Aproape 500.000 de romani vor avea ratele la banci mai mari din octombrie. Este vorba despre cei cu credite ipotecare, rate variabile legate de IRCC. Indicele va creste peste 4% de la 1 octombrie si este in prezent la 2,65%. Ca urmare, de la 1 octombrie, rata va creste cu circa 17%. De la 1 ianuarie, cresterea va fi si mai mare, cu 37% mai mare decat nivelul actual.
Cei care se confrunta cu probleme de rate pot cere bancii sau altei institutii financiare sa treaca la un imprumut cu rata fixa. Cu toate acestea, aceasta nu este singura solutie la care poate apela cineva cu o ipoteca.
De la 1 octombrie, tarifele vor creste cu aproximativ 17%. Iar de anul viitor, de la 1 ianuarie, cresterea va fi si mai mare. Comparativ cu acum, va fi cu 37% mai mare. De ce? L-am vazut de la 1 iulie si vom vedea seria zilnica a indexului IRCC din 30 septembrie. Dar daca se face acum, media este deja peste 5,7%. De la 1 ianuarie, IRCC este aproape de 6%.
Reporter: IRCC este considerat de multi analisti drept un salvare pentru cei care se bazeaza pe creditele ROBOR. Aceasta solutie de trecere de la ROBOR la IRCC se mai aplica ideii de rate lunare mai mici?
Cea mai buna optiune in acest moment este inca o refinantare cu rata fixa, deoarece avem o rata fixa de 6% – 7%, care este mai mica decat indicele ROBOR si va fi mai mica decat indicele IRCC in viitor. Practic, beneficiezi de confort pentru urmatorii 3 pana la 5 ani sau cand ai nevoie de el. Apoi, daca este mai mic, puteti refinanta din nou la o rata variabila. Dar in acest ritm, poti castiga cateva sute de lei. Daca nu puteti refinanta la propria banca sau chiar la o alta banca, puteti negocia gratuit o solutie de credit mai buna cu ajutorul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor (mediatorul centrului) al Bancii, instituit prin Directiva Europeana.
Reporter: Serviciul este gratuit?
Serviciul este 100% gratuit pentru consumatori. Nu intalnesti niciodata cu adevarat o banca. Un mediator profesionist si independent va negocia relatia dvs. cu banca si va gasi o solutie necontractuala. S-ar putea sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce ai semnat, cu ce scrie in contract, dar ar putea veni cu o solutie personalizata.
Reporter: Daca se poate, va rog sa dati un exemplu…
Va poate reduce si mai mult echilibrul. Convertiti de la dobanda variabila la dobanda fixa. Cere-le sa-ti reduca comisionul. Reduceti anumite comisioane sau reduceti dobanda pentru a putea continua relatia contractuala, banca va va primi banii inapoi si puteti plati in liniste.
Reporter: Puteti repeta numele organizatiei? Cum sa o contactez?
Da, este CSALB. Acesta provine de la Centrul pentru solutionarea alternativa a litigiilor in domeniul bancar. Site-ul este www.csalb.ro. O cerere online poate fi depusa si poate fi completata in maximum 4 minute. Iti lasi datele bancii la care vrei sa se incheie negocierea. Daca puteti atasa detalii in aceasta cerere. De exemplu, exista o problema cu veniturile dvs. si cheltuielile dvs. scad sau cresc. Noteaza motivele pentru care nu mai poti plati ratele, sau nu mai poti plati rate atat de mari, sau vrei sa negociezi ratele cu un mediator care te poate ajuta sa gasesti cea mai buna solutie pentru tine in relatia cu banca Programul .
Reporter: La ce ne putem astepta de la ROBOR si IRCC in 2023 sau chiar 2024?
IRCC va continua cu siguranta sa creasca si anul viitor. Se bazeaza in mare masura pe cresterea ratelor de politica monetara. In prezent este de 5,5%. Aceasta inseamna ca bancile se pot imprumuta de la BNR la o dobanda de 6,5%. O alta intalnire de politica monetara va avea loc in octombrie. Toti analistii se asteapta ca aceasta rata cheie sa creasca. Am citit acum in raportul FMI ca vor de asemenea sa creasca ratele de politica monetara, deoarece inflatia ramane ridicata. Daca aceasta rata cheie creste, creste si indicele IRCC, dar nu vom vedea asta imediat, dar va fi aproape de rata cheie in 6 luni.
Reporter: Si ROBOR?
Este probabil ca indicele ROBOR sa ramana ridicat in apropiere de 8% pentru o perioada de timp pana cand IRCC il va aborda si in seria zilnica. Acum multi spun ca daca trec de la ROBOR la IRCC nu pot trece invers. De ce sa revii la ROBOR? Daca cotatiile bancare la trei luni vor fi scazute, ce impiedica bancile sa se imprumute la rate atat de mici si sa aplice efectiv IRCC? IRCC are in vedere doar un anumit interes, doar o componenta a intregului sir.