Cum iti dai seama de uzura placutelor de frana

Dupa cum sugereaza si numele, placutele de frana fac parte din sistemul de franare al unei masini. Impreuna cu discurile de frana, acestea incetinesc masina sau o opresc din miscare. Dupa cum ati realizat deja, uzura nu se intampla doar pe placute, se intampla si pe discuri. Problema apare atunci cand placutele de frana trebuie inlocuite. Siguranta la volan este primordiala, asa ca invata cum sa previi evenimentele neplacute care se pot intampla din cauza placutelor de frana uzate.

Ce sunt placutele de frana?

 
Placutele de frana sunt parte integranta a sistemului de franare si constau din doua elemente: o placa metalica de sprijin si o suprafata de frecare. La franare, cand piciorul este pe pedala pentru a opri, placutele de frana sunt apasate pe discul de frana. Din cauza acestei frecari, materialul de frecare al placutelor de frana se uzeaza. Determina depunerea prafului negru pe janta.
 

Unde sunt situate placutele de frana?

 
Fiecare roata are doua placute de frana, dispuse pe o parte si pe cealalta a discului de frana. Sunt instalate in etrierul de frana, iar partea principala a sistemului de franare actioneaza asupra discului de frana. Deci, exista placute de frana fata si spate, dar deoarece greutatea masinii este transferata in fata atunci cand se franeaza, placutele fata se uzeaza mai repede.
 
Este important de retinut ca placutele si discurile sunt inlocuite pe ambele roti de pe aceeasi axa, nu pe o singura roata sau pe axe diferite. Prin urmare, placutele de frana se vand in doua perechi.
 

Semne de uzura a placutelor de frana

 
Este imposibil de spus la cati kilometri ar trebui sa-ti schimbi placutele de frana, depinde de fiecare masina, de modul in care vehiculul circula (agresiv sau silentios). Traficul intens necesita intotdeauna mai multe frane, astfel incat o masina care circula pe distante lungi pe autostrada va purta mai putine placute de frana. Gropile in care intri cu franele se simt si la o revizie. Cu siguranta, placutele de frana sunt inlocuite mai des decat discurile.
 
De unde stii cand este timpul sa schimbi placutele de frana? In primul rand, ar trebui sa aiba o grosime de cel putin 4 mm, asa ca daca le gasiti mai subtiri de atat, acesta este un semn de avertizare. De asemenea, aveti grija daca auziti zgomote metalice in timpul franarii. Un raspuns pozitiv va spune ca este timpul sa inlocuiti placutele de frana. In acelasi timp, tine cont de teama pe care o poti simti cand apesi pedala de frana, sau se intampla sa spui ca masina nu mai franeaza cu aceeasi viteza si viteza.
 
Trebuie sa stiti ca placutele de frana va vor anunta aprinzand o lumina pe placa sau un senzor acustic cand este timpul sa inlocuiti placutele.
 

Rolul expertilor

 
Sistemul de franare trebuie sa actioneze toate cele patru roti ale masinii, oferind soferului siguranta stiind ca franeaza la timp. Data este importanta si se recomanda ca schimbarea placutei de inmatriculare sa nu se faca oricum, pentru ca vei primi ajutor de la vecinii de bloc care au mai facut-o. Un mecanic auto profesionist va inlocui 100% corect placutele de frana si timpul va fi redus datorita ajutorului tehnicienilor profesionisti.
 
Amintiti-va ca, odata ce aveti placute de frana noi, trebuie sa le spargeti, adica sa le incalziti treptat, sa setati franele la o viteza mai mare si apoi la o viteza mai mica. De asemenea, este important sa nu te opresti brusc.
 

Te-ar mai putea interesa si

One thought on “Cum iti dai seama de uzura placutelor de frana

  1. Pingback: Cum alegi corect anvelopele pentru masina ta — Bilanțul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *