Informatii generale despre diversificare
Laptele matern sau formula poate furniza toti nutrientii de care bebelusul tau are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa pana la varsta de aproximativ 6 luni. Abia dupa acest timp ar trebui sa incepeti sa adaugati alimente solide in dieta bebelusului dumneavoastra. In continuare, va vom explica de ce nu este recomandata diversificarea inainte ca bebelusul dumneavoastra sa implineasca 6 luni si ce si cat ar trebui sa manance.
Ce este diversificarea?
Hranirea complementara, sau diversificarea, este etapa in care alimentele solide incep sa fie introduse in alimentatia sugarului. Diversificarea ar trebui sa inceapa cand bebelusii au aproximativ 6 luni, nu mai devreme. La inceput, nu conteaza cat mananca micutul tau, dar trebuie sa te concentrezi pe ideea de a-l obisnui cu mancarea solida (printr-un piure facut doar pentru el).
Pe langa alimentele solide pe care le introduci in alimentatia bebelusului tau incepand cu varsta de 6 luni, continua cu laptele matern sau cu lapte praf, deoarece laptele este inca o parte importanta a alimentatiei bebelusului tau in primul an de viata.
De ce este rau sa incepi diversificarea mai devreme de varsta de 6 luni? Cel mai important aspect implica sistemul digestiv, care nu este complet dezvoltat si nu poate digera corect alimentele nepreparate. De asemenea, bebelusii sub 6 luni care nu sunt gata sa manance alimente solide vor impinge piureurile sau alimentele cu limba si vor scuipa orice cu o lingura.
Alte dezavantaje care pot aparea daca incepeti diversificarea prea devreme sunt un risc crescut de infectie, alergii si productia scazuta de lapte matern (daca alaptati).
De ce este bine sa incepi diversificarea la 6 luni? Pentru ca pofta de mancare a bebelusului nu va mai fi satisfacuta de laptele matern sau formula disponibila in comert. In plus, bebelusii pot avea deficit de fier si zinc si au nevoie de alimente solide pentru a le furniza acestia si alti nutrienti, astfel incat sa poata continua sa se dezvolte armonios si sanatos. Tot de la varsta de 6 luni, sistemul digestiv al bebelusului tau este pregatit sa faca fata alimentelor solide.
Care sunt beneficiile diversificarii?
Copiii au nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a fi sanatosi si puternici. Pediatrul va va explica optiunile de diversificare si va va spune ce piureuri pot fi oferite copilului dumneavoastra cand incepe diversificarea. Alimentele si bauturile pe care le dai copilului tau se mai numesc si alimente solide. Acestea, pe langa laptele matern sau formula speciala, ii ofera bebelusului vitamine si minerale esentiale.
Cum functioneaza diversificarea?
Exista o fereastra de timp intre 6 luni si 8 luni cand majoritatea bebelusilor sunt mai receptivi, dispusi si gata sa inceapa sa manance alimente solide decat oricand. Diversificati introducand treptat noi alimente moi, piureuri sau fructe usor de inghitit.
Daca la inceput bebelusul tau nu pare sa-i pofteasca altceva decat lapte, nu ar trebui sa te descurajezi. Cel mai bine este sa folositi o lingura de plastic moale, nu foarte adanca, pentru a pune pe ea o cantitate mica de mancare. Ofera o masa solida formata din cateva lingurite de piure in fiecare zi pana cand cel mic isi doreste mai mult. Daca doreste, poti incepe treptat sa cresti cantitatea, pana la cateva lingurite, de doua-trei ori pe zi. Testati diferite fructe si legume, dar urmati instructiunile medicului dumneavoastra, deoarece unele alimente sunt recomandate doar copiilor de peste un an.
Programe de diversificare in functie de varsta
Nu exista o ordine stabilita pentru adaugarea alimentelor solide in dieta bebelusului, atata timp cat includeti alimente bogate in fier si alte vitamine si minerale si atata timp cat textura este potrivita pentru ca bebelusul sa o inghita usor.
Medicul pediatru va va oferi o varietate de optiuni si va va explica pasii si ce trebuie sa includeti in alimentatia bebelusului dumneavoastra: legume (dovleac, cartofi dulci sau cartofi dulci), fructe (mere si pere coapte sau coapte, banane coapte)); orez fiert, fructe si legume spalate, fasole, paste si paine.
Program de diversificare a bebelusilor 6-8 luni
Alimentele semi-solide sunt recomandate sugarilor cu varsta de 6, 7 si 8 luni. In acest moment, primul dinte al bebelusului a crescut, iar sistemul digestiv este inca in curs de dezvoltare. Diversificarea pe 6 luni are urmatoarele planuri:
- Laptele matern sau formula
- Cereale fortificate cu fier, cum ar fi cerealele de orez sau fulgii de ovaz, amestecate cu putin lapte;
- Piure de fructe, cum ar fi banane, pere, prune, mango; doua tipuri de fructe pot fi amestecate impreuna pentru a face piureul sa aiba un gust mai bun;
- Piure de legume (legumele trebuie sa fie complet fierte), cum ar fi cartofi dulci, morcovi, dovlecei, mazare si alte fasole, cartofi dulci;
- Ciorba de fasole, dupa ce a fiert in apa suficienta;
- Iaurt neindulcit din lapte degresat (cu cat mai putina grasime) – cantitati foarte mici.
- O portie mica de branza nesarata.
Program de diversificare a bebelusilor de 8-10 luni
Bebelusul poate refuza sa manance alimente deoarece acum este mai activ si mai distras de diferite activitati. Diversificarile pe 8, 9 si 10 luni au urmatoarele optiuni:
- Laptele matern sau formula
- Puteti include noi tipuri de cereale in dieta bebelusului dvs.: amarant, orz, seminte de susan si orez si fulgi de ovaz in cerealele pentru copii;
- Fructe: mar, banana, curmal, struguri, mango, kiwi, prune, piersici, para, litchi;
- Poti face piure cu orice fel de fructe moi, poti taia strugurii in bucati mici (nu-i da niciodata struguri intregi ca se va sufoca);
- Legumele – trebuie fierte sau fierte la abur, ii poti da morcovi, anumite fasole (naut, in functie de recomandarea medicului pediatru), broccoli, ceapa, mazare, cartofi dulci, si conopida;
- Acum poti incerca sa-i dai branza, peste dezosat, galbenusuri de ou.
Program de diversificarea pentru sugari 10-12 luni
Papilele gustative ale bebelusului tau inca se dezvolta. Ii va placea sa incerce alimente si arome noi. In aceasta etapa, vei intelege mai bine gusturile si preferintele micutului tau si poti incerca diferite forme ale aceleiasi alimente. Veti vedea ca ii face placere sa descopere diferite forme, culori si texturi ale alimentelor. Diversificarea pe 10 luni, 11 luni si 12 luni are urmatoarele optiuni:
- Fructe care pot fi date bebelusului: banane, pere, mere, piersici, papaya, pepene verde, struguri, kiwi, mango, prune, litchi;
- Legume: cartofi dulci, cartofi dulci, morcovi, dovleac, mazare, fasole verde, broccoli, conopida, ceapa, rosii, spanac, arderea grasimilor;
- Cereale integrale: puteti hrani mei perlat, ovaz, orez alb sau brun, orz, grau, hrisca, amarant;
- Leguminoase: fasole, naut, mazare si linte;
- Produse lactate: iaurt cu continut scazut de grasimi si branza cu continut scazut de grasimi;
- Alte alimente: galbenusuri de ou, complet fierte, albusuri, peste si carne; mirodenii mici.
Dupa 1 an, bebelusii pot digera orice. Atata timp cat tu, ca parinte, urmezi un stil de viata sanatos, poti incepe sa-i prepari aceleasi alimente pe care le prepari pentru mese. Nu hraniti copilul cu carnati, prajiti, alimente grase, alimente foarte sarate, alimente bogate in zahar, prea multa paine, produse de patiserie etc.
De unde stii cand copilul tau este gata sa manance altceva pe langa lapte?
Fiecare bebelus este unic in felul lui, iar in jurul varstei de 6 luni, vei vedea anumite semne ca bebelusul tau este pregatit sa primeasca alimente solide in dieta sa. Semne ca bebelusul este gata sa primeasca unele alimente solide in dieta:
- Poate sa stea pe fund fara sprijin si sa-si ridice singur capul, ceea ce este foarte bun; are un control bun al capului;
- Are o buna coordonare si poate sa se uite la mancare, sa ridice mancare si sa o bage in gura fara ajutorul mamei sale; prin urmare, se poate spune ca bebelusul poate coordona ochii, mainile si gura astfel incat sa poata face cele de mai sus. lucrurile de la sine;
- Poate musca si inghiti alimente solide in loc sa le impinga din gura cu limba;
- Cresterea poftei de mancare si un interes mai mare pentru alimente, inclusiv pentru alimentele din farfuria altor persoane;
- Cand serveste mancarea, deschide gura si se apleca inainte.
De unde stii cand copilul tau este satul?
Este important sa urmariti semnele ca copilul dumneavoastra este satul, astfel incat sa nu-l hraniti in exces. Micutul este multumit cand:
- Cand indrepti lingura spre el, el isi ia capul de pe lingura.
- Inchise gura, nedeschizand-o asa cum facuse inainte, in timp ce se grabea sa primeasca urmatorul lot de mancare.
- Era suparat, a inceput sa planga si a devenit nelinistit.
- Varsa, avea reflexul de gag (reflexul de a impinge mancarea) si parea somnoros.
Care este importanta diversificarii pentru corpul bebelusului tau?
Mancarea sanatoasa incepe devreme, asa ca este important sa-ti obisnuiesti copilul cu acest proces de hranire: stai jos, pe scaunul lui special, pe masa, ia mancare dintr-o lingura, odihneste-te intre muscaturi si opreste-te cand simti cand esti plin. . Incepeti cu varietate si incurajati mesele in familie.
Ori de cate ori este posibil, intreaga familie ar trebui sa manance la aceeasi masa cu copilul, deoarece aceste alimente par sa aiba un efect pozitiv asupra dezvoltarii copilului.
Cand incepe diversificarea bebelusilor?
Dupa ce bebelusul tau implineste varsta de 6 luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda adaugarea de alimente complementare adecvate din punct de vedere nutritional in dieta bebelusului tau. Totodata, atunci cand ii dai mancare solida, vei continua sa alaptezi pana la varsta pe care o consideri necesara.
De unde incepe diversificarea?
Diversificarea incepe treptat, iar mamicile trebuie sa urmeze treptat sfaturile medicului pediatru cu privire la un program de varietate potrivit pentru copilul ei. Primele alimente pe care le oferi bebelusului ar trebui sa fie moi, piure sau bucati mici, in functie de ceea ce sunt. Bebelusii au nevoie de o varietate de texturi, asa ca alimentele ar trebui sa fie cat mai variate. Acest lucru il ajuta sa invete cum sa mestece, deoarece mestecatul poate ajuta copilul sa-si dezvolte limbajul.
- Puteti amesteca lapte cu cereale fara grau, cum ar fi orezul pentru copii; exista cereale comerciale pentru copii pe baza de orez.
- Piure sau piure de fructe: fructe moi, cum ar fi bananele sau avocado, sau fructe gatite sau prajite, cum ar fi perele sau merele; puteti amesteca putin piure de fructe cu putin lapte.
- Puteti incerca bucati mici (de marimea unui deget) de mancare moale, gatita pentru legume sau mancare gatita pentru fructe.
- Pune o cantitate mica de piure ca cel de mai sus intr-o lingura cu varf moale si da-o bebelusului tau dupa sau in timpul alaptarii.
- Cand serviti mancarea, asteptati ca copilul sa deschida mai intai gura si nu incercati sa-i dati mai mult de o lingurita sau doua la inceput. Alternativ, poti tine lingura daca vezi ca bebelusului tau ii place, sau il poti lasa sa ridice mancarea cu degetele si sa o bage in gura, sub supravegherea ta desigur.
- Poti incepe treptat sa combini alimente (de exemplu, doua legume) pentru a-ti ajuta copilul sa manance mese mai bogate, mai delicioase, chiar daca a scuipat-o la inceput. Cand va fi suficient de mare, ii poti oferi surse de fier (anumite tipuri de carne: porc, vita sau miel) si leguminoase (linte, naut, fasole, mazare).
Ce ar trebui sa bea bebelusul?
Puteti alege o ceasca sau un recipient special pentru bebelusi in jur de 6 luni si sa le puneti sa bea putina apa la mese. Intre timp, laptele matern sau formula trebuie sa ramana principalul lichid pe care un bebelus il bea pana la varsta de 12 luni. Se fierbe in prealabil o cantitate mica de apa si se lasa sa se raceasca inainte de a o pune intr-o cana speciala pentru cei mici.
In functie de nevoile bebelusului tau, ii poti oferi micutului tau si un anumit tip de ceai daca este recomandat de medicul pediatru – dar numai la recomandarea medicului! Laptele nu este permis inainte de varsta de 1 an. Cu toate acestea, dupa 1 an, bebelusii pot bea lapte integral pasteurizat si apa dintr-o cana. Sucul trebuie servit cu moderatie, ideal diluat si neindulcit.
Cand au nevoie bebelusii de varietate?
Alaptarea este cea mai buna modalitate de a hrani un bebelus, iar alaptarea exclusiva este recomandata in primele 6 luni de viata. Insa cand bebelusul tau are aproape 6 luni, alaptarea sau laptele artificial nu mai sunt suficiente pentru a satisface nevoile nutritionale ale bebelusului tau, asa ca procesul de diversificare ar trebui sa inceapa la aceasta varsta.
Ce recomanda OMS pentru diversificarea copiilor?
Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica afirma ca alaptarea exclusiva a sugarilor este un obiectiv ideal, iar expertii adauga: La toti sugarii, alimentele complementare nu trebuie introduse inainte de 17 saptamani de viata si nici mai tarziu de 26 de ani. saptamani de viata.
Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea exclusiva timp de aproape 6 luni, iar apoi continua alaptarea dupa ce adauga alimente complementare in dieta sugarului.
Diagrama diversificarii bebelusului
Academia Americana de Pediatrie considera ca introducerea alimentelor intr-o anumita ordine nu este necesara pentru majoritatea sugarilor. Bebelusul poate incepe sa manance alimente solide la aproximativ 6 luni. Pana la varsta de 7 sau 8 luni, copilul poate manca o varietate de alimente din mai multe grupuri de alimente.
La inceput, puneti copilul sa incerce cate un aliment. Acest lucru va poate ajuta sa aflati daca copilul dumneavoastra are o problema cu alimentele, cum ar fi o alergie. Asteptati 3-5 zile intre fiecare introducere a alimentelor noi.
Tabel diversificare 6-8 luni
Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți | Fructe | Legume | Carne | Cereale/grâne | Lactate | Pește | Alte alimente |
Da | Fructe făcute piure sau strecurate anterior: banană, pere, mere, piersici, avocado | Legume făcute piure sau strecurate (morcovi bine fierți, dovleac, cartof dulce, dovlecel) | Carne transformată într-o pastă, la blender sau la robotul de bucătărie (pui, porc, vită) | Cereale pentru bebeluși îmbogățite cu fier, semi-lichide (ovăz, orz) | Mici cantități de iaurt neîndulcit; laptele de vacă nu este permis până la vârsta de 1 an | Nu este permis | Leguminoase făcute piure (fasole neagră, năut, edamame, linte, fasole roșie Kidney etc.) |
Tabel diversificare 8-10 luni
Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți | Fructe | Legume | Carne | Cereale/grâne | Lactate | Pește | Alte alimente |
Da | banană, pere, piersici, avocado | Morcovi fierți, dovleac fiert sau copt, cartof alb, cartof dulce | Mici bucăți de carne roșie, carne de pasăre de curte | Cereale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier (din orz, grâu, ovăz, amestec de cereale) | Ca mai sus | Pește fara oase | Fasole boabe (cu condiția ca boabele să fie bine fierte) sau alte leguminoase: linte, mazăre, fasole neagră |
Tabel diversificare 10-12 luni
Lapte matern sau formulă de lapte îmbogățit cu nutrienți | Fructe | Legume | Carne | Cereale/grâne | Lactate | Pește | Alte alimente |
Da | Fructe făcute piure sau tăiate în cuburi ori fâșii | Legume de dimensiunea unui deget, fierte, cât mai moi (morcovi, mazăre) | Mici bucăți de carne | Cereale pentru bebeluși, îmbogățite cu fier – la fel ca mai sus | Ca mai sus | Pește fara oase | Ca mai sus; paste spirală bine fierte, mici bucăți de covrig sau pâine, macaroane cu brânză |
Cum afecteaza anumite alimente din diversificare sanatatea bebelusului tau?
Pe masura ce incepi sa diversifici dieta copilului tau, trebuie sa fii atent si sa identifici alimentele care pot declansa alergii la bebelusi. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copiii sub 1 an. Un medic pediatru poate sfatui cand si cum sa introduca ingrediente care pot provoca alergii alimentare la sugari.
Cele mai frecvente alimente care declanseaza alergii (risc crescut de alergie) sunt ouale, laptele, alunele, nucile (migdalele, nucile braziliene, caju, nucile de cocos, alunele de padure, macadamia, nucile pecan, nucile de pin, fisticul, nucile romanesti), semintele de susan, soia, crustacee (creveti, crab, homar), peste, grau. Nu dati acest tip de hrana bebelusului pana cand medicul dumneavoastra nu va spune ca este in regula sa il introduceti in dieta copilului dumneavoastra.
Unele alimente introduse recent in dieta bebelusului dvs. pot provoca miscari intestinale lente sau constipatie. Daca se intampla acest lucru, spuneti medicului pediatru pentru a afla cauza problemei. Constipatia poate sa apara si din cauza ca bebelusul a fost intarcat si nu mai primeste la fel de mult lapte matern (care uneori duce la deshidratare). Prea mult orez alb, paine alba si paste pot duce la constipatie, asa ca oferiti-i copilului dumneavoastra cantitatea potrivita.
Cand bebelusul tau incepe sa manance alimente solide, vei observa modificari ale miscarilor intestinale, mai ales daca bebelusul tau este alaptat exclusiv la san. Unele modificari sunt normale, dar copilul dumneavoastra poate avea gaze sau diaree. Daca are stomacul deranjat dupa ce a mancat un anumit aliment, cel mai bine este sa evite acel aliment pentru cateva saptamani.
Unele alimente si bauturi nu trebuie administrate bebelusilor:
- Miere – poate provoca intoxicatii alimentare severe la copiii sub 12 luni;
- Bauturi sau alimente nepasteurizate (suc, lapte, iaurt sau branza) – pot duce la infectia cu E. coli, o bacterie periculoasa care poate provoca diaree severa;
- Lapte bogat in anumite substante nutritive – Bebelusii mai mici de 12 luni pot prezenta un risc mai mare de sangerare intestinala; acest lapte contine prea multe proteine si minerale pentru ca rinichii bebelusului sa le proceseze eficient.
Daca aveti intrebari despre alimentele de evitat pentru copilul dumneavoastra, discutati cu medicul pediatru.
Alte alimente la care trebuie sa fiti atenti:
- Sare – Bebelusii sub 1 an ar trebui sa consume mai putin de 1 gram de sare pe zi deoarece rinichii lor nu pot face fata unor cantitati mai mari; alimentele pe care le pregatiti acasa nu trebuie sa contina sare;
- Zahar – evitati sa adaugati zahar in mancare si nu dati bebelusului dumneavoastra alimente si bauturi indulcite cu zahar, precum fursecuri, prajituri etc.;
- Carne de rechin sau alti pesti care au un continut ridicat de mercur, deoarece pot afecta dezvoltarea sistemului nervos;
- Oua crude sau nefierte – ouale trebuie fierte pana cand albusurile si galbenusurile sunt tari;
- Crustacee crude – Bebelusii nu ar trebui sa manance acest aliment din cauza riscului ridicat de intoxicatie alimentara.
- Branzeturi moi sau nepasteurizate – acestea pot contine bacterii pentru care sistemul imunitar al bebelusului tau nu este pregatit; branzeturile tari pot fi adaugate in dieta incepand cu 6 luni.
Retete diversificare
Piure de broccoli si mazare
Veti avea nevoie de: 1 cana de broccoli, 1/2 cana de mazare (proaspata sau congelata), 1-2 linguri de apa.
Mod de preparare: Gatiti broccoli si mazarea timp de 15-20 de minute, pana se inmoaie. Lasati legumele sa se raceasca, apoi treceti-le in piure intr-un blender. Adaugati putina apa pentru a face un piure gros pe care cei mici il pot manca usor.
Piure de avocado si banane
Veti avea nevoie de: ½ avocado decojit, 1 banana decojita.
Mod de preparare: Se face piure avocado si banana intr-un blender. Puteti adauga putina apa daca simtiti nevoia. Faceti piure pe micutul dvs. imediat ce este gata sau se va rumeni.
Programul de diversificare pe zile
Iata un exemplu de meniu pentru cateva zile. Dar retineti ca ar trebui sa va hraniti bebelusul conform propriului plan de masa, iar acest meniu zilnic nu este fix:
Ziua 1
• Mic dejun: lapte matern si/sau formula, fulgi de ovaz (optional), piure de avocado (optional)
• Pranz: lapte matern si/sau formula, cereale de orez (optional), cartofi dulci sau piure de mere (optional)
• Cina sau gustare: lapte matern si/sau formula, piure de pere (optional)
Ziua 2
• Mic dejun: lapte matern si/sau formula, optional cereale de orez, optional sos de mere
• Pranz: lapte matern si/sau formula, optional cereale din orz, optional piure de pere
• Cina sau gustare: lapte matern si/sau formula, piure de legume
Ziua 3
• Mic dejun: lapte matern si/sau formula, optional amestec de cereale (din orez si ovaz), optional sos de mere
• Pranz: lapte matern si/sau formula, amestec de cereale (optional), piure de mazare sau pere (optional)
• Cina sau gustare: lapte matern si/sau formula, piure de piersici (optional)
Ziua 4
• Mic dejun: lapte matern si/sau formula, cereale de orz (optional), piure de piersici (optional)
• Pranz: lapte matern si/sau formula, cereale de orez (optional), piure de mazare sau banane (optional)
• Cina sau gustare: lapte matern si/sau formula, sos de mere (optional).