Fumatul si accidentul vascular cerebral (AVC)

Fumatul si riscul de accident vascular cerebral: ce trebuie sa stie fumatorii


V-ati intrebat vreodata care este legatura dintre fumat si riscul de accident vascular cerebral? Expertii de la Australian Stroke Foundation spun ca fumatul creste riscul de accident vascular cerebral imediat sau ulterior prin cresterea tensiunii arteriale si reducerea nivelului de oxigen din sange.

Nicotina este substanta chimica care face ca fumatul sa creeze dependenta. Potrivit aceleiasi surse, fumul de tigara contine mii de substante chimice care sunt depuse in plamani sau absorbite in sange.

Unele dintre aceste substante chimice pot deteriora sau distruge vasele de sange, ducand la ateroscleroza (ingustarea si intarirea arterelor). Acest lucru creste riscul formarii de cheaguri de sange in arterele care duc la creier si inima. In acelasi timp, fumatul creste coeziunea sangelui (proprietatea lipicioasa), ceea ce la randul sau creste riscul aparitiei cheagurilor de sange.

Evitarea fumatului sau renuntarea la acest obicei daunator poate reduce riscul de accident vascular cerebral, dar poate reduce si riscul aparitiei multor alte boli ale plamanilor, inimii si altor boli.

In ce moduri este fumatul daunator?

Substantele chimice din fumul de tigara pot dauna organismului in mai multe moduri, in functie de natura lor.
 

Nicotina

Nicotina ingusteaza venele si arterele. Deterioreaza inima fortand-o sa lucreze mai repede si mai greu, incetinind circulatia sangelui si reducand oxigenul la picioare si brate.
 

Monoxid de carbon

Monoxidul de carbon priveaza inima de oxigenul de care are nevoie pentru a pompa eficient sangele prin corp. In timp, caile respiratorii devin inflamate si mai putin aer poate patrunde in plamani.
 

Gudron

Gudronul este o substanta lipicioasa care acopera plamanii ca funinginea dintr-un cos de fum.
 

Fenoli

Fenolii paralizeaza si distrug celulele paroase din caile respiratorii. Aceste celule sunt responsabile pentru curatarea captuselii cailor respiratorii si protejarea lor de infectii.
 

Alte substante

Particulele mici din fumul de tigara pot irita gatul si plamanii, provocand „tusea fumatorilor”, care poate duce la exces de mucus si poate deteriora tesutul pulmonar, iar amoniacul si formaldehida pot irita ochii, nasul si gatul. Substantele chimice care cauzeaza cancer fac celulele sa creasca prea repede sau anormal, rezultand celule canceroase.
 

drmax.ro/

Cum provoaca fumatul accident vascular cerebral?

Potrivit expertilor, fumul de tutun contine peste 7.000 de substante chimice toxice, inclusiv monoxid de carbon, formaldehida, arsen si cianura. Aceste substante chimice se deplaseaza din plamani in fluxul sanguin, modificand si distrugand celulele din intregul corp. Modificarile cauzate de aceste substante chimice pot creste riscul de accident vascular cerebral.
 
Fumul de tigara poate afecta nivelul colesterolului. Desi este o substanta importanta pentru ca organismul sa functioneze corect, daca exista prea mult colesterol in sange, afectiunea poate duce la boli cardiovasculare si chiar la accident vascular cerebral. La fel, daca nivelul de colesterol bun (HDL) este prea scazut, acest aspect creste riscul de accident vascular cerebral.
 
Cand inhalati fumul de tigara, monoxidul de carbon si nicotina intra in sange. Monoxidul de carbon reduce nivelul de oxigen din sange, in timp ce nicotina creste tensiunea arteriala facand inima sa bata mai repede. Impreuna, acesti factori cresc riscul de accident vascular cerebral al fumatorului.
 
Fumatul declanseaza, de asemenea, fibrilatia atriala, o boala de inima care este un factor de risc pentru accident vascular cerebral. In plus, substantele chimice din fumul de tigara fac ca trombocitele (un tip de celule sanguine) sa se lipeasca mai mult. Exista riscul formarii de cheaguri de sange (tromboza).
 
Acesti factori enumerati cresc riscul fumatorului de a dezvolta ateroscleroza, o afectiune in care arterele se ingusteaza si devin mai rigide, intarindu-se astfel. Ca urmare, circulatia sangelui este redusa si este mai probabil sa se formeze cheaguri de sange.
 
Un accident vascular cerebral poate avea loc atunci cand se formeaza un cheag de sange intr-o artera care duce la creier, atunci cand blocheaza alimentarea cu sange catre acea parte a creierului. Acest tip de accident vascular cerebral se numeste accident vascular cerebral ischemic, iar fumatul aproape ca va dubleaza riscul de accident vascular cerebral ischemic.
 

Care sunt riscurile fumatului asociate cu accidentul vascular cerebral?

Cercetarile arata ca fumatul va dubleaza sansele de a muri daca aveti un accident vascular cerebral si cu cat fumati mai mult, cu atat riscul personal de a suferi un accident vascular cerebral este mai mare. Daca fumezi 20 de tigari pe zi, ai de 6 ori mai multe sanse de a suferi un accident vascular cerebral decat un nefumator.
 
Cu toate acestea, fumul de tigara are multe efecte diferite asupra organismului, inclusiv ingrosarea (ingrosarea) sangelui, cresterea riscului de cheaguri de sange si ingustarea arterelor importante si limitarea cantitatii de oxigen din sange.
 

Ce sa faci si ce sa nu faci daca ai un accident vascular cerebral

Daca esti fumator si ai avut un accident vascular cerebral, este bine sa stii ca, daca nu te lasi de fumat, iti creste riscul de a avea un alt accident vascular cerebral. Asadar, dupa un astfel de eveniment, este necesar sa faci niste pasi pentru a-ti imbunatati propria sanatate si a reduce riscul de recidiva.
 
In primul rand, renuntarea la fumat reduce presiunea asupra vaselor de sange din creier, precum si asupra inimii si a altor parti ale corpului.
 
In al doilea rand, este important sa luati medicamente pe baza de reteta dupa un accident vascular cerebral. Daca medicul dumneavoastra va prescrie medicamente pentru a va ajuta sa va controlati colesterolul, tensiunea arteriala sau diabetul, luati-le conform instructiunilor si nu sariti peste doze. Potrivit unui studiu efectuat pe pacientii cu boala coronariana, cei care au luat doar 75% sau mai putin din medicamentele prescrise au avut un risc de patru ori mai mare de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care si-au luat medicamentele exact asa cum le-a fost prescris.
 
In al treilea rand, studiile au aratat ca o dieta adecvata poate reduce riscul unui al doilea accident vascular cerebral. Mai precis, o dieta bogata in fructe si legume a fost asociata cu un risc de accident vascular cerebral cu 21% mai mic.
 
In acest sens, poti incerca dieta mediteraneana, care este usor de urmat de multe persoane. Meniul se bazeaza pe o multime de legume fara amidon, fructe si cereale integrale, precum si cantitati moderate de fasole si cartofi, peste, pui, oua, lactate cu continut scazut de grasimi, nuci, seminte si ulei de masline. Aceasta dieta descurajeaza consumul de prajeli, carne de porc, vita si miel, precum si consumul de produse lactate grase, mezeluri si produse indulcite cu zahar. Dieta mediteraneana permite, de asemenea, un mic pahar de vin in fiecare zi, la pranz sau la cina.
 

drmax.ro/

Ce alte afectiuni poate provoca fumatul?

Fumatul provoaca o varietate de boli si promoveaza altele:
 

Cancer

Fumatul cauzeaza majoritatea cancerelor pulmonare, dar poate provoca cancer in aproape orice parte a corpului. Buzele, limba, gura, nasul, esofagul, gatul, cutia vocala, stomacul, ficatul, rinichii, pancreasul, vezica urinara, sangele, colul uterin, vulva, penisul si anusul – toate pot obtine cancer din fumat.
 
Probleme de respiratie si boli respiratorii cronice
Fumatul este cauza principala a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), o boala grava, progresiva si invalidanta care restrictioneaza fluxul de aer in plamani. De asemenea, fumatul agraveaza astmul la fumatorii activi si este asociat cu un risc crescut de astm la adolescenti si adulti.
 

Diabet

Fumatul poate duce la diabet de tip 2, iar fumatorii activi au un risc cu 30% pana la 40% mai mare de a dezvolta diabet decat nefumatorii. Fumatul agraveaza, de asemenea, unele boli asociate cu diabetul de tip 1, cum ar fi bolile de rinichi.
 

Infectii

Fumatul slabeste sistemul imunitar, astfel incat fumatorii prezinta un risc mai mare de a contracta bacterii si virusi.
 

Probleme dentare

Fumatul creste riscul de imbolnavire a gingiilor, pierderea dintilor si sensibilitatea dentara. Odata ce o persoana are leziuni ale gingiilor, fumatul ii poate ingreuna, de asemenea, sa se vindece.
 

Pierderea auzului

Fumatul reduce fluxul de sange catre urechea interna. In plus, fumatorii pot pierde auzul mai devreme decat nefumatorii pe masura ce imbatranesc.
 

Deficienta vizuala

Fumatul dauneaza ochilor si poate duce la degenerescenta maculara, o boala care implica modificari progresive si reversibile ale maculei (zona centrala a retinei).
 

Probleme de fertilitate

Fumatul ingreuneaza femeile sa ramana insarcinate si afecteaza calitatea spermei.
 

Efectele fumatului in Romania

Statisticile arata ca aproximativ o treime din populatia Romaniei (33%) fumeaza, majoritatea fumatorilor cu varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Frecventa fumatului a fost de cel putin un pachet de tigari pe zi (40% dintre fumatori au fumat mai mult de 20 de tigari pe zi). Fumatorii cu varste intre 36 si 45 de ani au fost mai frecventi decat alte grupe de varsta. In medie, barbatii au fumat mai mult decat femeile (16 fata de 12 tigari pe zi).
 
Dupa varsta de 40 de ani, unul din doi fumatori pe termen lung sufera de boli grave, cum ar fi accident vascular cerebral, boli de inima si anumite tipuri de cancer.
 

Te-ar mai putea interesa si

One thought on “Fumatul si accidentul vascular cerebral (AVC)

  1. Pingback: Semnele unui Accident Vascular Cerebral (AVC): Recunoașterea timpurie salvează vieți — Bilanțul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *