Peelingul chimic este o procedura cosmetica non-invaziva de imbunatatire a aspectului pielii care implica aplicarea unei solutii chimice pe piele pentru a indeparta stratul superior. Aceasta tehnica de infrumusetare este folosita pentru a imbunatati aspectul pielii de pe fata, gat sau maini.
O solutie chimica aplicata pe piele in timpul procedurii determina o exfoliere controlata a pielii pentru a o regenera. Rezultatul este un ten mai fin, cu mai putine riduri si un aspect vizibil mai sanatos.
Peelingurile chimice sunt folosite pentru a trata ridurile, decolorarea pielii si cicatricile – de obicei pe fata. Aceasta procedura poate fi combinata cu alte proceduri cosmetice.
Peelingurile chimice sunt folosite pentru a trata:
- Acnee (pete albe si negre);
- Pori dilatati;
- Hiperpigmentare (cloasma, pistrui);
- Riduri fine;
- Cicatrici superficiale;
- Imbunatateste textura si luminozitatea pielii.
Beneficiile peelingurilor chimice
- Reduce ridurile si liniile fine;
- Repara pielea afectata de arsurile solare;
- Reduce cicatricile de acnee;
- Imbunatateste tonusul si textura pielii;
- Imbunatateste efectele produse de melasma – o boala de hiperpigmentare a pielii.
Indicatii pentru peelinguri chimice
In general, persoanele cu pielea si parul mai deschis la culoare sunt candidatii ideali pentru peeling-uri chimice. Cu toate acestea, chiar si persoanele cu pielea mai inchisa la culoare pot obtine rezultate bune de peeling-ul chimic, in functie de tipul de problema tratata.
Problemele de piele care nu raspund bine la peelingurile chimice includ pielea lasata si ridurile severe. Acestea pot necesita alte tipuri de interventii chirurgicale estetice, cum ar fi interventia cu laser sau un lifting facial.
Pentru a alege tipul de tratament in functie de problema cosmetica pe care incercati sa o rezolvati, va recomandam sa consultati un dermatolog specializat in tehnici de chirurgie estetica.
Contraindicatii pentru peeling-uri chimice
Peelingurile chimice nu sunt o procedura cosmetica recomandata tuturor. Sunt interzise urmatoarele grupuri:
• Sunteti sau ati fost tratat pentru acnee (izotretinoina) in ultimele sase luni;
• Pielea lor este foarte inchisa la culoare;
• Istoric personal de cicatrici care evolueaza pe termen lung (cicatrici cheloide);
• Antecedente de eruptii cutanate/iritatii frecvente sau severe.
Riscuri posibile asociate cu peelingul chimic
Ca orice procedura cosmetica, peelingurile chimice pot provoca o varietate de efecte secundare minore. In cazuri rare, pot aparea si reactii adverse grave.
Riscurile posibile asociate cu peelingurile chimice includ:
Roseata
Procesul normal de vindecare a pielii dupa un peeling chimic include inrosirea pielii tratate, care poate dura cateva luni, in functie de tipul de peeling chimic efectuat.
Inflamatie severa, eroziune, cruste, cicatrici. Rareori, peelingurile chimice pot provoca aceste probleme, de obicei pe partea inferioara a fetei. In astfel de cazuri, un medic poate recomanda un tratament bazat pe antibiotice si medicamente steroizi.
Modificari ale culorii pielii
Peelingurile chimice pot face ca pielea tratata sa fie mai intunecata (hiperpigmentare) sau mai deschisa (hipopigmentare) decat pielea normala. Hiperpigmentarea este mai frecventa dupa peelingurile chimice superficiale, in timp ce hiperpigmentarea este mai frecventa dupa peelingurile chimice profunde. Schimbarile de culoare a pielii sunt mai frecvente la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare si pot fi permanente.
Infectie
Peelingurile chimice pot duce la reactivarea HSV. In cazuri rare, interventia chirurgicala poate duce la infectii bacteriene sau fungice.
Cand se efectueaza peelingul chimic?
Deoarece pielea este mai sensibila la lumina dupa peelingurile chimice, se recomanda efectuarea acestei proceduri de infrumusetare in sezonul mai putin insorit, din septembrie pana in mai. In acest fel, se evita hiperpigmentarea post-exfoliere cauzata de expunerea la razele UV.
Tipuri de peeling chimic
Peelingurile chimice pot fi efectuate pe diferite adancimi de piele – superficiale, medii sau profunde – in functie de rezultatele dorite. Fiecare tip de peeling chimic foloseste o solutie chimica diferita. Peelingurile chimice mai profunde produc rezultate mai dramatice, dar necesita si o perioada mai lunga de recuperare.
Nivelul de profunzime al peelingului – superficial, mediu, profund – se alege in functie de problema tratata si de tipul de piele al fiecarui individ.
Exista 3 tipuri de peeling:
Peeling de suprafata
Alfa hidroxiacizii sau alti acizi slabi sunt utilizati doar pentru a patrunde in straturile de suprafata ale pielii pentru o exfoliere blanda. Acest tratament este folosit pentru a imbunatati aspectul pielii depigmentate sau aspre si pentru a face fata, gatul, pieptul sau mainile sa para mai tinere.
Peelingul superficial este insotit de disconfort minor in timpul procedurii, rezultand un peeling fin care poate dura 3-7 zile si permite o scurta revenire la activitate. Pentru cele mai bune rezultate, procesul poate fi repetat la fiecare 3-6 saptamani.
Peeling mediu
Acidul glicolic sau acidul tricloroacetic sunt folosite pentru a patrunde in straturile superioare si medii ale pielii, eliminand celulele deteriorate. Acest tip de peeling este folosit pentru a trata petele pielii cauzate de procesul de imbatranire, liniile fine, ridurile, pistruii si decolorarea moderata a pielii. In plus, tehnologia poate fi folosita pentru a netezi pielea aspra si pentru a trata anumite leziuni precanceroase, cum ar fi keratozele actinice.
Peeling profund
Tehnica presupune utilizarea acidului tricloracetic sau a fenolului pentru a patrunde adanc in straturile medii ale pielii. Tratamentul elimina liniile fine moderate, petele, pistruii si cicatricile superficiale cauzate de procesul de imbatranire.
Aceasta procedura este utilizata pe fata si poate imbunatati vizibil aspectul pielii cu o singura aplicare. Este rar folosit astazi, inlocuit de alte proceduri precum laserul sau radiofrecventa fractionata.
Cum se efectueaza un peeling chimic
Inainte de procedura, fata va fi curatata si se vor purta protectie pentru ochi precum ochelari de protectie sau tifon.
Un dermatolog poate amorti zona tratata cu un anestezic local sau regional, mai ales daca tipul de peeling chimic este profund si zona tratata este mai larga, cum ar fi fata si gatul. Ulterior, pe zona tratata se va aplica o solutie chimica. Dupa cum am spus mai sus, tipul de solutie chimica variaza in functie de tipul de procedura efectuata:
- Acid salicilic sau glicolic – in cazul peelingurilor chimice de suprafata
- Acid tricloracetic, uneori combinat cu acid glicolic – in cazul peelingurilor chimice moderate
Dupa aplicarea solutiei chimice, pielea va incepe sa se decoloreze (albirea) si poate prezenta usturimi usoare. Odata ce procedura este finalizata, solutia chimica este indepartata si poate fi aplicata o solutie de neutralizare.
Perioada de recuperare dupa peelinguri chimice
Dupa un peeling chimic, pielea ta va fi mai sensibila decat de obicei. Este important sa evitati expunerea la UV in timpul si dupa procesul de vindecare. Merita mentionat faptul ca pielea poate ramane sensibila la soare o perioada de timp dupa operatia estetica.
In functie de tipul de peeling chimic, pe piele poate aparea o reactie asemanatoare arsurilor solare. Peelingul are ca rezultat, de obicei, pielea inrosita, urmata de o perioada de exfoliere controlata care se termina in decurs de 3 pana la 7 zile.
Exfolierea suprafetei poate fi repetata la fiecare una pana la patru saptamani, in functie de rezultatele dorite. Pe de alta parte, peelingurile moderat profunde necesita o perioada mai lunga de recuperare si trebuie repetate la intervale mai lungi.
Pingback: Top 10 sfaturi de ingrijire personala si frumusete — Bilanțul.ro