Autor: Rebegea Ana-Maria, Consilier Detox
Descriere: Mama a trei copii, a ales sa adopte un stil de viata si o nutritie sanatoasa. Are o comunitate numeroasa pe retelele sociale unde oferta sfaturi si recomandari gratuite.
Ana Maria poate fi gasita si pe Facebook aici.
Zincul este un mineral esential pentru sanatatea sistemului imunitar. Deficienta de zinc poate face o persoana mai susceptibila la boli, de aceea este important sa se mentina nivelurile optime de zinc in organism in orice moment.
Zincul este responsabil pentru multe procese din corpul uman si ajuta la stimularea activitatii a cel putin 100 de enzime diferite. In plus, nu este nevoie de mult zinc pentru a vedea imbunatatiri sistemice intr-o perioada scurta de timp. In prezent, expertii recomanda 8 mg pe zi pentru femei si 11 mg pe zi pentru barbati. Zincul se gaseste in mod natural in multe alimente, dar este disponibil si sub forma de capsule ca supliment alimentar.
Beneficiile zincului
Dupa cum am spus, zincul este esential pentru sanatatea sistemului imunitar, sprijinind dezvoltarea normala a copiilor pe masura ce cresc si vindecarea ranilor.
Buna functionare a sistemului imunitar
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul European de Imunologie1, organismul are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T). Aceste celule controleaza si regleaza raspunsul sistemului imunitar si ataca celulele infectate si canceroase. Drept urmare, persoanele cu deficit de zinc au o susceptibilitate crescuta la agenti patogeni, crescand astfel riscul de infectie.
Tratamentul diareei
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diareea ucide 1,6 milioane de copii cu varsta sub cinci ani in fiecare zi. S-a demonstrat ca zincul ajuta la tratarea simptomelor de diaree. Deci, o cura simpla de 10 zile de comprimate de zinc poate vindeca diareea si poate preveni sa se repete.
Imbunatatiti capacitatea de a invata si de memorare
Cercetari recente au aratat ca zincul joaca un rol foarte important in buna functionare a activitatii neuronale, afectand direct modul in care se formeaza amintirile si modul in care le retinem.
Tratament la raceala
Potrivit unui studiu2 publicat in Open Respiratory Medicine Journal, zincul poate ameliora simptomele racelii si chiar poate scurta durata acestora cu aproximativ 40%. Pentru cele mai bune rezultate, comprimatele de zinc trebuie luate in primele 24 de ore de la boala.
Accelereaza vindecarea ranilor
Zincul joaca un rol foarte important in mentinerea integritatii pielii si este adesea deficitar la persoanele cu rani cronice sau ulcere. De fapt, zincul este un ingredient obisnuit in produsele cosmetice folosite pentru vindecarea ranilor, precum si in produsele anti-acnee deoarece este foarte eficient in tratarea eruptiilor cutanate sau a altor forme de iritatie a pielii.
Sprijin pentru fertilitate
Studii recente au aratat ca deficienta de zinc este asociata cu o calitate mai slaba a spermei. Astfel, conform unui studiu3 realizat in Tarile de Jos, subiectii aveau o imbunatatire a numarului de spermatozoizi dupa suplimentarea cu zinc si acid folic.
Alte beneficii cunoscute ale zincului
De asemenea, s-a dovedit ca zincul este eficient in imbunatatirea aspectului si rezistentei parului, uniformizarea nuantei pielii (in special in pielea predispusa la acnee) si imbunatatirea sanatatii generale a pielii. Exista, de asemenea, cercetari in curs care analizeaza legatura dintre deficitul de zinc si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Nu in ultimul rand, zincul este un aliat de incredere in lupta impotriva osteoporozei si poate fi folosit ca ajutor in tratamentul pneumoniei.
Surse alimentare bogate in zinc
Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, nucile (inclusiv alunele, arahidele, nucile braziliene si nucile pecan), fasolea neagra si rosie, pestele, fructele de mare, cerealele integrale si produsele lactate. Zincul este adesea adaugat in amestecurile de cereale pentru micul dejun, cum ar fi muesli sau granola.
Vegetarienii, pe de alta parte, au nevoie de 50% mai mult zinc decat cei care mananca carne, deoarece zincul este mult mai putin biodisponibil in plante, legume si seminte.
Sursele de alimente cu cele mai mari concentratii raportate de zinc sunt urmatoarele:
- Stridii (14,1 mg zinc)
- Carne de vita (7 mg zinc)
- Fasole neagra (6,9 mg zinc)
- Carne de crab (6,5 mg zinc)
- Carne de homar (3,4 mg zinc)
- Carne de porc (3,4 mg zinc)
- Orez salbatic (2,2 mg zinc)
- Mazare verde (2,2 mg zinc)
- Iaurt natural (1,3 mg zinc)
- Nuci pecan (1,3 mg zinc)
- Arahide (0,9 mg zinc)
Suplimentele de zinc sunt, de asemenea, o optiune foarte buna pentru a va asigura aportul zilnic necesar. Sunt disponibile sub forma de capsule moi sau tablete. Zincul se gaseste si in majoritatea suplimentelor multivitamine, fie orodispersabile, fie efervescente.
Cu toate acestea, este indicat sa luati in considerare o dieta bogata in surse de zinc, deoarece suplimentele pot fi luate ocazional, timp de cateva luni pe an, mai degraba decat permanent.
Posibile efecte secundare
Desi zincul are multe beneficii pentru sanatate, poate fi daunator atunci cand este consumat in exces. In acest sens, posibilele efecte secundare ale aportului excesiv de zinc includ:
- Greata
- Varsaturi
- Pierderea poftei de mancare
- Dureri de stomac si crampe
- Durere de cap
- Diaree
In plus, excesul de zinc poate inhiba absorbtia cuprului in organism, ceea ce poate duce la mai multe probleme grave de sanatate. Nu in ultimul rand, expertii sustin ca excesul de zinc din organism este asociat cu formarea de pietre la rinichi. Desi nu exista suficiente studii pentru a confirma aceasta legatura, se recomanda prudenta.
Te-ar mai putea interesa si
Vizualizari: 2.146