Nikon vor opri dezvoltarea de camere DSLR

Potrivit publicatiei japoneze Nikkei, Nikon nu va mai dezvolta DSLR-uri profesionale, ci se va concentra pe camere fara oglinda. Pentru expertii care studiaza tendintele in domeniu, aceasta miscare nu este o surpriza, deoarece piata camerelor DSLR (digital single-lens reflex) a inregistrat o scadere constanta in ultimii ani. In plus, oficialii Canon au anuntat la sfarsitul anului 2021 ca vor inceta sa mai dezvolte DSLR-uri de inalta calitate, in timp ce Sony se asteapta ca industria sa se confrunte cu vremuri grele. Nikon a fost (cumva) rapid sa nege informatiile aparute, dar declaratia lor nu continea niciun angajament de a dezvolta noi produse, ci doar angajamente legate de producerea unor astfel de camere.

Daca informatiile se dovedesc a fi corecte, aceasta este o veste proasta pentru multi fotografi. Oricine a folosit vreodata o camera fara oglinda stie ca se afla intr-o alta categorie decat DSLR-urile. Da, au senzori la fel de buni, dar cu siguranta nu se pot compara cu DSLR-urile din alte departamente. Sau… pot? Ei bine, tehnologia din spatele camerelor fara oglinda a avansat uimitor in ultimii ani, iar singurele domenii in care DSLR-urile de corp mai au un avantaj este usurinta de configurare si durata de viata a bateriei. in caz contrar? Camerele fara oglinda sunt folosite in aproape fiecare departament.
 

DSLR vs Mirrorless

DSLR-urile au un dezavantaj major in comparatie cu camerele fara oglinda: au mai multe parti mobile. Ei folosesc un set de elemente mecanice, inclusiv oglinzi, pentru a trimite imaginea de la obiectiv la vizorul optic. In schimb, camerele fara oglinda afiseaza imaginea de la senzor direct pe ecran si, prin urmare, sunt mai compacte si mai usoare. In trecut, acest lucru ar fi avut ca rezultat imagini neclare si intarziere vizibila din cauza ecranelor slabe, dar progresele tehnologice din ultimii ani au eliminat acest neajuns, iar ecranele camerelor fara oglinda afiseaza imagini mai detaliate si foarte luminoase.
 
In plus, piesele mobile reprezinta o fiabilitate redusa. DSLR-urile au un numar limitat de fotografii pana la uzura componentelor care le pot afecta performanta (de aceea este o idee buna sa verificati numarul de fotografii atunci cand cumparati un DSLR folosit). Din aceasta perspectiva, intr-o camera fara oglinda, singurele componente care se pot uza intr-un ritm decent sunt cele din interiorul obiectivului (sunt separate de corpul camerei si pot fi inlocuite cu usurinta).
 
Daca adaugam aici greutatea mai usoara, viteza cu care focalizeaza si capteaza imagini si calitatea premium a lentilelor, este de inteles ca camerele fara oglinda devin din ce in ce mai atractive. In ceea ce priveste DSLR-urile, acestea au o viata mai buna a bateriei (peste 2000 fps fata de 4-700 fps pentru camerele fara oglinda) si viteza care poate fi setata (multumita butonului de configurare de pe dispozitiv). Cu toate acestea, pe masura ce industria bateriilor avanseaza, ne asteptam ca durata de viata a bateriei sa fie mai putin o problema in curand.
 
Proprietarii de DSLR-uri Nikon nu au de ce sa-si faca griji inca. Productia si service-ul unor astfel de dispozitive vor continua probabil cativa ani de acum incolo, deoarece cererea pentru dispozitive entry-level si mid-range ramane foarte ridicata, in ciuda scaderii puternice.
 

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *