Pentru a avea o piele minunata, genetica joaca un rol important, dar nu sunt singurele care conteaza. Actiunile de zi cu zi pot avea un impact mare asupra sanatatii pielii.
De la produsele cosmetice folosite in rutina ta de ingrijire a pielii pana la dieta pe care o urmezi, de la expunerea ta la soare pana la efectele factorilor de mediu, exista multi factori care pot afecta capacitatea pielii tale de a-si mentine elasticitatea si aspectul tineresc cat mai mult timp.
Utilizarea produselor cosmetice adaptate nevoilor pielii va ajuta pielea sa lupte impotriva elementelor daunatoare, fie ca este vorba de caldura sau frig extrem, razele UV sau poluare.
Dar a avea produse bune de ingrijire a pielii nu garanteaza o piele sanatoasa. Pentru ca produsele sa fie cat mai eficiente, acestea trebuie folosite in ordinea corecta. Rutina dvs. de ingrijire a pielii va depinde de tipul dvs. de piele, ingredientele si formularile produsului si momentul zilei.
Tipuri de piele
Nevoile pielii depind de tipul acesteia. Pentru o ingrijire optima, proprietatile pielii trebuie bine intelese.
Exista cinci tipuri de piele, iar principalii factori care le deosebesc sunt legati de:
- Niveluri de hidratare care afecteaza elasticitatea;
- Secretia de sebum, care afecteaza netezimea;
- Sensibilitate.
1. Piele normala
Spre deosebire de alte tipuri de piele cauzate de dezechilibre genetice, hormonale sau de mediu, pielea normala nu are o definitie specifica, dar poate fi descrisa ca o piele sanatoasa si bine hidratata. Este cel mai putin problematic, cu influenta redusa sau deloc din partea factorilor externi.
Pielea normala este de fapt piele echilibrata; nu este nici prea uscata, nici prea grasa, nici prea sensibila, deci are putine pete. Pielea neutra se caracterizeaza prin pori fine, un ton uniform al pielii si o textura neteda si este ceea ce multi considera un tip de piele ideal.
Pielea normala nu necesita ingrijire speciala, dar nu poate fi ignorata. Rutinele de ingrijire trebuie urmate zilnic.
2. Piele uscata
Pielea uscata se caracterizeaza printr-o lipsa de elasticitate. Din cauza lipsei de umiditate, pielea poate deveni exfoliata, rigida, aspra si uneori iritata. Pielea arata plictisitoare datorita stratului de celule moarte care o acopera in mod normal.
Genele sunt cauza principala a pielii uscate, dar exista multi alti factori care pot contribui la uscarea pielii, inclusiv procesul de imbatranire sau modificari hormonale, vreme extrema (vant puternic, frig, caldura), radiatii UV, dusuri fierbinti si exfoliere excesiva. produse precum apa acid citric sau acid glicolic.
Deoarece simptomele pielii uscate pot fi exacerbate de produse iritante si astringente, se recomanda produse cosmetice blande si creme cu o textura hidratanta.
3. Pielea grasa
Pielea grasa este de obicei rezultatul productiei in exces de sebum. Acest lucru se datoreaza mai mult biologiei decat factorilor externi. Modificarile hormonale pot duce la cresterea productiei de sebum.
Cea mai frecventa manifestare a pielii grase este acneea, care apare in principal in perioada pubertatii. Persoanele cu ten gras sunt predispuse la pori dilatati, piele stralucitoare si pete intunecate.
Ingrijirea tenului pentru tenul gras se concentreaza pe reducerea stralucirii cauzate de excesul de sebum si pe controlul acneei.
4. Piele sensibila
Pielea sensibila este cea mai predispusa la inflamatie. Roseata si mancarimea sunt caracteristice acestui tip de piele. De asemenea, persoanele cu pielea sensibila prezinta adesea reactii alergice.
Sensibilitatea pielii este adesea cauzata de o bariera de protectie a pielii slabita sau de un sistem imunitar hiperactiv.
Pentru prevenirea si tratarea pielii sensibile, se recomanda evitarea produselor exfoliante si utilizarea lotiunii si cremelor hidratante dupa fiecare spalare.
5. Piele mixta
Pielea mixta are caracteristici specifice tenului gras si uscat, precum si al tenului normal. Zona T (frunte, nas, barbie) este de obicei mai grasa deoarece exista mai multe glande sebacee, in timp ce zona obrajilor este normala sau uscata.
Persoanele cu ten mixt pot avea piele grasa, stralucitoare pe unele zone ale fetei si piele aspra si plictisitoare pe alte zone. Punctele negre sunt frecvente atunci cand pielea este prea deschisa, iar porii par mai mari decat in mod normal.
Pentru ingrijirea pielii mixte, expertii recomanda utilizarea diferitelor produse pentru doua nevoi specifice.
Rutina de ingrijire a pielii de dimineata
Rutina de ingrijire a pielii de dimineata se concentreaza pe prevenire si protectie. Pielea este expusa factorilor de mediu, asa ca pasii esentiali includ utilizarea cremelor hidratante si a produselor de protectie solara.
Prin urmare, o rutina de ingrijire a pielii de dimineata consta din trei pasi importanti:
- curatare;
- hidratare;
- protectie solara.
Curatarea tenului dimineata este esentiala inainte de aplicarea oricarui machiaj. In aceasta etapa, este recomandabil sa utilizati un gel de curatare, lapte sau spuma care se potriveste nevoilor pielii pentru a elimina acumularea de peste noapte. In majoritatea cazurilor, produsele pe care le folositi pentru a va curata pielea dimineata pot fi folosite si noaptea.
Spuma de curatare Aquafil Hydra curata delicat orice tip de piele. Este o lotiune care se transforma intr-o spuma usoara care indeparteaza impuritatile de pe fata, ochi si buze in timp ce protejeaza si hidrateaza microbiota pielii. Ca rezultat, pielea va obtine un aspect mai fin, mai moale si mai luminos. Este hipoalergenic si nu contine sapun, parabeni sau parfum.
Gelul de curatare calmant Ivadermaseb este ideal pentru pielea sensibila cu roseata si descuamare. Curata fara a usca pielea, regleaza descuamarea, calmeaza iritatiile si elimina roseata si descuamarea zonelor seboreice. In acelasi timp, reduce productia de sebum.
Gelul de curatare purificator Ivapur este recomandat tenului sensibil, mixt sau gras. Curata fata fara a o usca, regleaza productia de sebum si ofera o senzatie de proaspat si confortabil.
Gelul de spalat hidratant Ivahidra+ este ideal pentru pielea sensibila, extrem de uscata, atopica. Curata si hidrateaza pielea, calmand mancarimea si iritatia. Formula non-detergenta, cu toleranta ridicata, este imbogatita cu ingrediente active hidratante, asigurand igiena zilnica pentru pielea uscata si sensibila.
Hidratarea pielii presupune folosirea unui ser sau a unei creme pentru a proteja pielea. De obicei, serul contine concentratii mari de anumite componente. Serurile pe baza de antioxidanti vor proteja pielea de deteriorarea radicalilor liberi. Vitamina C si Vitamina E sunt antioxidanti care actioneaza pentru a imbunatati textura si fermitatea pielii.
Serurile sau uleiurile au o consistenta usoara si patrund mai usor in piele. In functie de nevoile pielii, acestea pot fi suficiente pentru ingrijirea pielii sau pot fi urmate de o crema.
Una dintre regulile de ingrijire a pielii este utilizarea produselor cosmetice in functie de natura si consistenta lor. Cu cat produsul este mai usor, cu atat este folosit mai devreme. Serurile se absorb usor, asa ca trebuie aplicate intotdeauna inaintea cremei hidratante. Aceste produse sunt deosebit de utile daca pielea dumneavoastra prezinta semne de uscaciune, exfoliere sau deshidratare.
In aceasta faza de hidratare, zona din jurul ochilor nu trebuie sa fie disparuta. Pielea din aceasta zona este mai subtire, mai sensibila si predispusa la imbatranirea prematura, adica la aparitia liniilor fine, a ridurilor sau a decolorarii. O crema buna pentru ochi va netezi si ferma zona, facand-o stralucitoare.
Protectia UV este ultimul pas in rutina ta de ingrijire a pielii de dimineata. Nu numai ca reduce riscul de cancer de piele, dar reduce si semnele imbatranirii prin blocarea razelor UV daunatoare. Expertii recomanda produse cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30 pentru a oferi protectie impotriva razelor UVB si, de asemenea, se refera la „protectie cu spectru larg”, ceea ce inseamna ca ofera protectie impotriva razelor UVA.
Produsele cu SPF trebuie aplicate pe piele cu cel putin 30 de minute inainte de a iesi afara, fie ca este cald sau rece.
Rutina de ingrijire a pielii seara
Rutina de seara se concentreaza pe repararea daunelor produse in timpul zilei si aplicarea unor produse mai groase. Acesta este, de asemenea, un moment in care pot fi folosite ingrediente care va pot face pielea sensibila la soare, cum ar fi exfoliantii.
Daca, sa zicem, in rutina de dimineata, rutina corecta de ingrijire este completata cu produse cu SPF, atunci in rutina de seara, pasul de curatare include si demachierea.
Prin urmare, cei trei pasi de urmat in rutina de ingrijire a pielii de seara sunt:
- demachiere;
- curatare;
- hidratare.
Demachierea este primul pas, indiferent daca ai folosit sau nu produse de machiaj, trebuie sa te demachiezi. Aplicarea protectiei solare dimineata necesita o curatare temeinica a pielii la sfarsitul zilei pentru a elimina complet impuritatile acumulate. In aceasta etapa, este recomandat sa folositi lapte demachiant sau apa micelara pentru indepartarea machiajului sau SPF.
Dupa ce ati folosit demachiantul, curatati pielea. In aceasta faza, pot fi folosite aceleasi produse ca si rutina de dimineata – spuma de curatare, lotiune sau gel – in functie de nevoile pielii.
In unele nopti, inainte de rehidratare, acizii pot fi folositi si pentru a sustine regenerarea celulara. Acizii glicolic, salicilic si hialuronic ajuta la mentinerea pielii uniforma si stralucitoare.
Inainte de etapa finala, va recomandam sa utilizati un ser hidratant, depigmentant sau anti-imbatranire.
Hidratarea este ultima actiune din rutina ta de ingrijire la sfarsitul zilei. Folosirea unei masti de fata sau a unei creme hidratante va poate ajuta sa va reparati pielea si sa o pregatiti pentru ziua urmatoare. Serurile si cremele hidratante ajuta pielea sa retina umiditatea si, implicit, elasticitatea. Aplicate la sfarsitul zilei, actioneaza pe tot parcursul noptii, astfel incat dimineata, pielea este moale si luminoasa.
O rutina de ingrijire zilnica corect executata sustine sanatatea pielii si ajuta la mentinerea unui ten stralucitor si tanar cat mai mult timp posibil. Cunoasterea tipului dvs. de piele si a nevoilor specifice va poate ajuta la crearea rutinei potrivite de ingrijire a pielii.
Te-ar mai putea interesa si
Vizualizari: 3.288
Pingback: Pericolul folosirii lampilor UV — Bilanțul.ro