Codul galben pentru canicula si disconfort termic a fost extins in mai multe judete din sudul si estul tarii. Disconfortul termic afecteaza toate sau parti din 24 de judete, inclusiv Bucuresti, unde temperatura maxima se va mentine in luna iulie si august la 36 grade multe zile la rand. Intr-o zi fierbinte, urcarea intr-o masina care a fost la soare poate fi o adevarata provocare.
Locul de parcare ideal este cel aflat la umbra. Insa astfel de ocazii sunt rare, mai ales in orasele aglomerate. Iar minutele sau orele petrecute in soare fac din masina ta un adevarat cuptor incins, si folosirea ei un calvar. Pentru ca suferinta sa fie cat mai scurta, trebuie sa racoresti masina rapid. Iti propunem cateva metode pe care, daca nu le stiai, iti va prinde bine sa le afli.
Primul lucru de care trebuie sa tii cont e parcarea. Daca nu gasesti un loc de parcare ferit de soare, cauta unul in care soarele sa bata spre partea din spate a masinii tale. Astfel, partile ce scapa de supraincalzire sunt schimbatorul, volanul si bordul. De asemenea, poti folosi parasolarele pentru parbriz si luneta, iar geamurile din partile laterale le poti proteja cu o folie solara auto.
Ce e de facut insa daca trebuie sa te urci in masina supraincalzita? In primul rand, trebuie sa scoti aerul incins din masina. Deschide geamurile in primul minut de condus si aeriseste. Daca insa atmosfera e insuportabila si in interiorul masinii e o mini-sauna, deschide geamul de usa pasagerului din dreapta si apoi inchide si deschide usa soferului de cateva ori pentru a ventila. In cateva secunde, atmosfera va deveni suportabila pentru condus.
Bineinteles, aerul conditionat este principalul aliat in infruntarea caniculei. Insa, pentru ca rezultatele sa fie insa cele pe care le astepti, acesta trebuie folosit inteligent. Da drumul la aerul conditionat, insa pe o treapta mai mica, recomanda specialistii. De ce? Explicatia este simpla. Cand AC este setat pe maxim, sistemul functioneaza tragand aerul din masina si, dupa ce il raceste, il pulverizeaza inapoi in masina. Iar daca temperatura aerului din masina este mai mare decat cea a aerului de afara, nu vei obtine efectul dorit. Astfe, este indicat sa setezi pe o treapta mai joasa pentru ca aerul folosit sa fie cel de afara pentru a racori masina rapid. Dupa ce aerul din masina se raceste, poti seta AC la maxim.
Sfaturile politistilor de la brigada rutiera pentru soferi pe vreme caniculara
Oamenii legii au avertizat ca temperaturile ridicate din masini pot creste riscul ca soferii sa moteasca volanul. Centrul Informational Trafic din cadrul Oficiului General al Politiei Romane ii sfatuieste pe cei care conduc pe vreme caniculara:
- Utilizati un sistem de aer conditionat;
- Asigurati-va ca presiunea in anvelope este cea recomandata pentru anotimpurile calde;
- Incercati sa evitati calatoriile in jurul pranzului, in special pentru persoanele in varsta;
- Nu conduceti daca sunt obositi. Oboseala este considerata de experti a fi una dintre cauzele multor tragedii, care apar adesea pe drumurile publice, in special in weekend;
- Nu conduceti dupa ce ati consumat alcool, care este un factor de risc pentru traficul rutier si este predispus la accidente;
- Nu vorbiti la telefon in timp ce mergeti, folositi echipamente speciale „maini libere”.
„In plus, reflexiile razelor puternice ale soarelui de pe parbriz sau asfalt trebuie tratate cu grija, ceea ce poate provoca dificultati neasteptate si surprize neplacute soferului. Recomandam persoanelor cu probleme cardiace sau alte probleme de sanatate, menite sa previna conducerea in siguranta, sa evite conducerea in conditii calde. vremea cat mai mult posibil si daca trebuie sa calatoriti cu un insotitor in masina.Soferii sunt rugati sa conduca cu atentie, calm si respect in trafic, intrucat comportamentul agresiv creste foarte mult riscul de a fi implicati intr-un accident rutier cu consecinte adverse.”
Au transmis reprezentatii brigazii rutiere ai Politiei Romane.
