Pentru a va mentine pisica sanatoasa si capabila sa se bucure de ea mult timp, ar trebui sa o vaccinati. In caz contrar, pisicile pot dezvolta boli grave care pot avea consecinte permanente sau, in cel mai rau caz, moartea lor. Doar medicii veterinari pot vaccina pisicile. De asemenea, doar ei ii pot completa carnetul de sanatate.
Fiecare vaccin injecteaza agentul patogen in pisica fara a provoca nicio boala. Cu ajutorul lor, pisica dezvolta asa-numitii anticorpi. Ele protejeaza pisicile de o varietate de boli.
La ce ar trebui sa fiu atent inainte de a vaccina pisica?
Daca doriti sa va vaccinati pisica, asigurati-va mai intai ca este sanatoasa. Aceasta include deparazitarea si hranirea corecta. Abia atunci vaccinul va fi eficient si nu va slabi sistemul imunitar al pisicii. Daca pisica este bolnava fizic sau debilitata, vaccinul va lasa pisica fara imunitate sau cu putina imunitate.
La ce varsta sunt vaccinate pisicile?
Vaccinarile pentru pisici pot incepe inca de la 8 saptamani. Pentru imunizarea primara sunt recomandate cele mai frecvente vaccinuri ale panleucopeniei feline si racelii. Astfel, felina ta mini va fi protejata de boli periculoase. In primele cateva saptamani de viata, pisoii sunt inca protejati de anticorpii de la mamele lor, care sunt prezenti in sangele lor. In acest timp, ei isi pot consolida imunitatea fata de agentii patogeni doar intr-o anumita masura. Prin urmare, se recomanda repetarea vaccinarii la varsta de 12 saptamani. Daca pisicile au peste 12 saptamani cand sunt vaccinate, o singura doza de vaccin este suficienta pentru a le asigura o imunitate sigura.
Pisicile de apartament trebuie vaccinate?
Pisicile care nu au voie sa iasa afara nu au contact cu pisici necunoscute, asa ca sunt mai putin susceptibile de a contracta boli. Dar exista si unele boli clasice ale felinelor care se pot raspandi chiar si fara contact cu alte pisici. Acest lucru se aplica, de exemplu, panleucopeniei feline si racelii feline. Prin urmare, vaccinurile impotriva acestor boli sunt la fel de utile pentru pisicile din interior ca si cele cu acces la exterior.
Ce vaccinuri sunt recomandate pentru pisici?
Ca si in cazul oamenilor, fiecare vaccin include o imunizare initiala si imunizari de rapel ulterioare. Intrebati-va medicul veterinar cat de des ar trebui sa faceti un pas.
Exista vaccinuri eficiente impotriva celor mai periculoase boli pe care le poate suferi o pisica. Acestea includ:
- Panleucopenia felina
- Raceli la feline (rinotraheita, herpes si infectii cu calicivirus)
- Leucemie felina (leucemie)
- Peritonita infectioasa felina (FIP)
- Rabia
Din pacate, in prezent nu exista un vaccin autorizat impotriva virusului imunodeficientei feline (FIV).
Vaccinari pentru pisici: Programul de vaccinare recomandat pentru pisici
Panleucopenia felina
In cele mai multe cazuri, parvovirusul panleucopeniei feline este cauza panleucopeniei. Este similar cu virusul care provoaca parvovirus la caini. Se raspandeste intre animale, dar si prin obiectele in care se afla agentul patogen. Panleucopenia felina se poate raspandi foarte repede. Virusul se caracterizeaza prin rezistenta ridicata la medicamente si poate reprezenta un pericol permanent pentru pisicile nevaccinate. Poate fi gasit in fecalele pisicilor bolnave, precum si a pisicilor care au supravietuit bolii. Vaccinul trebuie administrat la varsta de 8 saptamani. Daca vaccinul trebuie administrat anual sau la fiecare trei ani depinde de pregatire. Medicul veterinar va poate oferi aceste informatii. Aceasta boala apare adesea la pisoi. Primele semne ale bolii apar de obicei la trei pana la noua zile dupa infectare. Acestea includ oboseala, pierderea poftei de mancare, febra, refuzul de a manca si varsaturile.
Raceala felina
Racelile la feline sunt cauzate de calicivirusul sau virusul herpesului. Numele inofensive te vor induce in eroare. De fapt, boala este foarte contagioasa si poate provoca pneumonie si chiar pierderea vederii la pisici. In cel mai rau caz, poate fi fatal daca este lasata netratata. Pisicile trebuie vaccinate la varsta de 8 saptamani. Medicii veterinari recomanda vaccinari anuale daca pisicile pot iesi afara, in timp ce pisicile de apartament pot fi vaccinate doar o data la trei ani.
Rabia
Infectia cu rabie este fatala. Vaccinul antirabic nu protejeaza doar animalul, ci si proprietarul acestuia. Deoarece rabia se transmite de la pisici la oameni, poate fi fatala si pentru om. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 50.000 de oameni mor in fiecare an din cauza rabiei. Este cauzata de virusul rabiei (virusul rabiei). Daca vrei sa calatoresti in strainatate cu pisica ta, trebuie sa fii vaccinat impotriva rabiei. In general, pisicile care au acces la exterior sunt cele afectate de rabie. Pisicile trebuie vaccinate impotriva rabiei la varsta de 12 saptamani. Acest vaccin trebuie repetat o data la doi-trei ani, in functie de preparate. Medicul veterinar va poate oferi mai multe informatii.
Luati in considerare urmatoarele vaccinuri
Leucemie felina (leucemie)
Leucemia felina sau leucemia este in prezent o boala incurabila. Poate duce la probleme cu formarea tumorii si a celulelor sanguine. Aceasta boala afecteaza de obicei pisicile in aer liber. Asadar, daca pisicii tale ii place sa mearga, vaccineaza-te la varsta de 9 saptamani. Mementourile se fac anual sau la fiecare trei ani. Contactati medicul veterinar si acesta va fi bucuros sa va ofere mai multe informatii.
FIP (Peritonita infectioasa la felina)
Peritonita infectioasa la felina este cauzata de coronavirusul felin. Forma sa cea mai frecventa este peritonita. Dar, in unele cazuri, afecteaza doar pleura. Virusii FIP se raspandesc rar printre pisici. Exista sanse mari ca acest coronavirus sa nu devina FIP la pisicile sanatoase. FIP este o boala mortala.
Rinite (chlamidioza sau chlamydia feline)
Vaccinarile se fac la varsta de 8 saptamani. Boala afecteaza de obicei ochiul si se prezinta ca conjunctivita unilaterala sau bilaterala. Chlamydia apare mai ales la pisoi sau in casele cu mai multe pisici. Daca aceste aspecte se aplica in cazul dvs., va recomandam sa va vaccinati pisica impotriva Chlamydia feline. Agentii patogeni au potentialul de a se raspandi de la animalele infectate la oameni.