masline. Aplicati amestecul rezultat pe par, de la radacini pana la varfuri, si acoperiti cu o casca de dus. Lasati sa actioneze o ora, apoi spalati-va parul normal cu samponul preferat, apoi clatiti cu apa calduta. Utilizati acest balsam o data pe saptamana. Pentru a evita obiceiul, puteti inlocui uleiul de masline cu ulei de cocos sau ulei de macadamia sau guacamole cu doua oua medii.
- Aplicati ulei pe scalp si par – In timp ce samponarea si utilizarea balsamului pot oferi un anumit nivel de protectie pentru parul vopsit, aplicarea regulata a uleiului poate completa aceasta rutina de ingrijire a parului. Tot ce trebuie sa faci este sa incalzesti putin (2-5 secunde la foc) ulei de masline (2-3 linguri sau mai mult, in functie de lungimea parului) ulei de masline, nuca de cocos sau jojoba si sa il aplici pe scalp intr-un miscare circulara Lucrati si apoi lucrati pe toata lungimea parului. Lasati sa actioneze 45 de minute (sau peste noapte daca preferati), apoi spalati-va parul normal si clatiti cu apa calduta. Unge-ti parul de 2-3 ori pe saptamana.
- Fiti pregatit inainte de a merge la piscina – substantele care ucid bacteriile din piscina va pot decolora parul si chiar il pot slabi. Pentru a preveni acest lucru, aplicati balsam fara uscare sau ulei de cocos sau optati pentru o versiune cu casca de inot inainte de a merge la piscina.
- Taiati varfurile parului la fiecare 6-8 saptamani – parul vopsit incepe sa se degradeze de la prima spalare. Pentru a limita despicarea parului, se recomanda sa tundeti varfurile parului la fiecare cateva saptamani.
- Schimbarile in culoarea parului pot coincide cu dezvoltarea carierei sau emotionale. Oricare ar fi motivul pentru care va vopsiti parul, amintiti-va ca pentru a va evidentia punctele forte, este recomandat sa echilibrati culoarea parului cu pielea si sa aveti grija de parul dupa vopsire.