Scutiri de impozit pentru parintii care au copiii inscrisi la scoala, gradinita sau cresa

Din ianuarie 2023 părinții salariați pot primi o deducere fiscală personală suplimentară la impozit pentru fiecare copil înscris la o creșă, grădiniță sau școală.

Stirile PRO TV relatează că părinții fiecărui copil înscris la creșă, grădiniță sau școală vor primi o deducere suplimentară din impozitul pe venitul persoanelor fizice de 100 de lei, indiferent de salariu.

Mai exact, reglementările Ordonanței de Urgență Nr.16 din 15 iulie 2022, părinții salariați au dreptul la deducere personală suplimentară indiferent de clasă și copilul este înscris într-o unitate de învățământ.

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul OUG.

Citeste si despre — Ce este bilantul contabil si cum il interpretezi

Acte necesare pentru deducerea suplimentară de 100 de lei

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți.

Părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”.

De asemenea, în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, el are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *