La prima vedere, organizarea bucatariei este o tema mai putin importanta decat alegerea unui blat si nici la fel de plina de farmec precum setarea unei palete de culori. Dar aparentele pot fi inselatoare. Un design foarte bun al bucatariei nu inseamna doar aparate de inalta performanta, dulapuri elegante si o hota robusta. Chiar daca necesita mai mult de jumatate din bugetul alocat unei bucatarii, ele reprezinta doar o mica parte a designului eficient. Ultima data cand ai petrecut cateva minute cautand capacul caserolei de plastic in care iti pui de obicei pranzul, probabil ca l-ai simtit pe propria piele.
De altfel, bucatariile ergonomice au la baza doua componente mai putin impresionante decat mobilierul, finisajele sau culorile: depozitarea si organizarea.
Stocarea se refera la utilizarea eficienta a spatiului disponibil, accesibilitatea si functionalitatea. Organizarea depinde de modul in care grupati si de unde plasati fiecare ustensila, unealta de lucru si obiect in bucatarie. Ambele depind de dimensiunea bucatariei, de numarul de membri ai familiei si de stilul de gatit al bucatarului.
In acest articol, va vom arata cum sa deveniti un expert in tehnologia de stocare si organizare. Construirea unei bucatarie bine organizata este mai usoara decat ati crede, ceea ce va va simplifica viata si va va ajuta sa economisiti timp si bani.
Sisteme de organizare a bucatariei
Daca am parcurge toate bucatariile din lume, s-ar putea sa gasim zeci de moduri de organizare. Unora le place sa-si organizeze lucrurile in bucatarie in functie de accesibilitate (au la indemana obiectele folosite frecvent, in timp ce cele folosite rar sunt in spatele raftului sau in dulapuri de perete unde sunt mai greu accesibile), in timp ce altora le este mai usor de organizat. . Depinde de activitate (de exemplu, tot ce aveti nevoie pentru a face cafea intr-un singur loc in fiecare dimineata). Vom discuta pe larg despre cel mai simplu sistem de organizare eficienta a bucatariei: sistemul dupa zona de lucru.
Exista trei zone principale de lucru in orice bucatarie: zona de pregatire (frigider, camara, blaturi), zona de gatit (aragaz, cuptor cu microunde, plita) si zona de curatare (chiuveta, masina de spalat vase, cos de gunoi). Pentru ergonomie, acestea trebuie amplasate in asa fel incat sa formeze un triunghi optim de lucru (1,2 – 2,7 m lungime laterala) si fiecare zona sa fie organizata in functie de specificul ei.
Pe scurt, asta inseamna ca nu tii carpe si bureti in camara si nu tii conserve de faina in dulapuri de pe peretele opus bancii tale. In general, asta inseamna sa organizezi eficient o bucatarie intr-un spatiu de lucru.
Sfaturi pentru organizarea frigiderului
De ce este atat de important un frigider organizat? Pentru ca probabil te-ai saturat de urmatoarele scenarii:
Mergand seara acasa cu pofta de niste gustari, am deschis usa frigiderului si m-am uitat neputincios la haosul de pe rafturi. Apoi, cu putin curaj, scotocind prin cutii, sticle si borcane, am fost surprinsa sa constat ca am deschis cel putin trei cutii de dulceata de prune si ca laptele expirase de saptamana trecuta. In sfarsit, cand incepi deja sa tremura de inghet, iei un borcan de bolognese de la cei care au mancare pentru pisici, verifici de doua ori eticheta, ridici din umeri si te multumesti cu o simpla gustare.
Cu alte cuvinte, exista cel putin trei motive pentru care ar trebui sa iti dezordinezi frigiderul:
- Preveniti contaminarea alimentelor.
- Limitati risipa de alimente.
- Gasiti rapid ceea ce cautati.
Cum ar trebui sa pastrati alimente si bauturi in frigider? Iata cateva sugestii utile:
- Grupati alimentele si plasati-le in mod specific, de exemplu, folositi un suport intreg pentru branza si carnati sau caserole cu delicatese.
- Pe raftul usii se pot amplasa recipiente mici grupate dupa tip (gemuri, sosuri, mustar etc.). Pastrati laptele si bauturile pe rafturile mai spatioase si puteti depozita cutii de aluminiu cu bere sau suc intr-un organizator special pentru frigider.
- Pastrati intotdeauna carnea cruda separat de alte alimente pe raftul de jos pentru a evita contaminarea. Utilizati pungi sau recipiente etanse pentru mai multa siguranta.
- Pastrati fructele si legumele in sertare speciale unde umiditatea este mai mare decat in restul frigiderului, prevenind deshidratarea acestora. Pastrati-le separate deoarece fructele (in special merele) elibereaza etilena, un gaz care accelereaza coacerea. Pe de alta parte, fructele pot absorbi aroma legumelor.
- Conservele pentru animale de companie trebuie pastrate si la frigider, dar nu in niciun caz! Acoperiti-le cu un capac de plastic sau puneti-le intr-o punga ermetica, separata de alte alimente, eventual intr-un mic compartiment cu usa cu balamale.
- Pune legumele care au fost spalate si nemancate (cu arome puternice (ceapa, usturoi) sau stricate rapid (rosii)) in recipiente cu capace special concepute pentru a le mentine proaspete.
Sfaturi pentru a va organiza camarii
A avea o camara bine aprovizionata este ca si cum ai avea un mic supermarket acasa, asa ca de ce sa nu imiti modul in care este organizata mancarea intr-un magazin?
- Impartiti mancarea in portii mari si distribuiti-le pe rafturi, astfel incat recipientele cele mai inalte sa fie in spate si cele mai mici in fata. De exemplu, pe un raft puteti pune toate pastele si cerealele (taitei, paste, orez, fulgi de ovaz etc.), in timp ce pe un alt raft puteti pune tot ce aveti nevoie pentru a gati o prajitura (zahar, faina, praf de copt, ciocolata). chipsuri si arome).
- Folosirea borcanelor cu capace ermetice foloseste mai bine spatiul si face ca camera sa arate mai confortabila.
Ce depozitezi pe blatul din bucatarie
- Blatul din bucatarie este principalul spatiu de lucru, asa ca nu este o idee buna sa stivuiti diverse aparate pe el.
- Gasiti un loc intr-unul dintre dulapuri sau pentru aparatele utilizate frecvent, cum ar fi un espressor sau un prajitor de paine, plasati-le cat mai aproape de sursa de alimentare.
- Instalati un panou perforat pe perete langa blatul de lucru si folositi carlige pentru a atarna ustensilele de bucatarie.
Cum sa aranjati zona aragazului
Aranjarea zonei de gatit este putin dificila, deoarece ustensilele si vesela pe care le puneti in jurul aragazului se vor murdari mai repede.
Pastrati doar acele articole pe care le folositi in fiecare zi sau, daca ati inlocuit vasele traditionale de gatit cu o soba incorporata, utilizati dulapurile sau sertarele de mai jos pentru oale, tigai, manusi si suporturi pentru fondue.
Cum se organizeaza zona chiuvetei
Chiuveta este elementul principal al zonei de curatare, asa ca ar trebui sa organizati in jurul acesteia toate produsele utile, cum ar fi solutia de degresare, carpe, tavi pentru burete, gunoi etc. In plus, spalarea si uscarea vaselor nu ar trebui sa fie impiedicata de suporturi de detergent neadecvate sau de suporturi pentru pahare plasate incorect. Iata cateva idei utile:
- Asezati dozatorul de detergent lichid cu suportul pentru burete intr-un loc special sau pe marginea chiuvetei.
- Daca nu aveti suficient spatiu pe partea laterala a chiuvetei, instalati o masina de spalat vase si o tava de scurgere in dulapul superior. Alternativ, poti opta pentru o masina de spalat vase incorporata sau un uscator de scurgere cu doua niveluri, care include si un suport pentru scurgerea paharelor si canilor.
- Dulapul de sub chiuveta este locul in care sunt pastrate toate produsele de curatare, gunoiul si cosurile de reciclare. Profitati la maximum de spatiul disponibil cu ajutorul rafurilor de usi pentru accesorii de bucatarie, unde puteti amplasa produse pe care le folositi frecvent. In interiorul dulapului, vei avea suficient spatiu pentru un cos de gunoi menajer si un cos de gunoi pentru colectarea selectiva, complet cu doua containere separate.
Sfaturi pentru organizarea dulapurilor de bucatarie
Exista doua tipuri de depozitare in bucatarie: ascuns si expus. Depozitarea ascunsa, adica dulapurile inchise, este ideala pentru organizarea micilor bucatarii sau spatiile deschise, in timp ce depozitarea vizibila, adica rafturile si rafturile, este alegerea potrivita pentru pasionatii de bucatarie care doresc sa aiba totul fara ca tu sa fii nevoit sa deschizi usile si sertarele.
De asemenea, puteti alege o versiune hibrida care, de exemplu, combina depozitarea intr-un dulap de baza cu depozitarea vizibila pe un raft de perete. Iata cateva sfaturi utile pentru a va ajuta sa va organizati dulapurile, sertarele si rafturile pentru a maximiza spatiul de depozitare si pentru a va mentine bucataria ordonata.
Organizarea dulapurilor de bucatarie
Cea mai mare parte a spatiului se iroseste in dulapuri prea spatioase si este greu sa pastrezi ordinea cand ai o multime de farfurii sau borcane stivuite unul peste altul. Cel mai practic sistem de compartimentare dintr-un dulap este unul cu rafturi glisante care iti permit sa vezi si sa accesezi cu usurinta tot ce este in interior.
- Dulapul inferior poate fi folosit ca depozitare (in acest caz va recomandam sa instalati rafturi glisante din sarma pentru o buna vizibilitate si acces usor).
- Folositi tot spatiul disponibil din dulap pentru a pune capacele de oale in suporturi speciale pentru usi.
Organizati sertarele
Sertarele sunt o optiune de depozitare mai practica decat rafturile atunci cand sunt asezate pe fundul mobilierului de bucatarie, deoarece va permit sa vedeti intregul continut atunci cand le scoateti.
- Utilizati un organizator de sertare de bucatarie pentru a organiza recipientele pentru tacamuri si condimente.
- Pentru tacamurile lungi, puteti alege separatoare de sertare de bucatarie care sunt asezate in diagonala.
- Sertarele adanci sunt grozave pentru depozitarea electrocasnicelor mici, iar daca doriti sa simplificati si mai mult lucrurile, instalati o priza in spatele sertarului.
- Nu amestecati articolele in sertare si luati in considerare amplasarea lor: puneti articolele cel mai aproape de aragaz pe vase de gatit si rafturi pentru fondue; sertarele de langa frigider sunt perfecte pentru toate foliile, pungile cu fermoar si aspiratoarele.
- Cu compartimente adecvate, vasele pot fi depozitate nu numai in dulapuri, ci si in sertare mai adanci, astfel incat sa le puteti aseza pe verticala.
Idei de organizare rafturi de bucatarie
- Daca preferati sa depozitati pe rafturi si rafturi pentru ca doriti ca totul sa fie vizibil, folositi etichete pentru recipiente transparente pentru alimente sau borcane opace.
- Pentru a compensa faptul ca rafturile nu sunt la fel de spatioase precum sertarele si dulapurile, poti adauga un carucior de bucatarie – care nu numai ca iti ofera spatiu de depozitare, ci si o suprafata de lucru suplimentara.
- Afisati pe raftul din bucatarie numai vasele de calitate si neingrijite pe care le folositi in mod regulat. Culoarea cestilor si a farfurioarelor poate avea un efect notabil asupra starii de spirit a bucatariei, asa ca fie alegeti niste alb, portelan sau nuante care se coordoneaza cu decorul camerei.
- Asezati farfuria pe suport in cea mai stabila configuratie posibila, cu piesa mare de ceramica in partea de jos si piesa mica de ceramica deasupra. Cu toate acestea, limiteaza-te la cel mult sapte sau opt farfurii una peste alta.
Idei practice pentru bucatarie
Intr-adevar, nu exista un loc perfect in care sa ai tot ce ai nevoie in bucatarie, depinde de activitatile pe care le faci la un moment dat sau doar de spatiul disponibil. Oricum, nu strica niciodata sa ai cateva sfaturi suplimentare pentru a-ti organiza bucataria, asa ca iata cateva idei practice care sa te inspire:
Unde sa depozitezi pahare si canile
- Puteti aseza pahare de vin in suporturi de sticla cu picioarele atasate de rafturi de pe dulapuri sau rafturi si cani si cani in sertare cat mai aproape de espressor.
- Deasupra chiuvetei, in suporturile pentru pahare si pahare, cu tava de scurgere, este un alt loc potrivit.
- Cupele utilizate frecvent pot fi grozave pentru un simplu suport vertical cu carlig.
- Incercati sa nu puneti pahare si pahare in dulapuri suspendate greu accesibile, unde vizibilitatea este slaba.
Locuri de asezat vesela de bucatarie
- Farfuriile, bolurile si tavile functioneaza cel mai bine in sertare adanci din partea de jos a mobilierului de bucatarie, mai ales atunci cand sunt aranjate vertical. De asemenea, le puteti stivui pe un raft, dar asigurati-va ca sunt bine fixate, de preferinta cu bare de protectie.
- O alta optiune este sa asezi vesela folosita frecvent in rafturi pentru tigai de pe rafturile dulapului.
Unde sa asezi oalele si tigaile
- Oalele, tigaile si tigaile necesita sertare adanci sau rafturi metalice glisante din cauza volumului lor, capacele trebuie asezate separat, fie pe un suport de usa, langa un tocator, fie pe un raft separat mai ingust.
- Tavile de coada pot fi atarnate langa bancul de lucru cu carlige de sarma sau asezate pe suporturi verticale de sarma.
- Cea mai putin eficienta optiune este sa asezi pur si simplu astfel de vase de gatit in dulapuri, una peste alta sau una peste alta.
Unde sa pastrezi tacamurile
- Puteti depozita tacamurile in sertare largi si putin adanci. Atata timp cat le tineti separate cu un organizator de ustensile, le puteti pastra cu usurinta in ordine.
- Pentru cutite, exista suporturi magnetice, suporturi traditionale pentru blat, suporturi de perete si suporturi pentru sertare.
- In casele in care locuiesc copiii, cutitele trebuie pastrate in sertare, la indemana copiilor mici, ca practica de baza pentru protectia sugarului.
Unde se pastreaza condimentele
In principiu, pentru a ramane proaspete cat mai mult timp, condimentele trebuie pastrate intr-un loc racoros, uscat, intunecat, precum o camara. Doar ca aceasta organizare a condimentelor, pe care o folosesti aproape intotdeauna in gatit, nu are deloc efect, deoarece te face sa pierzi timp pretios tinandu-le la indemana si adunandu-le la loc.
Prin urmare, cel mai practic mod de a aranja condimentele este urmatorul: in zona plitei, asezati un recipient pentru condimentele pe care le folositi cel mai des pentru gatit si asezati alte recipiente pe sertare sau rafturi. Chiar daca folosesti un recipient transparent, nu uita de eticheta, deoarece nu toate mirodeniile sunt la fel de usor de identificat precum ardeiul.
Amplasarea aparatelor electrocasnice mici
Robotele de bucatarie, rasnitele, blenderele, blenderele si toate celelalte aparate mici sunt grozave in dulapuri, desi cele care sunt folosite in mod regulat sunt mai eficiente pe banca.
In principiu, daca nu ti-ai folosit dispozitivul in ultima luna, inseamna ca ocupa doar spatiu util. Daca nu esti sigur daca il vei folosi prea curand, muta-l intr-un dulap electric sau chiar intr-un dulap.
Unde se depoziteaza prosoapele si alte textile de bucatarie
- Benzile metalice instalate pe peretele de langa bancul de lucru sunt perfecte pentru prosoapele pe care le folosesti in anumite momente si poti agata si alte prosoape pe suporturile care se ataseaza de usa dulapului.
- Manusile si suporturile pentru vase fierbinti sunt cel mai bine plasate in zona plitei, sau intr-un dulap sau intr-un sertar cu un despartitor.
- Prosoapele de bucatarie si fetele de masa pot fi depozitate in compartimentul de depozitare dintr-unul dintre dulapurile suspendate.
Cu toate acestea, inainte de a incepe sa va aranjati bucataria, trebuie sa faceti ordine si sa eliminati tot ce nu aveti nevoie. Scoateti vasele si ustensilele de bucatarie din sertare, aruncati o privire mai atenta si intrebati-va daca aveti cu adevarat nevoie de ele, chiar daca nu le-ati mai folosit pana acum. Formele de briose sau seturile de fondue pot fi depozitate bine intr-un dulap – sunt aproape la fel de usor de utilizat ca un dulap de bucatarie si nu vor ocupa spatiu util in zonele de pregatire a alimentelor si de gatit.
Pastreaza doar ceea ce ai nevoie cu adevarat in bucatarie si aduce bucurie, doneaza ceea ce nu folosesti, inspira-te din sfaturile de mai sus si organizeaza-ti bucataria cu succes.