Un nou act normativ prevede ca toti romanii vor avea un cont bancar de baza in care isi vor primi salariile, pensiile sau orice beneficii sociale acordate de stat. In plus, oamenii vor putea sa faca plati si sa transfere bani fara ca bancile sa le debiteze.
Romania este una dintre putinele tari din Europa in care oamenii prefera sa foloseasca numerar in loc de carduri pentru facturi sau rate si pentru cumparaturile de zi cu zi. In plus, multi romani mai cer un salariu la indemana. Multi batrani aleg sa-si primeasca pensia direct de la postas acasa.
Un nou Proiect de Lege
Un proiect de lege sustinut de parlamentarii Radu Oprea (PSD) si George Suta (PNL) spera sa schimbe complet mentalitatea romanilor. Asadar, toti cei peste 18 ani si care realizeaza diverse venituri lunare vor avea un cont bancar de baza cu un card atasat.
Acesta va fi folosit pentru a primi salarii, pensii, diferite tipuri de burse si beneficii sociale. In plus, poate fi folosit pentru a efectua plati online, inclusiv plata facturilor, taxelor si taxelor sau comisiilor bancare (daca este cazul).
Fara comisioane
In aceasta perioada de card, banca nu va putea percepe taxe de deschidere sau inchidere de cont, de administrare, de retragere sau de plata si de transfer de fonduri.
„Pentru optimizarea relatiei dintre cetateni si stat, plata salariilor si a ajutoarelor sociale se va face prin plati fara numerar (in contul de baza), cu exceptia consumatorilor vulnerabili care pot solicita plati in numerar.
Institutiile de credit nu pot refuza o cerere de deschidere a unui cont de plata pentru servicii esentiale decat daca deschiderea contului ar avea ca rezultat o incalcare a regulilor de prevenire a spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului. Aceasta prevedere este de a veni in sprijinul consumatorilor pentru ca toti cetatenii sa poata beneficia de un cont de baza romanesc”, se arata in justificarea proiectului, a raportat stirileprotv.ro
Daca proiectul de lege va trece de parlament, va exista o perioada de gratie pana la intrarea in vigoare a legislatiei. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2026.