Totul despre vaccinarea cainilor

Vaccinurile ajuta la prevenirea bolilor infectioase si uneori mortale. Unele sunt obligatorii, in timp ce altele sunt doar recomandate. Este esential sa va asigurati ca urmati programul corect de vaccinare a catelului.

De ce este necesar sa-mi vaccinez catelul?

La nastere, puii sunt complet dependenti de anticorpii dobanditi prin laptele matern. Acest lucru ii va proteja de microorganismele daunatoare.
 
Cu toate acestea, aceasta protectie slabeste in timp, iar cateii devin sensibili la boli infectioase. Obtinerea vaccinurilor necesare la varsta potrivita va va ajuta sa va protejati catelul de aceste boli sau infectii.
 

Ce face vaccinarea unui catel?

Vaccinurile ajuta la prevenirea bolilor infectioase si uneori mortale. Unele sunt obligatorii, in timp ce altele sunt doar recomandate.
 

Ce vaccinuri ar trebui sa primeasca un catel?

Vaccinurile obligatorii sunt cele care previn:
 
  • Jigodia: Boala poate lua mai multe forme, ceea ce face diagnosticul dificil. In general, se prezinta cu febra, probleme respiratorii (rinita sau bronhopneumonie), probleme digestive (gastroenterita), probleme cu ochii, pielea sau nervii si este adesea fatala.
  • Hepatita canina: Simptomele variaza de la febra usoara si congestie de mucus pana la varsaturi, icter, balonare, depresie, numar scazut de globule albe, dureri hepatice si hepatita severa.
  • Parvovirusul canin: Parvovirusul este foarte contagios si ataca sistemul gastrointestinal, provocand pierderea poftei de mancare, varsaturi, febra si adesea diaree cu sange severa. Deshidratarea extrema apare rapid si poate fi fatala in 48 – 72 de ore.
  • Leptospiroza: Leptospiroza este o boala zoonotica cauzata de bacterii raspandite prin urina rozatoarelor care poate afecta oamenii si unele animale. La caini, simptomele includ febra, varsaturi, dureri abdominale, diaree, pierderea poftei de mancare, slabiciune si letargie severa, rigiditate, icter, dureri musculare, infertilitate si insuficienta renala (cu sau fara insuficienta hepatica).

Vaccinurile recomandate sunt cele care previn:

  • Rabia: o boala mortala a cainilor si a oamenilor. Se caracterizeaza de obicei prin mers instabil, durere in gat, salivare excesiva si, in unele cazuri, spasme musculare faciale. Se observa adesea un comportament agresiv neobisnuit sau muscatura, urmata de refuzul de a elibera maxilarul.
  • Tusea canisa: Aceasta este o boala pe care cainii o contracta prin contactul cu alti caini, cum ar fi in timpul canisei sau expozitiilor canine. Boala provoaca o tuse severa care poate fi mai mult sau mai putin severa in functie de varsta cainelui si de starea generala de sanatate.
 
De asemenea, informati medicul veterinar daca intentionati sa calatoriti in strainatate cu catelusul dvs. si informati-l despre orice evenimente la care participa, cum ar fi expozitii pentru caini sau evenimente sportive.
 
Medicul veterinar va crea apoi un program de vaccinare adaptat nevoilor catelului tau.
 

Cand are nevoie catelul meu de vaccinare?

Puii sunt vaccinati cel mai eficient daca sunt vaccinati la o data fixa, urmata de o imunizare de rapel. In general, cateii vor incepe sa se vaccineze la varsta de sase pana la opt saptamani.
 
Un program tipic de vaccinare poate include urmatoarele elemente:
 
  • 7-9 saptamani: Distemper canin, hepatita infectioasa, parvovirus, dar vaccinurile pot fi incepute mai devreme daca catelul se afla intr-un mediu cu risc crescut.
  • Saptamanile 11-13: Boost primele 3 vaccinuri + rabie si leptospiroza.
  • 15-17 saptamani: Rapel pentru rabie si leptospiroza.
  • 15 luni: Rapel pentru toate vaccinurile de mai sus.

Catelul meu are nevoie de un rapel anual?

Pentru vaccinari adecvate, catelul tau trebuie sa aiba un rapel in fiecare an. In fiecare an, el trebuie sa primeasca urmatoarele mementouri:
 
  • Jigodie
  • Hepatita infectioasa
  • Parvoviroza
 

Ce se intampla dupa ce cateii tai sunt vaccinati:

Cand catelul tau este vaccinat, i se administreaza cantitati foarte mici de virusi sau bacterii ale caror structuri au fost modificate, astfel incat aceste particule inofensive sa dezvolte un raspuns imunitar dupa vaccinare. Acest lucru va stimula apoi sistemul imunitar al catelului pentru a produce anticorpi impotriva virusului sau bacteriilor relevante.
 

Sunt cateii riscati sa fie expusi la virus prin vaccinare?

Virusii sau bacteriile utilizate in vaccinuri sunt de obicei morti sau inactivate, ceea ce inseamna ca de obicei nu provoaca boala asociata.
 

Ce va face catelul dupa injectie?

Catelul poate fi mai linistit dupa injectie, mai ales in prima zi sau zile. Depinde de modul in care sistemul imunitar raspunde la vaccin.
 

Ce ar trebui sa fac dupa ce catelusul meu face un vaccin?

Este important sa-ti odihnesti catelul dupa injectie, deoarece sistemul imunitar va fi mai stresat decat in ​​mod normal.
 
Consultati medicul veterinar daca credeti ca nu a revenit la normal dupa 24 de ore.
 
Este esential sa va asigurati ca urmati un program adecvat de vaccinare a catelului, deoarece vaccinarea cainelui este una dintre cele mai importante masuri preventive de ingrijire a sanatatii pe care le puteti lua. Dupa ce ati adus catelul acasa pentru prima data, asigurati-va ca discutati cu medicul veterinar si asigurati-va ca au vaccinurile potrivite la momentul potrivit.
 
 

Te-ar putea interesa si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *