Totul despre Radierile Auto

Totul despre radierile auto si servicii de radiere auto oferite de Best-Inmatriculari

Înmatricularea si radierea auto devin din ce în ce mai digitală. Radierea vehiculelor, influențată de proveniență și tip, presupune vizite multiple la instituții precum DRPCIV, DITL și RAR.

Cu toate acestea, există două tipuri principale de radiere: prin dezmembrare și prin depozitare ( acesta din urmă necesitând teren propriu ). Actele pentru radiere variază, de la cereri la acte de identitate.

Best-Inmatriculari oferă asistență în proces, inclusiv completarea formularelor și obținerea certificatului fiscal. Durata procesului variază între 4 și 8 zile lucrătoare.

Serviciile sunt disponibile în București, Ilfov, Buzău și Prahova.

Putem observa incet, dar sigur ca domeniul auto si cat serviciul inmatricurarilor se retuseaza intr-un sistem automatizat si digital. Fiind un element adus nou in domeniul auto, acest fapt poate deveni complex pentru proprietarii de autoturisme in anii urmatori. Etapele unei radieri poate varia depinzand de mai multi factori. Aceasta situatie va duce la mai multe vizite catre institutii ca DRPCIV, DITL si RAR.

Tipurile de radiere auto

 1. Radierea prin dezmembrare

Aceasta radiere este intalnita atunci cand autovehiculul este destinat spre dezmembrare sau a fost distrus ( casat ). De asemenea, actele masinii precum cartea auto si certificatul de inmatricure vor fi anulate. Pe langa documentele necesare ( cartea auto, certificat de inmartriculare ), vom avea nevoie de o dovada care este obtinuta de catre firma autorizata ce caseaza masina.

Best-Inmatriculari va recomanda pentru a evita astfel de situatii neplacute, sa realizati casarea masinii la un centru de dezmembrare autorizat. Firma respectiva este acreditata de Ministerul Transporturilor si are dreptul de a emite dovada de casare sau dezembrare a autoturismului.

 1. Radiere prin depozitare 

Aceasta radiere este efectutata atunci cand proprietarul autoturismului detine un teren sub propietatea sa. Radierea prin depozitare ofera dreptul la repunere in circulatie a masinii. Actele necesare pentru acest tip de radiere sunt o cerere tip ( unde este exprimata actiunea de retragere definitiva din circulatie a vehiculului ), dovada depozitarii acesteia intr-un spatiu dovedit cu acte de proprietate sau drepturi.

Cand este efectuata radierea auto?

Radierea auto este des intalnita in 2 situatii:

 • Scoatem masina din circulatie de pe teritoriul Romaniei:
  • Masina va fii inmatriculata intr-o alta tara;
  •  Autoturismul este spus spre vanzare.
 • Cand aceasta nu mai este in stare de functionare (casare).

Una dintre cele mai comune forme de radiere a autoturismului este atunci cand instrainati masina catre o alta persoana; mai exact, atunci cand se realizeaza vanzarea autovehiculului.

Aici se cedeaza drepturile autoturismului catre persoana cumparatoare, iar autovehiculul devine radiat de pe numele dumneavoastra. 

La noi in Romania este des intalnita importarea masinilor din tari precum: Germania, Austria, Polonia, Spania si chiar Cehia. Actiunea de exportare a masinilor dintr-o tara straina se intalneste cel mai des, atunci cand cetatenii romani sunt stabiliti in afara Romaniei si doresc sa inmatriculeze bunul in spatiul domciliului lor. In tarile straine masinile cu numere din Romania au drept de circulatie 3 luni din momentul intrarii.

Pentru ca am discutat in randurile de mai sus despre radierile prin depozitare si casare, vom continua prin a va prezenta actele pentru cele doua proceduri.

Actele necesare pentru radierea autovehiculului in anul 2024

De obicei actele cerute de catre instituti variaza de la o situatie la alta si depind de foarte multi factori. Noi, Best Inmatriculari va vom specifica documentele oficiale si alte acte doveditoare pentru procedurile de radieri auto. Ca bonus, am listat si documentele necesare pentru situatia radierii in caz de furt.

 1. Radierea prin depozitare 

Dupa cum am mentionat in randurile de mai sus, aceasta radiere este cunoscuta si sub termenul de radiere la cerere. Ea nu poate fi realizata, decat pe baza unui teren aflat in proprietate personala. Documentele oficiale necesare vor fi: 

 • Cerere completata si semnata de catre proprietar;
 • Un document ce dovedeste detinerea unui garaj, teren sau parcare unde va fii depozitat autoturismul radiat. In cazul in care nu aveti un teren sub numele dvs, acest autovehicul nu va putea fi radiat prin aceasta modalitate;
 • Certificat de inmatriculare (Original si copie);
 • Cartea Auto (Original si copie);
 • Actul de identitate al titularului (Original si copie);
 • Certificatul Fiscal.
 1. Radierea prin dezmembrare (casare)

Aceasta radiere este efectuata atunci cand vehiculul este destinat spre casare ( distrugere ). Documentele necesare pentru acest tip de radiere auto sunt urmatoarele:

 • Declaratia pentru scoatere din evidenta;
 • Eliberarea certificatului fiscal;
 • Actul de identitate al titularului (Original si copie);
 • Cartea Auto (Original si copie);
 • Certificat de inmatriculare (Original si copie);
 • Contract de vanzare cumparare (Original si copie);
 • Placutele de inmatriculare;
 • Dovada de casare de la compania ce desfasoara aceasta activitate (Original si copie).

Firma ce s-a ocupat de radierea autovehiculului, va trebui sa ofere cel putin doua certificate de distrugere. Acestea vor reprezenta dovada de casare pentru toate institutiile.

 1. Radierea vehicului in caz de furt

Aceste cazuri se pot intalni foarte rar, dar este bine sa stim ce documente sunt necesare in aceste situatii:

 • Declaratia pentru scoaterea din evidenta;
 • Actul de identitate al titularului (Original si copie);
 • Cartea Auto (Original si copie);
 • Certificatul de inmatriculare (Original si copie);
 • Contract de vanzare cumparare (Original si copie);
 • Un document emis de catre politia emitenta ce atesta furtul autovehicului.

Cum este compania Best-Inmatriculari folositoare in cazul unei radieri auto?

Toate drumurile necesare in privinta radierii auto vor fi efectuate de catre noi. De asemenea, completarea formularelor va fi realizata de catre colegii nostrii. Vom avea nevoie in aceasta situatie de realizarea unei procuri notariale. In situatia unei companii, delegatia ne va fi extrem de utila pentru a va reprezenta in toate demersurile radierii.

Ridicarea si predarea documentelor se va face de catre noi, oriunde in Bucuresti. Vom realiza de asemenea drumuri catre institutiile DRPCIV, DITL si vom obtine certificatul fiscal de la Taxe si Impozite. Durata estimativa este intre 4 si 8 zile lucratoare si se stabileste dupa analiza dosarului de radiere.

Noi oferim cele mai eficiente servicii de inmatriculari auto, radieri si in consultanta in acte auto. Serviciile noastre de radieri sunt realizate in prezent in judetele Bucuresti si Ilfov. De la inceputul anului 2024, am extins aceste pachete pentru zonele Buzau si Prahova.

Te-ar mai putea interesa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *