Sfecla rosie, un aliment esential in sanatatea mamelor si copiilor
Sfecla rosie este o leguma rezistenta la rece si in acelasi timp ajuta foarte mult in sezonul rece. Totusi, aceasta leguma are un profil nutritional impresionant, ceea ce o face o alegere inteligenta de consumat in timpul sarcinii, dar si de inclusa in alimentatia copiilor.
Sfecla rosie este un adevarat miracol pentru sanatatea copiilor, chiar si in viata intrauterina. Aceasta leguma este unul dintre putinele alimente medicinale recomandate femeilor insarcinate, iar substantele sale active protejeaza copilul din pantecele mamei. De mai bine de 150 de ani, medicina naturista a recunoscut aceasta leguma pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii, in primul rand datorita proprietatilor sale de tratare a bolilor de sange, tumori sau hepatice.
Ce nutrienti sunt in sfecla rosie?
Multi! Si sunt foarte benefice pentru tratamentul sau prevenirea diferitelor boli. Cel mai important dintre acestea este acidul folic (vitamina B9), care este necesar pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Chiar si femeile care incearca sa ramana insarcinate sunt sfatuite sa consume cat mai multa sfecla rosie, deoarece aceeasi vitamina B9 poate imbunatati fertilitatea. Sfecla rosie contine, de asemenea, mult potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la protejarea inimii. Alte minerale gasite in sfecla rosie sunt magneziul, fierul, cuprul, manganul, iodul si zincul.
Sfecla rosie contine o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1) care dizolva excesul de calciu. Vitamina este de asemenea bogata si variata, si are ca efect imbunatatirea metabolismului, combaterea anemiei si detoxifierea ficatului prin dizolvarea grasimilor. Vitaminele A, B, C si E energizeaza si remineralizeaza organismul.

Beneficiile sfeclei rosii in timpul sarcinii
Dupa cum am mentionat mai sus, sfecla rosie este bogata in vitamine si minerale si poate fi preparata in multe moduri delicioase. Pe langa gustul si valoarea lor nutritiva, acestea pot oferi unele beneficii suplimentare pentru sanatate femeilor insarcinate.
Ajuta la prevenirea constipatiei
In timpul sarcinii, hormonii pot incetini digestia. Consumul de alimente bogate in fibre poate ajuta la prevenirea constipatiei in timpul sarcinii. Sfecla este bogata in fibre: aproape 4 grame intr-o singura cana. Doza zilnica recomandata este de 28 de grame.
Poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural
Sfecla este, de asemenea, o sursa buna de acid folic, un nutrient esential care poate ajuta la prevenirea anumitor probleme de dezvoltare la nastere, cum ar fi anencefalia si spina bifida.
Potrivit CDC, in timpul sarcinii, ar trebui sa va asigurati ca obtineti 400 de micrograme de acid folic pe zi. Cu toate acestea, unele sarcini cu risc ridicat pot necesita mai mult acid folic, asa ca cel mai bine este sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra de sarcina.
Este dificil sa obtineti suficient acid folic doar din dieta. Deci, pe langa consumul de sfecla, ar trebui sa luati si o vitamina prenatala care contine acid folic.
Poate reduce riscul de preeclampsie
Cercetatorii dintr-un studiu din 2018 au vrut sa vada daca suplimentarea dietei cu suc de sfecla rosie ar putea scadea tensiunea arteriala, mai ales ca aceasta a fost legata de riscul de preeclampsie la femeile insarcinate. In timp ce sucul de sfecla in sine nu a scazut tensiunea arteriala, un nou studiu pe soareci din 2020 a aratat cateva rezultate pozitive. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari la om pentru a evalua acest posibil beneficiu.

Este sfecla sanatoasa pentru bebelusi?
Da. Sfecla este plina de nutrienti, inclusiv fibre care promoveaza o digestie sanatoasa si acid folic, un nutrient esential care promoveaza dezvoltarea bebelusului la inceputul vietii. Sfecla contine, de asemenea, carotenoizi, fenoli si multi alti nutrienti care actioneaza ca antioxidanti si sustin sanatatea celulara 2 .
Poate ati auzit ca sfecla contine nitrati – compusi vegetali gasiti in mod natural in legume, care pot afecta negativ nivelul de oxigen din sange atunci cand sunt consumati in exces. In primul rand, spun expertii, beneficiile consumului de legume depasesc adesea riscurile expunerii la nitrati vegetali. In al doilea rand, copiii cu probleme de sanatate sau sub trei luni sunt cei mai vulnerabili la nitrati.
Organizatii precum Academia Americana de Pediatrie si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor nu considera, in general, nitratii din legume o preocupare pentru majoritatea copiilor sanatosi. Legumele bogate in nitrati includ rucola, sfecla, morcovi, salata verde, spanacul si dovlecelul.
Cand pot adauga sfecla rosie in dieta copilului meu?
Ca planta radacina, majoritatea medicilor recomanda introducerea acesteia in alimentatie la varsta de 8-9 luni. Principala problema este legata de substantele nesanatoase pe care le poate contine, precum nitratii. In acest sens, puteti limita cantitatea de sfecla rosie la 1 sau 2 lingurite. Sfatul nostru este sa discutati despre momentul introducerii sfeclei rosii in dieta copilului dumneavoastra cu un medic pediatru curent.
Cum pregatesc sfecla rosie pentru copilul meu?
Putina lume ii place gustul crud, asa ca de obicei nu se consuma singur, ci este folosit in salate verzi cu alte radacinoase (cum ar fi morcovi, telina, patrunjel) sau in salate verzi sau varza rosie. Substanta care confera sfeclei culoarea rosie a sangelui se numeste betaina, iar toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume sunt legate de prezenta acesteia. Dar betaina este foarte sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere.
Asa ca sfecla rosie nu trebuie consumata coapta, ci doar fiarta, oricum nu este comestibila, doar in coaja, si doar pana se inmoaie (verificati cu o furculita).
Suc de sfecla rosie, recomandat mamicilor
In plus, terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss considera sucul de sfecla rosie unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancer si leucemie. Sucul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala si are efect de reducere a febrei in cazul infectiilor virale.
Prin consumul acestui suc, metabolismul organismului este imbunatatit si functia ficatului este, de asemenea, imbunatatita. Pentru a face un suc delicios, pe langa sfecla, puteti adauga niste morcovi in storcator. Copiii care sunt slabi, anemici sau nu au pofta de mancare pot fi tratati cu acest suc, este indicat sa il bei cu lingurita pentru un efect mai puternic.
Ce este bine de stiut despre sfecla rosie?
Daca pastrati tulpinile sfeclei, aroma si culoarea acestora vor dura mai mult, iar acestea pot fi pastrate in sertarul pentru legume de la frigider pana la doua saptamani. Cu cat sfecla este mai mica, cu atat este mai dulce.
Posibile efecte secundare
Aproximativ 15% dintre persoanele care mananca sfecla rosie au urina rosie, fenomen numit beeturie. Acest lucru nu indica nicio boala sau otravire, doar ca partea corpului nu este in masura sa absoarba anumiti nutrienti din sfecla.
Acelasi lucru este valabil si pentru culoarea scaunelor. Greata poate aparea cu doze mari de suc de sfecla rosie sau suc obisnuit de sfecla rosie fara suc de morcov.
Te-ar mai putea interesa si
Vizualizari: 407
Pingback: Cele mai eficiente metode de slăbit: Descoperă calea către o siluetă sănătoasă — Bilanțul.ro