Tot ceea ce trebuie sa verifici cand cumperi o masina

Majoritatea oamenilor cumpara masini second hand pe principiul clasic „primul vazut, primul placut”, dar trebuie sa fii mai atent atunci cand cumperi un articol care sa te tina fericit (sau nefericit) ani de zile. Iata tot ce trebuie sa verificati cand faceti cumparaturi pentru o masina uzata, astfel incat sa nu vii acasa cu epave pe care le tii mai mult in service mai mult timp decat pe drum.

Calitatea constructiei, fiabilitatea imbunatatita si multitudinea de rapoarte disponibile pentru cumparatorii de masini second hand fac ca procesul de cumparare a unei astfel de masini sa fie mai putin un film Forrest Gump – „Ca o cutie de ciocolata, nu stii niciodata ca a ta va primi”. Pe langa propriile ochi si ratiune, cumparatorii de masini second hand de astazi pot apela la un serviciu care verifica istoricul masinii in functie de seria de sasiu (VIN) sau un serviciu care efectueaza o inspectie calificata a masinii.
 

Ce sa verificati inainte de a cumpara o masina uzata?

Desigur, riscul nu dispare niciodata, indiferent daca cumparati o masina de la un dealer de masini second hand sau de la o persoana privata. Cu toate acestea, urmand sfaturile de mai jos si folosind putina intuitie, riscul de a cumpara o masina in cauza este foarte scazut.
 
Am impartit inspectiile pe care va trebui sa le efectuati la masina dvs. in sapte categorii principale. Unele sunt esentiale – daca ceva nu merge bine, spuneti la revedere de la vanzator si cautati in alta parte – in timp ce altele sunt mai putin importante si puteti reduce pretul masinii in timp ce negociati. Dar retineti un lucru: daca nu doriti sa cumparati o masina clasica sau un alt articol rar, cu siguranta veti gasi o multime de alte oferte care va vor multumi, asa ca nu va grabiti banii catre vanzator.
 
Inainte de a trece mai departe, este bine de stiut ca optiunea cea mai putin riscanta pentru cumparatori este sa se indrepte catre un dealer de masini second hand din portofoliul producatorului sau al dealer-ului auto. Aceste masini au fost inspectate, au cel mai recent MOT si sunt in garantie. Cu toate acestea, sunt mai scumpe decat cele vandute de persoane fizice.
 

Inspectia motorului

Desigur, motorul este inima masinii, asa ca inspectia trebuie sa inceapa aici. Cel mai usor de observat sunt scurgerile de lichide – ulei, antigel, lichid de frana etc. Deschideti capota si verificati din nou toate componentele vizibile. Verificati si panourile de protectie de sub masina si de sub motor si transmisie. Daca exista urme de lichid, ai doua variante: fie faci singur reparatiile minore necesare si ceri o scadere a pretului, fie ii ceri vanzatorului sa remedieze problema inainte de a detine masina.
 
Alte zone de verificat sunt nivelul uleiului si starea garniturii chiulasei. Cu motorul rece, deschideti capacul uleiului si verificati-l pentru urme de spuma. Daca da, mai bine ia o alta masina – nu stii niciodata ce este in neregula cu masina.
 
Ceea ce iese din evacuare este la fel de important. Un pic de fum la pornirea unui motor rece este bine, dar daca continua sa iasa in timp ce motorul functioneaza, acesta este un semn de avertizare. Culoarea conteaza – fumul albastru indica consumul de combustibil (care poate fi destul de costisitor de reparat), fumul alb poate indica o garnitura defecta a chiulasei, iar fumul negru indica arderea incompleta a combustibilului. Pentru a fi in siguranta, cel mai bun pariu este sa obtineti un diagnostic la un service profesionist.
 

Verificati transmisia si ambreiajul

Inspectia vizuala a acestor piese nu este posibila fara dezasamblare, asa ca trebuie sa va bazati pe simturi atunci cand conduceti masina. Indiferent daca este vorba de o transmisie manuala sau automata, schimburile de viteza trebuie sa fie lin si fara denivelari. In cazul unei transmisii manuale, schimbarea de la o treapta la alta trebuie sa fie fara efort, mai ales la trecerea in treapta inferioara.
 
Pedala de ambreiaj ar trebui sa se „claseze” la jumatatea cursei sale. Daca acest lucru se intampla mai sus, ar putea fi un semn de uzura puternica a ambreiajului. Prea scazut ar putea fi o problema de reglare sau o eroare costisitoare – opinia expertilor este esentiala.
 

Cum se verifica caroseria unei masini uzate?

Aceasta este cea mai simpla inspectie, conceputa pentru a identifica orice reparatii sau revopsiri auto care ar putea insemna ca masina a avut un accident. Urme mici pe usi si spoiler sunt normale pentru o masina folosita in oras, dar multe zgomote stancoase pe partea din fata sugereaza ca aceasta masina face multa viteza pe autostrada.
 
Verificati toate panourile caroseriei pentru semne de rugina, in special pe imbinari si margini, precum si sub husurile rotilor si aripile. Partea inferioara a pragurilor si usilor sunt alte zone de rugina.
 
Diferite nuante de vopsea pe anumite parti ale corpului pot fi usor detectate in lumina puternica si pot dezvalui semne de reparare. Cauta si urme de vopsea depuse pe aripi, garnituri, faruri sau geamuri.
 
In special, verificati partea din fata si din spate a masinii, in compartimentul motor, in portbagaj, sub covor. Orice indoire aici indica faptul ca lovitura nu a fost reparata corespunzator. In plus, panourile caroseriei aliniate incorect pot ascunde probleme importante.
 

Ce verificati in interiorul unei masini uzate?

Starea interiorului va poate spune daca masina are de fapt acelasi kilometraj pe care il afirma vanzatorul, dar va poate spune si cat de bine este intretinuta masina. O masina cu mai putin de 50.000 de kilometri pe ea ar trebui sa aiba acelasi interior ca o masina noua, fara urme de uzura pe covorase, pedale, volan sau schimbator de viteze.
 
Cea mai importanta verificare este functionarea echipamentului de bord. De la lumini la sistemul de climatizare, totul trebuie sa fie in stare perfecta, indiferent de kilometraj. Depanarea geamurilor electrice, a trapelor si a altor sisteme de operare poate fi costisitoare. Nu numai ca verifica scaunele si bancile pentru semne de uzura, dar verifica daca ajustarile lor functioneaza corect. Bancile pliabile si scaunele glisante trebuie sa fie usor.
 
Porniti motorul si verificati luminile de avertizare a bordului, precum si kilometrajul afisat pe bord. Trebuie sa se potriveasca cu starea generala a elementelor grafice si functionale (volan, pedale, schimbator de viteze) din anunt.
 

Cel mai important test: conduceti masina!

Nu toata lumea o face, oricat de ciudat ar parea. Cu toate acestea, sa va luati masina pentru un test drive este cea mai importanta parte a procesului de cumparare. Conduceti cu viteze diferite in oras si pe autostrada, schimbati toate treptele, folositi volanul pana la capat in ambele sensuri si franati la viteze diferite. Daca volanul vibreaza la franarea la viteze mari, trebuie sa inlocuim discurile de frana – dar nu este o operatiune costisitoare.
 
O alta operatiune la fel de importanta este verificarea istoricului masinii, precum si a manualului de service si a faptului ca intretinerea se efectueaza la intervale specificate de producator. Lipsa unui manual de service al unei masini este un mare steag rosu – un semn ca vanzatorul ascunde ceva – de la intretinere proasta la o modificare a kilometrajului masinii.
 
Din fericire, astazi chiar si Registrul Auto Roman (RAR) permite verificarea istoricului unui autoturism atata timp cat acesta este inmatriculat in Romania. Verificarea kilometrajului inregistrat pentru diferite Inspectii Tehnice Periodice (ITP) pe site-ul RAR este gratuita, dar trebuie platita o taxa pentru istoricul daunelor. Servicii similare sunt disponibile pe internet pentru masinile rulate achizitionate din import. In acest caz, exista si alte aspecte la care trebuie sa acordati atentie inainte de a cumpara o masina.
 

Te-ar mai putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *