Cum se prepara corect cafeaua – Sfaturi si Retete

Cafeaua, cu sau fara lapte, este un adevarat rasfat dimineata si pentru multi a devenit un obicei. Insa putini oameni stiu ca modul in care este facuta cafeaua autentica s-a schimbat complet de-a lungul timpului, asa ca beneficiile ei nu au ajuns pe deplin in organismul nostru.

Cum sa faci cea mai buna cafea la ibric

Un ibric de cafea pare usor de preparat, dar daca vrem sa pastram traditia, trebuie sa cumparam mai intai un ibric de cupru, apoi sa gasim o cafea macinata fin, sau chiar sa macinam singuri boabele, pentru a degaja o aroma proaspata, bogata.
 
Dar ce inseamna traditie? Nu numai ca cafeaua turceasca este facuta in acest fel – vechea reteta de cafea la ibric provine si din Grecia si Armenia, dar are si influente otomane.
 
Reteta traditionala de cafea la ibric incepe cu macinarea boabelor de cafea intr-o rasnita si la scurt timp dupa prepararea cafelei – un aspect foarte important daca vrei sa ai un gust autentic. Nu este un espresso, dar poti ajusta reteta traditionala dimineata cand ai nevoie de energie dubla.
 
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati in continuare:
 
  1. Pentru a face o singura ceasca de cafea, adaugati o ceasca de apa, o lingurita de cafea, un varf si o lingurita de zahar intr-un ibric. Daca este o ceasca mare, vei avea nevoie de o cantitate mai mare de cafea (aproximativ doua lingurite). Mierea poate fi folosita ca inlocuitor de zahar, dar in acest caz, trebuie adaugata la sfarsit, nu inainte sau in timpul fierberii.
  2. Amestecati si puneti ibricul pe aragaz la foc mediu. Secretul oalei de cafea este modul de fierbere, independent de goana (cca 3-4 minute), cafeaua proaspat macinata isi pastreaza astfel aroma.
  3. Cand cafeaua incepe sa se umfle, se ia ibricul de pe foc, se aduna cu o lingurita lingurita formata in varf si se toarna in cana. Unele retete sugereaza chiar sa presari putina cafea macinata pe ibric si sa amesteci pentru a obtine crema.
  4. La final, puteti turna cafeaua intr-o ceasca, care este fierbinte, si o puteti bea cu un pahar cu apa. Chiar daca retetele traditionale nu ofera acest lucru, o oala de cafea va avea un gust si mai bun daca adaugati putina scortisoara, migdale macinate sau o picatura de extract de vanilie pe suprafata cestii.

notino.ro

Alte moduri de a prepara cafeaua

Espresso

Aceasta cafea se obtine cu ajutorul unui aparat profesional cu presiune. Este o cafea neagra, tare si catifelata, cu spuma densa si fina.
 
Cum se prepara?
  • Umpleti rezervorul espressorului cu apa, lasati unitatea sa se incalzeasca timp de cel putin 20 de minute, asezati cestile pe ea si pastrati-le calde.
  • In functie de aparat, puteti folosi cafea proaspat macinata sau capsule. Daca este prima varianta, foloseste o rasnita si nu o risipi: pregateste suficienta cafea pentru baut imediat.
  • Dozarea este foarte importanta: un singur espresso inseamna 7 grame de cafea, iar un espresso dublu inseamna 14 grame.

Filtru de cafea

Aceasta este o metoda practica, dupa care iti poti obtine rapid cafeaua trecand apa fierbinte printr-un filtru de hartie.
 
Cum se prepara?
  • Ideal este cafeaua proaspat prajita si macinata inainte de preparare.
  • Umpleti rezervorul aparatului de cafea cu jumatate sau un litru de apa inainte de a adauga filtrul pe suportul dedicat si de a porni unitatea. Nu adaugati cafea acum, deoarece acest lucru este necesar pentru etapa de preincalzire, curatarea filtrului si imbunatatirea gustului cafelei.
  • Pentru a face cafea, adaugati 60 de grame (aproximativ 8 linguri) la 1 litru de apa.

Cafea Moka

Aceasta metoda, obisnuita in Italia, presupune prepararea cafelei intr-o ceasca speciala (espresso moka) pe aragaz, dotata cu filtru si compartiment pentru colectarea cafelei rezultate.
 
Cum se prepara?
  • Pentru o cana, ai nevoie de 50 ml de apa si 7 g de cafea prajita fin si macinata.
  • Deschideti cana si turnati apa pe fund. Pune filtrul pe suport, adauga cafea la filtru si poti insuruba partea superioara a dispozitivului.
  • Cana poate fi acum incalzita pe aragaz la foc mic. Cafeaua este gata cand se ridica in partea de sus a aparatului.
  • Cafeaua va fi turnata direct din aparat in ceasca cu capacul pus.
 

Cafea in presa franceza

Este o metoda lenta care aminteste de prepararea ceaiului, turnarea cafelei intr-un cilindru cu filtru. Obtineti o cafea tare, cu o aroma puternica.
 
Cum se prepara?
  • Adaugati apa fierbinte, cafea macinata si un praf de zahar intr-un pahar.
  • In 200ml de apa am adauga o lingura de cafea, sau doua linguri daca dorim o cafea tare.
  • Pasii sunt urmatorii: Mai intai adaugati cafeaua in presa, apoi turnati jumatate din apa si amestecati bine cu o lingurita.
  • Adaugati apa pana cand cana este plina, acoperiti si lasati amestecul la macerat timp de 5-6 minute pentru o aroma bogata.

evomag.ro

Retete neobisnuite de cafea

Daca suntem deja familiarizati cu bauturi precum latte, smoothie-uri, cappuccino sau espresso macchiato, iata cateva retete de cafea mai putin cunoscute:
 

Piccolo Latte

Piccolo este de fapt un latte servit intr-un pahar mult mai mic. O alegere comuna in intalnirile de afaceri.
 
Cum se prepara un Piccolo Latte?
  1. Faceti espresso (vezi reteta de mai sus) sau cafea la ceainic.
  2. Adaugati cafea intr-un pahar sau intr-un pahar.
  3. Fierbeti 250 ml lapte la foc mic pana obtineti o consistenta cremoasa.
  4. Spuma de lapte astfel obtinuta se adauga in cafea.
  5. Deasupra puteti adauga extract de vanilie, scortisoara sau ciocolata rasa.
 

Cortado

Aceasta este o reteta spaniola care combina cafeaua (sau espresso) cu spuma de lapte condensat pentru a-i reduce aciditatea. Nu trebuie confundat cu latte – cortado este mai degraba ca un latte macchiato.
 
Cum se prepara un Cortado?
  1. Pregatiti un espresso simplu si acoperiti-l cu spuma de lapte condensat sau putin lapte condensat incalzit.
  2. Cortado se serveste intotdeauna la pahar iar cantitatea recomandata este de 150-200ml.
 

Espresso romano

O reteta neobisnuita, cu lamaie, care doar accentueaza gustul autentic al cafelei.
 
Cum se prepara un espresso romano?
Reteta este simpla: este un espresso lung sau scurt amestecat cu o lingurita de zahar si o felie de lamaie in lateral pentru o aroma cu totul deosebita.
 

Dirty Chai Latte

Aceasta reteta este o combinatie de espresso si ceai aromat. Daca nu te poti obisnui imediat cu gustul, trebuie sa stii ca aceasta cafea se poate indulci cu miere.
 
Cum se prepara un Dirty Chai Latte
  1. Pregatiti o doza mica de espresso, putina spuma de lapte (vezi reteta de mai sus) si o infuzie de plante – de preferinta chaala masala (ceai Chai).
  2. Proportiile sunt variabile, iar cantitatea de cafea este de obicei mai mica decat cea a ceaiului.
  3. Dirty Chai Latte este gata de baut, fierbinte sau rece pentru un efect racoritor.
 

Ce ar trebui sa stim despre istoria cafelei

Indiferent despre ce vorbim despre dependenta de cafea, nu putem doar sa dam vina pe cofeina: cafeaua are o istorie foarte lunga. Al treilea presedinte din istoria Americii, Thomas Jefferson, a numit cafeaua „bautura lumii civilizate”. Pentru autoarea americana Gertrude Stein, cafeaua „nu este doar o bautura, este ceva care se intampla”. Dar cum si-a gasit cafeaua locul in preferintele de pe tot globul?
 
Primele dovezi ale consumului de cafea dateaza din secolul al XV-lea, iar bautura era populara printre sufitii yemeniti. Pana in secolul urmator, vinul negru era bine cunoscut in Imperiul Otoman (pe atunci Yemen, dar si in parti din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Balcani) si sudul Indiei. In plus, consumul de cafea s-a extins in Italia si in restul Europei, extinzandu-se in cele din urma dincolo de ocean pana in Statele Unite.
 
Chiar si cuvantul englezesc pentru cafea (cafea) isi are originile in araba (qahwah), motiv pentru care am descoperit ca cel mai valoros tip de cafea din istorie este Arabica – primul soi de cafea din istorie.
 

Cate tipuri de cafea exista?

Astazi, cafeaua Arabica reprezinta mai mult de jumatate din productia totala de cafea. In comparatie cu Robusta, are un continut scazut de cofeina, bogat in lipide si are un pret diferit: Arabica este in general mai scump. Cei mai mari producatori de Arabica sunt in tarile din America Centrala si de Sud.
 
Cafeaua Arabica face parte din viata culturala a tarilor arabe (Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Oman si Qatar) si este vazuta aici ca un simbol al generozitatii si ca parte a ceremoniei de primire.
 
In aceste locuri, cafeaua este preparata in mod traditional in fata oaspetilor cu boabe atent alese si prajite in tigai deasupra focului. Pe o farfurie de arama se servesc primii oaspetii mai in varsta si se poate servi doar un sfert de cana, dar nu se pot servi mai mult de trei cani.
 
Cafea 100% Arabica Exemple: cafea peruana; cafea costaricana; boabe de cafea Tchibo Barista
 
Cafeaua robusta (Canephora) este a doua cea mai cunoscuta varietate de cafea si o gasim adesea preparata ca un espresso. Este cultivat in principal in Asia (tari precum Vietnam si Indonezia) si Africa si reprezinta aproximativ o treime din productia mondiala de cafea. Aroma cafelei Robusta prajita este persistenta si apropiata de cea a ciocolatei.
 
Originara din Africa (tari precum Liberia, Uganda si Angola), Liberia este un alt soi de cafea cunoscut, dar este din ce in ce mai rar. Boabele sale sunt mari si in forma de migdale, iar aroma cafelei prajite este florala si fructata.
 
Cultivata in principal in Asia de Sud-Est, cafeaua Excelsa este o varietate a soiului Liberica, desi nu putem vorbi despre aceleasi caracteristici. Gustul sau este descris ca fiind fructat, acru si greu de confundat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *