Ingrijirea vaginala este fundamentul fiecarei femei. Nu este doar o problema de igiena, te poate ajuta sa previi bolile si sa eviti riscurile.
Starea zonei intime este o parte importanta a sanatatii si bunastarii generale a oricarei femei. Cu toate acestea, poate din cauza tabuurilor, a lipsei de cunostinte sau a altor motive, femeile nu au grija de zonele intime asa cum ar trebui. Multe femei considera ca este dificil sa discute cu un profesionist pasi specifici pentru a ajuta la protejarea sanatatii vaginale.
Vaginul are nevoie de ingrijire, in special de ingrijire preventiva pentru a evita bolile si problemele conexe. Astfel de preocupari nu au eliminat intimitatea femeilor. Sanatatea vaginala nu are nimic de-a face cu rusinea sau modestia, este pur si simplu o problema de igiena.
Cum sa va protejati sanatatea vaginala
Cand vine vorba de partile intime ale femeilor si de ingrijirea lor, aceste sfaturi pot fi utile:
Vorbeste despre vaginul tau
Primul pas important este sa te simti confortabil cu ingrijirea vaginala si intima. Trebuie sa te obisnuiesti sa vorbesti despre asta cu ginecologul tau. Daca aveti anomalii sau modificari, chiar daca acestea par mici sau nu suficient de semnificative, ar trebui sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.
Urmariti evolutia
Functia si starea vaginului sunt strans legate de ciclul de viata al unei femei, care se schimba. Acest lucru este normal si natural, asa ca nu va faceti griji.
Varsta la care ar trebui sa incepi sa fii atent la sanatatea vaginala
O femeie trebuie sa aiba grija de sanatatea ei vaginala pe tot parcursul vietii. Nu exista varsta pentru a incepe, motiv pentru care este important ca mamele sa vorbeasca cu fiicele lor despre igiena adecvata.

Igiena vaginala
Un subiect cheie atunci cand vorbim despre sanatatea vaginala este igiena. Nu aveti nevoie de produse speciale pentru a curata interiorul vaginului, deoarece acest organ are propriile metode naturale de curatare.
Vaginul este o zona cu multe bacterii importante care sustin sanatatea intima. Daca utilizati substante chimice in vagin, acestea pot dauna bacteriilor bune.
Labiile si zona din afara vaginului sunt zonele pe care ar trebui sa le speli cu apa calda. Puteti folosi sapun neutru, dar nu utilizati niciodata produse industriale sau chimice sau spray-uri puternice cu apa. Presiunea poate duce la infiltrarea apei si a sapunului in interior, ceea ce poate fi daunator.
Mirosul vaginal
Multe femei urasc mirosul vaginal si incearca sa remedieze situatia folosind deodorante si parfumuri intime. Dupa cum am vazut mai sus, produsele chimice nu sunt recomandate, deoarece va pot afecta echilibrul natural al bacteriilor.
Daca doriti sa parfumati zona vaginala va recomandam sa folositi un amestec de apa si ulei natural, apoi pulverizati. Este important sa adoptati obiceiuri adecvate de curatare pentru a reduce mirosurile.
Daca mirosul devine acid sau prea puternic, trebuie sa consultati medicul. Este posibil sa aveti o infectie vaginala, care este o problema comuna, dar poate fi rezolvata cu usurinta prin consultarea unui medic.
Exercitii fizice pentru a avea grija de sanatatea ta vaginala
In timp, muschii vaginali isi pierd elasticitatea. Acesti muschi sunt folositi pentru sex si nastere. Prin urmare, este important sa va faceti timp pentru a face exercitii vaginale.
Vorbim despre celebrele „exercitii kegel” pe care le poti face oriunde. Trebuie sa strangi muschii vaginali, sa tii cateva secunde si apoi sa te relaxezi.
Ouale de jad, conurile vaginale si bilele chinezesti sunt accesorii utile pentru aceste exercitii. De asemenea, folosirea unui vibrator ajuta la elasticitatea musculara.
Lenjeria potrivita va protejeaza sanatatea vaginala
Recomandam lenjerie de corp din bumbac si tesaturi delicate si moi pentru utilizarea de zi cu zi. Dantela este draguta, dar este putin aspra, asa ca cel mai bine este sa o pastrezi doar pentru ocazii speciale. Daca utilizati alte tesaturi, partea care atinge vaginul ar trebui sa fie din bumbac. Acest sfat se aplica si costumelor de baie
Prezervative in relatiile sexuale
Un sfat esential pentru a avea grija de sanatatea ta vaginala este sa folosesti protectie in timpul sexului. Pe langa prevenirea sarcinilor nedorite, prezervativele impiedica contactul spermei cu vaginul si previn bolile cu transmitere sexuala.
O alta masura utila este sa urinezi dupa sex. Urinatul ajuta la eliminarea bacteriilor nedorite. Desigur, trebuie sa faci si un dus.
Fiecare femeie ar trebui sa ia in considerare ingrijirea vaginala. Sanatatea intima este o parte integranta a femeilor.