Semnele unui Accident Vascular Cerebral (AVC): Recunoașterea timpurie salvează vieți

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cele mai frecvente și grave urgențe medicale, afectând milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an. Este o afecțiune gravă care apare atunci când fluxul de sânge către creier este afectat, cauzând moartea sau deteriorarea celulelor cerebrale. Recunoașterea timpurie a semnelor unui AVC este esențială pentru acordarea imediată a asistenței medicale și pentru a preveni complicațiile severe sau chiar decesul.

În acest articol, vom explora cele mai comune semne ale unui AVC și importanța acțiunii rapide.

Slăbiciune sau amorțeală bruscă a feței, brațelor sau picioarelor

Unul dintre cele mai frecvente semne ale unui AVC este apariția bruscă a slăbiciunii sau amorțelii într-o parte a feței, a unui braț sau a unei picioare. Persoana afectată poate observa că unul dintre colțurile gurii nu mai răspunde corespunzător, un braț nu poate fi ridicat sau o picior nu poate fi folosit în mod normal. Această slăbiciune sau amorțeală apare brusc și poate afecta doar o parte a corpului.

Dificultăți de vorbire sau înțelegere

Un alt semn important al AVC-ului este apariția bruscă a dificultăților de vorbire sau înțelegere a limbajului. Persoana afectată poate avea probleme în articularea cuvintelor sau în formarea frazelor coerente. De asemenea, poate fi dificil pentru ea să înțeleagă ceea ce i se spune sau să răspundă adecvat la întrebări simple.

Citeste si despre — Fumatul si accidentul vascular cerebral (AVC)

Pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării

Un AVC poate cauza pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării, ceea ce face dificilă deplasarea sau menținerea poziției în picioare. Persoana afectată poate părea dezechilibrată sau instabilă, iar acest simptom poate apărea brusc, fără avertisment.

Apariția bruscă a durerii de cap severe

Un alt semn alarmant al AVC-ului este apariția bruscă a unei dureri de cap severe, fără nicio cauză evidentă. Aceasta poate fi descrisă ca fiind cea mai puternică durere de cap pe care o persoană a avut-o vreodată și poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi slăbiciune sau amorțeală într-o parte a corpului.

Tulburări de vedere

Persoanele care suferă un AVC pot avea tulburări de vedere, cum ar fi pierderea bruscă a vederii într-unul sau ambii ochi, vedere încețoșată sau dificultăți în focalizarea privirii. Aceste simptome pot apărea brusc și pot fi însoțite de alte semne ale AVC-ului.

Recunoașterea timpurie a semnelor unui AVC este crucială pentru a acționa rapid și pentru a solicita asistență medicală de urgență. Un AVC reprezintă o urgență medicală majoră și poate avea consecințe grave sau chiar fatale dacă nu este tratat prompt.

Dacă observați oricare dintre semnele menționate mai sus la dumneavoastră sau la cineva din jurul dumneavoastră, nu ezitați să sunați imediat la serviciile de urgență pentru a primi ajutor medical imediat. În cazul unui AVC, timpul este crucial și poate face diferența între recuperare și consecințe ireversibile.

Observarea unui accident vascular cerebral (AVC) la cineva din jurul tău poate fi o situație înfricoșătoare și urgentă. În astfel de momente, reacția ta rapidă și corectă poate face diferența între recuperare și complicații grave. Iată ce trebuie să faci atunci când observi că cineva suferă un AVC:

1. Sună la serviciile de urgență

Primul și cel mai important pas este să suni imediat la numărul de urgență al serviciilor medicale din țara ta (de exemplu, 112 în majoritatea țărilor europene). O reacție promptă este esențială pentru ca persoana afectată să primească ajutor medical de specialitate cât mai curând posibil.

2. Păstrează calmul și protejează persoana afectată

În timp ce aștepți ajutorul medical, asigură-te că persoana afectată este într-un loc sigur și confortabil. Evită să o muți sau să îi schimbi poziția, deoarece acest lucru poate agrava situația.

3. Observă și notează simptomele

Încearcă să observi și să notezi simptomele pe care le observi la persoana afectată. Semnele comune ale unui AVC includ slăbiciune sau amorțeală bruscă într-o parte a feței, a unui braț sau a unei picioare, dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării, dureri de cap severe și tulburări de vedere.

4. Nu oferi medicamente

Nu încerca să oferi medicamente sau alte tratamente la persoana afectată, decât dacă un profesionist medical autorizat îți indică acest lucru prin intermediul dispecerului de urgență.

5. Oferă sprijin emoțional

Încurajează persoana afectată să rămână liniștită și să respire calm. Oferă-i sprijin emoțional și asigură-o că ajutorul medical este în drum spre ea.

6. Urmează indicațiile medicului

După sosirea serviciilor de urgență, urmează cu strictețe indicațiile medicului și a echipei medicale. Aceștia vor prelua îngrijirea persoanei afectate și vor decide ce măsuri trebuie luate pentru a-i oferi tratamentul adecvat.

Amintirea semnelor unui AVC și știind cum să acționezi în astfel de situații poate salva vieți și poate reduce riscul de complicații grave. Este important să fim pregătiți și să rămânem calmi în fața unei urgențe medicale, pentru a putea ajuta pe cei din jurul nostru să primească îngrijirea necesară în cel mai scurt timp posibil.

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *