Cum se curata corect frigiderul, optim si fara efort

Un frigider curat este garantia sanatatii familiei. Cum sa-l sterilizezi rapid si eficient, ce materiale sa folosesti si cum, poti afla in acest ghid complet. Frigiderul este unul dintre electrocasnicele grele din orice casa. De aceea ar trebui sa ii acordati mai multa atentie si sa il curatati cel putin o data pe luna. Iata de ce trebuie facuta si cum sa o faci rapid si eficient.

De ce ar trebui curatat frigiderul (chiar daca pare curat)

Faceti dezinfectarea frigiderului un obicei pentru ca:
 
  • Evitati riscul de intoxicatie alimentara. Fiecare aliment poate fi pastrat la frigider pentru o perioada de timp pentru a nu se strica. Carnea proaspata poate fi pastrata timp de 3-5 zile. Tocana, nu mai mult de 4 zile. Oua crude, pana la 5 saptamani. Curata-ti frigiderul frecvent si asigura-te ca arunci orice mancare stricat inainte ca familia ta sa guste accidental si sa se imbolnaveasca.
  • Preveniti aparitia mucegaiului. Alimentele stricate se pot mucegai. In cateva zile, sporii de mucegai vor coloniza intregul interior al frigiderului. In acest caz, dezinfectia nu este suficienta. Va trebui sa aruncati orice mancare contaminata cu mucegai din interior.
  • Cheltuiti mai putin pe mancare. Ideal ar fi sa pastrati alimentele perfect in frigider. Astfel, atunci cand faci cumparaturi, vei sti intotdeauna daca chiar trebuie sa-ti cheltuiesti banii pe o alta cutie de oua sau o alta cutie de lapte sau daca ai deja provizii de consumat.

top-shop.ro

Cum sa curatati corect interiorul frigiderului

Scoateti toate alimentele din frigider si pastrati-le intr-un loc in care sa nu se strice. Nu le asezati in lumina soarelui sau in incaperi cu temperaturi cu mult peste pragul de 18 grade Celsius. Apoi, scoateti unul cate unul rafturile de sticla si tavile de plastic si sertarele frigiderului. Cel mai probabil le vei spala in chiuveta din bucatarie.
 

1. Curatati tavile, sertarele si rafturile din frigider

Va trebui sa le curatati manual, folosind un burete moale sau o perie de plastic inmuiata intr-un amestec de apa si sapun.
 
Evitati sa spalati rafturile de sticla care sunt inca reci in apa fierbinte. Diferentele mari de temperatura pot cauza spargerea sticlei. Cel mai bine este sa spalati fiecare raft in apa rece sau sa le tineti cateva minute langa frigider pana cand sticlele sunt fierbinti.
 
Pentru o curatare eficienta si rapida a petelor uscate de pe sticla si plastic, puteti folosi un amestec de amoniac lichid si apa. O solutie 1:5 ar trebui sa functioneze, astfel incat murdaria intarita sa nu va dea dureri de cap.
 

2. Curatati interiorul frigiderului

Puteti folosi un spray de curatare universal si o carpa pentru a curata intregul interior al frigiderului. Stergeti de sus. Gravitatia afecteaza totul, inclusiv miscarea murdariei in frigider. Deci, daca incepeti sa curatati de jos, poate fi necesar sa o luati de la capat de cateva ori.
Aveti grija sa curatati temeinic suporturile raftului, precum si garniturile care tin usa frigiderului inchisa. Puteti folosi o periuta de dinti veche pentru a indeparta murdaria din spatiile greu accesibile.
 

3. Curatati scurgerile frigiderului

Orificiul de acces din canalul de scurgere este de obicei situat in partea de jos a peretelui din spate al frigiderului.

Curatati cu atentie zona resturilor alimentare pentru a va asigura ca scurgerea nu se infunda si ca apa nu ajunge in frigider.

Dupa indepartarea impuritatilor, turnati o lingurita de bicarbonat de sodiu in canalul de scurgere si clatiti cu 200 ml apa calda folosind o seringa. Repetati acest lucru la fiecare 2-3 luni.

 

4. Stergeti si uscati frigiderul dupa curatare

Alegeti prosoape uscate, fara scame. Stergeti cu atentie intregul interior al frigiderului pana cand plasticul este uscat. Acordati atentie detaliilor, inclusiv spatiilor greu accesibile.
Rafturile si alte parti detasabile ale frigiderului trebuie reasamblate numai dupa stergere.
In sfarsit, inainte ca frigiderul sa fie repus in functiune, puteti aplica lotiune de corp pe garnituri pentru a asigura o inchidere etansa a usii. Acest tratament ii va prelungi performanta si timpul de utilizare.
 
Conectati dispozitivul la o priza si reporniti-l numai dupa ce va asigurati ca toate piesele sunt curate si uscate. De asemenea, puteti activa functia SuperFrost pentru a creste rapid temperatura in frigider.
 

5. Dezghetarea frigiderului

Curatarea frigiderului va va da mai putine probleme decat curatarea acestuia. De obicei, sucurile sau supele nu se vor varsa in frigider, astfel incat nu vei avea pete greu de indepartat. Iar alimentele congelate, chiar daca au expirat, nu sunt usor de modelat.
Dupa ce lasati gheata sa se topeasca, puteti curata frigiderul cu o carpa moale, fara scame, inmuiata intr-un amestec de apa si un detergent cu pH neutru.
 

Cum sa curatati corect exteriorul frigiderului

In functie de finisajul exterior al frigiderului tau, poti alege cea mai eficienta solutie de curatare. Iata cateva sfaturi utile:
 
  • Carcasele din plastic sunt cel mai bine curatate cu apa calda si detergent lichid
  • Usile de exterior din otel inoxidabil se sterg cu o carpa moale, de preferinta bumbac, inmuiata intr-un amestec de apa si un detergent cu pH neutru. Orice urma de substante de curatare trebuie indepartata la sfarsit deoarece poate pata sau chiar arde suprafata
  • Carcasa cu aspect de sticla poate fi sters cu o carpa moale si cu detergent pentru geamuri. In cele din urma, puteti folosi un spray antistatic pentru a preveni depunerea prafului.

Ce sa nu faceti cand curatati interiorul frigiderului

Cel mai bine este sa nu folositi otet, sau chiar sa-l diluati, atunci cand va curatati frigiderul. Acest lucru poate coroda plasticul. Iata o lista scurta cu alte echipamente si substante de evitat:
 
  • Aparat de curatat cu abur pentru curatarea interiorului frigiderului
  • Detergenti concentrati sau alte substante de curatare care contin nisip, cloruri sau acizi
  • Bureti abrazivi, din sarma sau lana artificiala
 
Cand curatati interiorul frigiderului, asigurati-va ca apa care contine detergenti sau sapunuri lichide nu curge in canalele de ventilatie si nu atinge componentele electrice ale aparatului.
 

chilipirul-zilei.ro/

Tot ce trebuie sa faceti inainte de a va curata frigiderul

Primul si cel mai important pas pe care il veti face este sa deconectati frigiderul. O vei tine asa pana cand termini curatarea. In acelasi timp, trebuie sa va ocupati si de urmatoarele probleme:
 
  • Pregatiti produse de curatare, perii si carpe adecvate;
Pentru a va asigura ca piesele frigiderului nu sunt zgariate, in timpul procesului de curatare, aveti grija sa folositi numai detergenti cu actiune delicata si pH neutru. Este posibil sa aveti nevoie si de un detergent special pentru curatarea inoxului, dar si de o solutie pentru geamuri.
Lavetele din fibre naturale fara scame, carpele si periile moi din plastic sunt ideale.
 
Asigurati-va ca aveti la indemana o rola de prosoape de hartie si o periuta de dinti, astfel incat sa puteti curata eficient si rapid spatiile greu accesibile.
 
  • Gasiti solutii sigure pentru alimentele din frigider in timpul curatarii.
Pune toate alimentele pe care le scoti din frigider pe o masa mare. Veti avea nevoie de spatiu pentru a le clasifica si a decide care merita pastrate si care nu.
La o temperatura ambientala de aproximativ 18 grade Celsius, mancarea va rezista aproximativ o ora inainte de a se strica. Daca curatarea frigiderului dureaza mai mult, pastrati alimentele in frigider.
 

Cum sa va pastrati frigiderul curat si fara mirosuri cat mai mult timp posibil

Pentru a pastra produsul proaspat mai mult timp, nu umpleti frigiderul. Aerul rece trebuie sa poata circula astfel incat sa aiba capacitatea de a raci alimentele.
Amintiti-va, de asemenea, aceste 4 sfaturi care va vor ajuta sa va mentineti alimentele in forma si frigiderul curat:
 

1. Luati in considerare ambalarea corecta a produsului in frigider

Nu spalati alimentele inainte de a le pune la frigider. Vor lua forma mai repede. Iata cele mai eficiente modalitati de a pastra alimentele in frigider pentru a prelungi durata de valabilitate a acestora:
 
  • Carne cruda: Pastrati-o in pachetul in care ati cumparat-o pana la gatit. Daca l-ati cumparat in vrac, puneti-l intr-un castron acoperit cu folie de plastic pentru a preveni cresterea bacteriilor pe suprafata carnii. Asigurati-va ca niciun lichid nu curge din bol pe alte alimente.
  • Produsele lactate: precum carnea, branza de vaci, iaurtul, smantana si laptele, trebuie sa ramana in ambalajul original. Cu toate acestea, daca turnati mai mult lapte in bol decat puteti manca, nu incercati sa-l puneti inapoi in cutie. Cel mai bine este sa acoperiti vasul cu folie de plastic
  • Fructe si legume: pastrati-le intr-un spatiu separat. Gazul pe care multe dintre ele o emit poate accelera alterarea altor legume din frigider. Impachetati fructele si legumele mai vechi in pungi de plastic perforate pentru a le impiedica sa se deshidrateze.

2. Gasiti o solutie pentru a elimina mirosul frigiderului

Mirosurile neplacute pot ramane in frigider mult timp dupa ce scoateti si aruncati alimentele stricate. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa remediati problemele:
 
  • Pune o foaie de hartie presarata cu bicarbonat de sodiu la frigider
  • Lasati o mana de boabe de cafea intr-un compartiment detasabil de pe usa frigiderului
  • Pune o sticla de carbune medicinal pe raftul de sus al frigiderului
  • Folosind oricare dintre aceste metode, mirosul neplacut va disparea in cel mult 48 de ore.
 

3. Nu uita de mancarea veche din frigider

Pe langa faptul ca miros rau, alimentele stricate pot contamina alte alimente refrigerate. Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va asigura ca nu va confruntati cu acest tip de problema:
 
  • Etichetati fiecare aliment. Cel mai sigur lucru de facut este sa pui o eticheta in frigider cu data in care fiecare aliment poate fi consumat. Iti va fi mai usor sa stii cand sa-l arunci;
  • Pastrati alimentele ramase in mod eficient. Pana la doua ore dupa masa, puneti tot ce credeti ca puteti manca intr-un recipient acoperit sau infasurati in folie. Impartiti alimentele in portii mici si puneti-le in cutii individuale, astfel incat sa se raceasca mai repede. De exemplu, daca ai ramas de pui umplut cu legume, pastreaza carnea si umplutura in cutii separate la frigider. Nu lasati alimentele ambalate in cutii metalice afara. Pot rugini si infecta alimentele.

4. Seteaza temperatura optima si aseaza alimentele corect pe raft, in functie de tip

Temperatura cea mai scazuta din frigider este inregistrata pe raftul de jos. Prin urmare, este ideal sa depozitati acolo carnea cruda, ouale si produsele lactate.
 
Cea mai mica schimbare de temperatura este inregistrata in partea superioara a frigiderului. Prin urmare, raftul superior este potrivit pentru depozitarea alimentelor gatite si semi-gatite.
 
Spatiul de depozitare de pe usa frigiderului este cel mai susceptibil la schimbarile de temperatura, deci este mai bine pentru condimente si bauturi care sunt mai putin susceptibile la schimbarile termice.
 
Frigiderul trebuie curatat cel putin o data pe luna. Sanatatea intregii tale familii depinde de aceasta unitate de salubrizare. Din ghidul complet de mai sus, puteti invata cum sa faceti acest lucru eficient si rapid, cu efort si cheltuieli minime. De asemenea, citind materialul, veti invata sa refrigerati corect alimentele si sa le pastrati mai mult timp in frigider.

evomag.ro

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *