Mituri despre alimentele congelate

Autor: Rebegea Ana-Maria, Consilier Detox

Descriere: Mama a trei copii, a ales sa adopte un stil de viata si o nutritie sanatoasa. Are o comunitate numeroasa pe retelele sociale unde oferta sfaturi si recomandari gratuite.
Ana Maria poate fi gasita si pe Facebook aici.

Exista multe mituri despre congelarea alimentelor, dintre care majoritatea au de-a face cu conservarea nutrientilor si vitaminelor sau cu riscurile asociate cu diferite boli. Aflati care dintre aceste mituri sunt adevarate si care nu.

Inainte de a intra in subiect, este important de mentionat ca majoritatea fructelor si legumelor de pe piata, fie ele proaspete sau congelate, sunt culese manual, fara interventie mecanica. Asa ca incepem cu un aport echilibrat de nutrienti si vitamine, dar acest lucru se schimba odata cu depozitarea, transportul si congelarea, fiecare proces are avantajele si dezavantajele lui.

Mit: Fructele si legumele congelate nu sunt la fel de sanatoase ca cele proaspete

Raspuns: Fals

In cele mai multe cazuri, legumele si fructele pentru congelare sunt culese la maturitate optima si apoi congelate timp de 6-10 ore. Procesul de congelare capteaza toate proprietatile nutritionale ale alimentelor, care incep sa se piarda odata dezghetate, adica gata de mancare.
 
Dar pentru ca le decongelam, ceea ce inseamna ca le mancam imediat dupa decongelare, nutrientii nu se pierd. Desi este sigur de consumat, expertii recomanda sa alegeti fructe si legume congelate care nu contin sare sau zahar adaugate.
 
In plus, fructele si legumele congelate pot contine mai multi nutrienti. De exemplu, mazarea congelata si spanacul pot avea un continut mai mare de vitamina C decat alternativele necongelate care sunt achizitionate si pastrate pentru cateva zile. De asemenea, deshidratarea anumitor fructe prin congelarea lor poate duce la cresterea continutului de vitamina C si fibre deoarece prin congelare produsul devine mai solubil.
 

drmax.ro/

In ceea ce priveste pierderea de nutrienti, legumele si fructele proaspete au mai multe sanse sa-si piarda proprietatile atunci cand sunt consumate din cauza unor factori logistici.
 
Un aspect important de retinut este ca, in timp ce fructele si legumele sunt culese inainte de a fi coapte, procesul de depozitare, transport si livrare poate dura de la trei zile la cateva saptamani, pentru a le oferi suficient timp sa se coaca si sa ajunga pe rafturi. In consecinta, in ciuda conditiilor optime de depozitare si transport, unii nutrienti si vitamine se pierd inevitabil atunci cand ajung la masa consumatorului.
 
De asemenea, odata achizitionate, pot fi consumate imediat, insa in majoritatea cazurilor acest lucru nu se intampla, asa ca trebuie luat in considerare si numarul de zile de pastrare in frigiderul consumatorului.
 
De fapt, alimentele congelate pot pierde unele substante nutritive, ceea ce este adesea cazul legumelor, deoarece majoritatea legumelor sunt gatite inainte de congelare pentru a ucide orice bacterie potential periculoasa.
 
 

Mit: Alimentele congelate expira

Raspuns: Partial adevarat

Alimentele congelate pot fi pastrate pe termen nelimitat atata timp cat raman congelate. Consumul recomandat in 6-8 luni, in functie de produs, din motive de gust si calitate, nu de siguranta. Cu toate acestea, alimentele congelate nu trebuie pastrate mai mult de 2 ani, deoarece unii nutrienti, vitamine si minerale se pot deteriora organic dupa aceasta perioada de timp.
 

Mit: Toate alimentele congelate sunt bogate in sodiu

Raspuns: Nu, in majoritatea cazurilor

In timp ce majoritatea producatorilor autorizati respecta autoritatile de igiena alimentara si limiteaza sodiul si conservantii, pentru a nu pune consumatorii in pericol, este intotdeauna cel mai bine sa cititi cu atentie lista de ingrediente si valoarea nutritiva a produselor pe care le cumparati.
 
In majoritatea cazurilor, totusi, concentratia de sare adaugata este surprinzator de scazuta. Atata timp cat urmatorii termeni nu sunt inclusi in lista de ingrediente: „sare”, „sodiu” sau „clorura de sodiu”, alte forme de sodiu apar in mod natural in alimente si nu vor afecta in niciun fel o persoana sanatoasa normala.
 

Mit: Laptele si ouale nu pot fi congelate

Raspuns: Fals

Cand vine vorba de siguranta alimentara, nu exista niciun produs care sa nu poata fi congelat. Daca vorbim despre calitatea produselor congelate si gustul lor, sunt intr-adevar multe alimente care nu sunt recomandate a fi congelate odata decongelate. Textura unor produse, cum ar fi branza si ouale, poate varia. Cu toate acestea, laptele poate fi congelat fara probleme de aroma, la fel ca si albusurile.
 

Mit: Dezghetarea alimentelor cu apa fierbinte este sigura

Raspuns: Fals

Temperatura joaca un rol vital in decongelarea alimentelor, dar nu este recomandata introducerea acestora in apa fierbinte deoarece procesul va fi neuniform. Aceasta inseamna ca, in timp ce o parte din alimente este inca inghetata, portia direct sub duza nu numai ca se va dezgheta, dar poate incepe sa se gateasca.
 
Expertii recomanda sa dezghetati alimentele sub apa rece sau sa le puneti intr-un vas cu apa rece si sa schimbati apa de mai multe ori pana cand este complet dezghetata.
 

Mit: Alimentele ambalate pot fi congelate direct

Raspuns: Fals

Se intampla adesea, in special in cazul alimentelor ambalate in vid, ca micile fisuri de la rasturnare sau de la atingerea ambalajelor ascutite, cum ar fi coltul unei cutii, permit bacteriilor sa intre. Prin urmare, se recomanda ca orice produs alimentar sa fie reambalat in folie inainte de congelare pentru a evita riscul de contaminare.
 
Un sfat pentru congelarea legumelor este sa le fierbeti mai intai, deoarece fierberea opreste procesul de alterare enzimatica, astfel incat se pastreaza mai bine in congelator fara a deveni moi.
 

drmax.ro/

Mit: Daca un produs se apropie de data de expirare, nu poate fi recongelat

Raspuns: Fals

Perioada de valabilitate a unui produs comercial nu este data pana la care produsul nu mai este sigur de consumat, ci data pana la care produsul isi va pastra gustul proaspat, consistenta si textura. Prin urmare, chiar daca mancarea a depasit data de expirare, poate fi consumata in urmatoarele cateva zile si astfel poate fi congelata in siguranta.
 

Mit: Alimentele pot fi dezghetate in siguranta pe blatul din bucatarie

Raspuns: Fals

Decongelarea alimentelor pe blatul din bucatarie nu este o metoda sigura din cauza riscului de contaminare a alimentelor cu bacterii prezente pe suprafetele inconjuratoare. Metoda recomandata de dezghetare este sub jet de apa rece sau intr-un vas cu apa rece, schimbandu-se la fiecare 30 de minute.
 

Te-ar mai putea interesa si

One thought on “Mituri despre alimentele congelate

  1. Pingback: Alimente esentiale pentru un ten frumos si luminos — Bilanțul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *