Muscata este floarea preferata a romanilor. Aproape ca exista un balcon fara cel putin un ghiveci mare de muscate.
Sunt rezistente la caldura, dar si la frig, usor de intretinut si infrumuseteaza instantaneu locul in care sunt depozitate. Cu toate acestea, udarea adecvata este importanta atunci cand doriti sa va bucurati de cat mai multe flori de muscate.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.
Mustele trebuie udate bine dimineata sau seara, dupa apus. Uneori au nevoie de un dus.
- La alegerea muscatelor, este bine de stiut ca plantele mari ajung la o inaltime de 80-100 cm si sunt potrivite pentru parcuri si gradini. Pentru interior sunt indicate piticii, iar pentru balcoane, piticii curgatori;
- Cumparati plante sanatoase, cu frunze verzi si fara simptome.
- Mutati-le in ghivece sau ghivece spatioase cu orificii de drenaj;
- Muscatele cresc bine in pamant de gradina si in amestecuri bogate in turba si nisip;
- Primavara improspateaza solul, cel putin la nivelul stratului de pe suprafata ghiveciului.
Cum se face corect dus muscatelor
Pentru a face dus muscatelor, pastrati apa intr-o sticla curata de sticla timp de doua pana la trei zile. Acest lucru va elimina orice clor din el. Apoi pulverizati-o pe toata planta pana cand praful este indepartat de pe frunze.
Dupa baie, udati muscatele daca este necesar. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, solul este suficient de umed in timpul dusului.
De asemenea, se recomanda sa pastrati apa in sticla timp de cel putin doua zile inainte de a uda plantele.
Daca vrei sa te bucuri toata vara de muscata ta preferata, tine-o la lumina, adauga apa in mod regulat si fertilizeaza pamantul cu ingrasamant periodic
- Daca radacinile ies din orificiile de drenaj, muta muscata intr-un vas mai mare.
- Taiati tulpinile plantelor vechi la jumatate de inaltime pentru a incuraja aparitia de lastari noi.
- Muscatele infloresc primavara si vara si pot incolti iarna daca le pastrezi intr-o camera luminoasa si calda.
- Daca vrei ca planta sa aiba multe flori, aseaza ghiveciul la lumina.
- Nu tine muscatele la umbra! In afara de faptul ca au foarte putine flori, sunt mai susceptibile la boli.
- Cand temperatura exterioara este de 15 grade Celsius, muscatele pot fi culese de pe balcon. Poate cadea din frunze din cauza schimbarilor de temperatura, dar altele vor creste.
- Muscatele iubesc lumina, dar soarele le arde. Asadar, incearca sa-i protejezi (cu o umbrela) in zilele caniculare. Mutati oala sau ghivecele de la soare!
- Uda vara de 2-3 ori pe saptamana. Daca este lasata la soare cateva ore, trebuie udata zilnic.
- Evitati sa le udati in lumina puternica a soarelui, deoarece le veti arde. Cel mai bine este sa faceti acest lucru dimineata sau seara.
- Nu lasati apa sa stagneze in scurgere (radacinile pot putrezi).
- Cea mai buna apa pentru udare este apa de ploaie. Apa de la robinet contine mult fluor care nu este bun pentru plante. Pentru a nu le distruge, puteti folosi apa din chiuveta, dar aduceti-o la fiert si racit. Si mai comod, poti pastra apa intr-o sticla de la o zi la alta.
- Puteti sa va dus plantele regulat cu apa de ploaie sau doua zile de apa intr-un recipient.
- La fiecare doua saptamani, din aprilie pana in septembrie, adaugati ingrasamant lichid in adapatoare.
- Un ingrasamant bun de muscate este coaja de banana. Se da la cuptorul incins sa se usuce 10 minute, iar cand se raceste se face o pudra. Presarati-l in oala. Rupeti varfurile lastarilor in mod regulat
- Protejati muscatele de curenti. Temperaturile de 18-21 grade Celsius ziua si 12 grade Celsius noaptea sunt ideale.
- Indepartati florile ofilite pentru a stimula lastari noi.
- Copiliti (rupeti) in mod regulat varful ramurilor pentru a ramifica planta.
- La mijlocul verii, dupa inflorire, lasati plantele sa se odihneasca timp de 5-6 saptamani. Udati putin si nu fertilizati.
- Muscatele se inmultesc prin butasi aproape in orice perioada a anului. Luati lastari si radacinati in apa sau direct in pamant. Erau udati in mod constant si tinuti intr-o camera intunecata.
- Le poti inmulti si din seminte. Ele germineaza in aproximativ 7 zile, in functie de adancimea in care le plantezi (1-2 cm). 26. Iarna, muscatele intra in perioada de repaus. Sunt pastrate intr-un loc racoros, luminos, cu udare rare si indepartarea frunzelor si florilor uscate.
- Muscatele mobile sunt mai sensibile la frig decat alte muscate. Iarna, acestea sunt tinute intr-o camera luminoasa si udate la nevoie (pamantul ramane usor uscat).
Intunericul, frigul si umiditatea excesiva pot duce la moartea muscatelor. Spatiul in care sunt depozitate trebuie sa fie ventilat. - Pentru lastari vigurosi, taiati muscatele toamna sau primavara.
- Potentialii daunatori sunt controlati cu ajutorul insecticidelor, iar bolile sunt controlate prin aplicarea de fungicide, care se gasesc in magazinele specializate.