Premergatorul pentru bebelusi – benefic sau contraindicat?

Populari pentru ca ofera libertate de miscare copiilor care nu au invatat inca sa mearga, aceste premergatoare implica si riscuri pentru siguranta si sanatatea copiilor mici, fara niciun beneficiu real, sugereaza o noua cercetare.

Cum functioneaza premergatoarele si cum afecteaza dezvoltarea

Un premergator este un dispozitiv pe roti pentru copiii (intre 6 si 15 luni) care pot sta singuri, dar nu au invatat inca sa mearga. Premergatorul sustine greutatea bebelusului, permitandu-i acestuia sa se miste liber singur, atingand podeaua cu picioarele. 
 
Dupa cum sugereaza si numele, scopul principal al unui plimbator este de a ajuta copilul sa invete sa mearga (mai repede). Cu toate acestea, in realitate, acesta nu este cazul. Copilul foloseste alti muschi pentru a-l mobiliza pe premergator decat muschii necesari pentru a merge – el tinde sa mearga pe degete mai degraba decat sa foloseasca intreaga talpa. De asemenea, Forerunner nu sustine spatele bebelusului tau si nici nu il ajuta sa invete sa se intretina singur. La mers, bebelusul trebuie sa invete sa se coordoneze, pentru care picioarele lui trebuie vazute, sau acest lucru nu este posibil in prim-plan.
 
Studiile care compara cresterea si dezvoltarea copiilor cu si fara premergator au aratat ca premergatorul nu ii ajuta sa mearga mai repede; in schimb, unele teste au aratat ca folosirea unui premergator poate provoca intarzieri de mers. 

nichiduta.ro

Premergatoare – argumente pro si contra

Argumente pro

Precursorii sunt o modalitate de a stimula miscarea copilului tau, de a-i stimula curiozitatea si de a-l ajuta sa se distreze. Ofera, de asemenea, un sentiment de independenta pentru copiii mici, oferind in acelasi timp ragaz parintilor de la ingrijirea altor activitati.
 

Argumente impotriva

Precedentul ridica probleme serioase de siguranta pentru copii. Pot intra in contact cu obiecte in mod normal inaccesibile, capabile sa loveasca, sa traga si sa se rastoarne; cel putin la fel de grav, pot intra in contact cu obiecte periculoase (cutite, pahare cu continut fierbinte). In plus, mobilitatea ridicata a acestor dispozitive si viteza pe care o pot atinge creste riscul de ranire.
 
Premergatoarele sunt considerate a fi principala cauza a caderilor si ranilor la copiii din aceasta grupa de varsta. Statisticile Asociatiei Europene pentru Promovarea Prevenirii si Sigurantei Accidentelor arata ca premergatoarele sunt dispozitivul premergator cu cea mai mare incidenta a ranilor grave, cum ar fi caderile, arsurile si otravirile. O analiza a copiilor din noua tari europene intre 2002 si 2007 a aratat ca 90% dintre ranile cauzate de premergatoare au avut loc la cap, 31% provocand leziuni ale creierului si 35% leziuni ale craniului.
 
Petrecand prea mult timp pe premergator, copilul nu va mai trece prin etapele pre-bipede – tarare, ghemuit, ridicare de greutati. Studii recente au aratat ca premergatoarele nu sunt benefice pentru dezvoltarea copiilor sau pentru ca acestia sa mearga mai repede, in schimb, utilizarea pe termen lung inhiba capacitatea de a invata sa mearga.
 
Dar pentru parinti, cea mai mare surpriza parea sa fie ca copiii care au folosit premergatorul prezentau retard mintal. Incapacitatea de a efectua activitati normale, chiar si pentru o perioada scurta de timp, dupa varsta de 6-7 luni, cum ar fi taratul, rasturnarea, taratul pe marginea patului, a mobilierului si dorinta asociata de a ajunge la jucarii, ducand chiar si la 10 luni de utilizare Intarzierea dezvoltarii cognitive dupa prodrom. In plus, studiile clinice au aratat ca copiii care folosesc premergatorul isi uita propriul corp in timp si spatiu.
 
Ei invata sa se miste fara a-si mentine greutatea si apoi incercarea de a merge independent este foarte intarziata din cauza faptului ca sistemele lor nervoase sunt lipsite de informatiile senzoriale de care au nevoie pentru a merge independent la varsta potrivita. Care este varsta potrivita? Marea majoritate a copiilor motorizati in mod normal dobandesc un mers independent pana la varsta de aproximativ 1 an, cu o limita de 9 si 18 luni.

noriel.ro

Recomandari pentru utilizarea premergatoarelor

In prezent, se desfasoara cercetari pentru a intelege in ce masura produsele existente pe piata indeplinesc standardele de siguranta. In acelasi timp, grupuri de experti din Europa, SUA si Australia incearca sa obtina interzicerea primilor mutatori, deoarece riscurile implicate depasesc beneficiile care sunt aproape inexistente. In Canada, de exemplu, utilizarea si comercializarea acestor dispozitive a fost complet interzisa din 2004, cu amenzi si chiar inchisoare.
In 2009, Comisia Europeana a adoptat standardul de siguranta pentru premergatoare, pe care companiile din UE trebuie sa-l respecte. 
 
Daca alegeti un premergator pentru copii, iata cateva sfaturi pentru a minimiza si a evita riscurile pentru sanatate si siguranta:
 
  • Achizitionati precursori care respecta standardele de siguranta ale Comisiei Europene (EN 1273: 2005);
  • Asigurati-va ca spatiul in care se plimba copilul este liber de pericole (scari, mobilier care poate fi lovit, obiecte periculoase, plante de apartament pe care le poate „gusta”);
  • Monitorizati in permanenta copiii
  • Premergatoarele nu ar trebui sa fie folositi pentru copiii care inca nu pot sta singuri;
  • Protejati colturile meselor sau altor mobilier cu colturi ascutite, deoarece acestea sunt mai accesibile copiilor in prim-plan;
  • Indepartati orice cabluri sau fire potential blocate din echipamentele electrice si electronice;
  • Puteti alege un premergator stationar fara roti, reducand riscurile de mobilitate.
 
Expertii in dezvoltarea copiilor recomanda parintilor sa-si lase bebelusii sa invete sa se coordoneze, sa se rostogoleasca si sa mearga singuri, fara a folosi dispozitive „de asistenta”, cum ar fi cei care misca primul loc. Fara acest facilitator, copilul invata treptat sa mentina echilibrul si sa dezvolte increderea in fortele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *